Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

MyBlogBook #29

22/07/2008

Σαν τη Χαλκιδική, πουθενά…

Είναι γνωστό το ανέκδοτο για εμάς τους Θεσσαλονικείς, που καταλήγει με την παραπάνω ατάκα. Δεν το αναπαράγω εδώ, καθότι δεν είμαι καλός στο να τα λέω. Η ατάκα αυτή όμως, που ουσιαστικά αναφέρεται στις παραλίες της Χαλκιδικής, βρίσκει ταυτόχρονα νόημα και εφαρμογή και στο οδικό της δίκτυο. Βρέθηκα αυτό το Σαββατοκύριακο στο δεύτερο πόδι και με λύπη μου διαπίστωσα για μια ακόμα φορά (όχι πως δεν το περίμενα) πόσο τραγική είναι η κατάσταση για τον κόσμο που μετακινείται για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Και δεν αναφέρομαι στο οδικό δίκτυο επειδή είμαι φανατικός της αυτοκινητούμενης μετακίνησης. Κάθε άλλο. Αλλά το ελληνικό κράτος δεν έχει προσφέρει τόσα χρόνια μια εναλλακτική. Σιδηρόδρομος προς τη Χαλκιδική δεν υπάρχει (καλά, ειδικά τώρα που ο ΟΣΕ έχει εξαθλιωθεί με σκοπό να πουληθεί σε ιδιώτες, τι να περιμένουμε;…), το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής έχει απαξιώσει από μόνο του εδώ και πολλά χρόνια τη λειτουργία του, οπότε απομένει μόνο το οδικό δίκτυο να αλλάξει την κατάσταση. Αυτό, όμως, είναι για γέλια. Δρόμοι μιας λωρίδας που με το ζόρι χαρακτηρίζονται επαρχιακοί, φανάρια που καθυστερούν απίστευτα την κίνηση, στροφές και κακοτεχνίες που έχουν προκαλέσει χιλιάδες ατυχήματα. Που θα συνεχίσουν να προκαλούν και τα επόμενα χρόνια, αφού δεν προβλέπεται αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος. Αν και Θεσσαλονικιός, μόλις το 2000 άρχισα να πηγαίνω σχεδόν συστηματικά στη Χαλκιδική. Μέχρι τότε είχα περάσει τα περισσότερα καλοκαίρια μου, λόγω καταγωγής, σε θάλασσες της Πελοποννήσου. Πάντα μου προκαλούσαν εντύπωση (και ειδικά τα τελευταία χρόνια) οι τεράστιοι, με έξι λωρίδες, δρόμοι που ξεκινούσαν από την Αθήνα προς την Κόρινθο , οι σήραγγες, οι διπλές γέφυρες. Επιστρέφοντας, λοιπόν, εχθές από Χαλκιδική, από τον μονής λωρίδας δρόμο μεταξύ Σιθωνίας και Νέων Μουδανιών, σκέφτηκα: σαν τη Χαλκιδική, πουθενά…

Atraktos.net: ένα περιβαλλοντικό e-zein…

Φτάνοντας, λοιπόν, σπίτι, άνοιξα το internet (μη τυχόν και μείνω λίγες μέρες χωρίς αυτό…). Στην ανανέωση του Atraktos υπήρχε η άποψη της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) για την υποβάθμιση και απαξίωση του δασικού και ταυτόχρονα του φυσικού περιβάλλοντος που έχει συντελεστεί με ευθύνη των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων. Δεν ήταν άστοχη ούτε άσχετη, θεωρώ, η επιλογή του εκδότη του περιοδικού, Κυριάκου Σκορδά, να βάλει σε ένα μουσικό, πολιτιστικό e-zein μια τέτοια ανακοίνωση. Εξάλλου, η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα πολιτισμού. Και όταν, πολλές φορές, τέτοιες ανακοινώσεις χάνονται από τα μεγάλα ΜΜΕ, έστω και αυτό το μικρό βήμα που δίνει το Atraktos.net είναι σημαντικό. Εκτιμώ, ότι στο μεγαλύτερο μέρος της η ανακοίνωση είναι αληθής, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν και ενστάσεις από κάποιους. Είναι αληθής γιατί στρέφεται με στοιχεία και με νομοθεσία εναντίον όλων των κυβερνήσεων που χρόνια τώρα με τις πράξεις τους έχουν καταφέρει να συρρικνώσουν τα δασικά οικοσυστήματα, είτε με αλλαγή ορισμών του δάσους, είτε με άλλα νομικίστικα κολπάκια. Αργότερα, σερφάροντας στο in.gr διάβασα για την πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανακηρύξει τον Υμηττό σε Εθνικό Δρυμό. Δυστυχώς, όμως, όπως και η παραπάνω ανακοίνωση της ΠΕΔΔΥ σχολιάζει, τέτοιες ανακηρύξεις και το μπέρδεμα με το ποιος έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των χώρων αυτών, δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξάλλου και η Πάρνηθα που κάηκε πέρυσι σχεδόν στο μισό της, Εθνικός Δρυμός είναι. Τέτοιες λύσεις είναι για το θεαθήναι. Χρειάζεται μια εξολοκλήρου αναθεώρηση της δασικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας, η οποία θα έχει πράγματι ως στόχο να προστατεύσει το περιβάλλον και η οποία ταυτόχρονα θα δημιουργήσει και πολίτες με περιβαλλοντική συνείδηση. Γιατί, πέρα από τις ευθύνες του κράτους, σημαντικό μερίδιο στην υπάρχουσα κατάσταση έχουμε και εμείς με τη συμπεριφορά μας.

Ένα… τρέν-υ από το Gdansk…

Αν και η θερμοκρασία σκαρφαλώνει ξανά σε απελπιστικά ζεστά επίπεδα, δε με επηρεάζει τόσο έντονα για τις μουσικές μου προτιμήσεις. Ίσα ίσα, μερικές φορές ακούω και ακριβώς αντίστροφα: afro το χειμώνα, neo-classical το καλοκαίρι. Όπως εδώ και μερικές εβδομάδες. Με το δίσκο Treny του Jacaszek από την Πολωνία (Miasmah, 2008). Βαρύ, καταθλιπτικό, συνάμα όμως, λυρικό, αιθέριο και ζεστό. Το άλμπουμ αυτό είναι η έβδομη κυκλοφορία της νορβηγικής Miasmah Recordings, αδερφάκι της Deaf Center, και η δεύτερη που ακούω εγώ. Πέρυσι, αλλά και στο MyBlogBook #3 είχα εκθειάσει το άλμπουμ του Rafael Anton Irisarri από το Seattle. Το Treny, όμως, είναι ανώτερο. Γιατί, ναι μεν ο Michal Jacaszek είναι ένας άξιος «παίκτης» ηλεκτρακουστικής μουσικής, με μια ιδιαίτερη τέχνη στο να δημιουργεί εθιστικούς μινιμαλιστικούς ηλεκτρονικούς ήχους (ειδικά στο Lament, το Zal και το Walc), όμως με την επιλογή του να έχει στην ενορχήστρωσή του τρεις «κανονικούς» μουσικούς στο βιολί, το τσέλο και τα φωνητικά, φτιάχνει ένα άλμπουμ ηχητικά πιο ζεστό από τα «παγωμένα» τοπία του Irisarri . Νέο-κλασικές συνθέσεις, που μερικές φορές θυμίζουν τον Max Richter, ενώ σε κάποιες άλλες, τα αιθέρια φωνητικά με παραπέμπουν σε εκείνον τον «ιστορικό» για την εναλλακτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης του 1996 δεύτερο δίσκο των Telstar Ponies. Κατά κύριο λόγο, όμως, δημιουργούν έναν ήχο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ήχος Jacaszek. Γι αυτό και τον έχω απολαύσει… Νιώθω πολύ τυχερός που άκουγα εκείνο το απόγευμα μιας Παρασκευής του Ιουνίου την εκπομπή του Overdub στο vmradio…

Διευκρίνιση…

Ο πάντα παρατηρητικός Γιάννης «Διαμάντια 958 fm» Σημαντήρας με διόρθωσε για το «σφάλμα» μου να αποκαλέσω στο προηγούμενο MyBlogBook τους Soulsavers συγκρότημα του Josh Haden. Πράγματι, ανέτρεξα στη δισκοθήκη μου στα δυο δισκάκια του συγκροτήματος και διαπίστωσα ότι όντως, ο Haden γράφει και τραγουδάει σε μερικά τραγούδια στο πρώτο άλμπουμ, ενώ στο δεύτερο (στο οποίο συμμετείχε στα φωνητικά ο Lanegan) η μόνη συμμετοχή του είναι έμμεση, αφού οι Soulsavers επανεκτελούν το Spiritual του Haden από το πρώτο άλμπουμ τους. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας… Γιάννη, ευχαριστώ!

  • Ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις, οπότε έχουμε σήμερα και μια μικρή έκπτωση στην ποσότητα του MyBlogBook!
  • Την Τρίτη 29 Ιουλίου 2008 το MyBlogBook τριανταρίζει…
  • Για σχόλια πατάς πάνω στο όνομά μου και μου στέλνεις e-mail.

* Η πρώτη φωτογραφία είναι τραβγμένη από εμένα. Η δεύτερη και το εξώφυλλο από το www.myspace.com/jacaszek.

Κώστας Παπασπυρόπουλος

Άρθρα
Πρώτα βήματα στη μελέτη σαξοφώνου: Ασκηθείτε με τενούτες.
Πώς να αυτοσχεδιάζετε στα πλήκτρα
Τα Ζαγοροχώρια, με ελάχιστους επισκέπτες και κατοίκους
Αγγλία, Ταξίδι δυο εβδομάδων
MyBlogBook #50
MyBlogBook #49
MyBlogBook #48
MyBlogBook #47
MyBlogBook #46
MyBlogBook #45