Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

Συνέντευξη με τον Άγγελο Μουρβάτη

05/11/2009

Ο Άγγελος Μουρβάτης είναι ένας επαγγελματίας μουσικός από την Ξάνθη. Καταφέρνει να επικοινωνεί με τον κόσμο τόσο με τους δίσκους του, είτε παλαιότερα με το συγκρότημα ΨΥΧΗ είτε τώρα με τους COSMIC RAY , όσο και με τις αρκετές συναυλίες του. Το καλοκαίρι μάλιστα άνοιξε τη συναυλία των Scorpions στην Ξάνθη. Σπουδαίος κιθαρίστας και ο ίδιος, αλλά και μελωδικός τραγουδιστής, είναι παρών με δημιουργικό τρόπο στην λεγόμενη ελληνική σκηνή. Η Κωσταντίνα Μπρατάνη συνομίλησε μαζί του, όπως καταγράφεται αυτό στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Άγγελε, από ποια ηλικία ένιωσες ότι η μουσική θα σε κερδίσει?

Aρκετά χρόνια αφότου ξεκίνησα και μάλλον τον καιρό που σπούδαζα στην γυμναστική ακαδημία, άρχισα να ασχολούμαι ολοκληρωτικά με την μουσική και σαν επάγγελμα οπότε κάπου εκεί άρχισε να ανοίγεται μπροστά μου η επιλογή μου για το μέλλον.

Πώς είναι για κάποιον μουσικό να μεγαλώνει σε μια πόλη όπως η Ξάνθη?

Για μένα ήταν πάντα το μέρος από όπου ξεκινούσα να βγάζω τις δουλειές μου προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Δύσκολα ναι αλλά η ηρεμία που μου δίνει η πόλη στο να δημιουργήσω μουσική είναι το βασικό. Για αυτό και ποτέ δεν σκέφτηκα να φύγω και να κυνηγήσω τα μουσικά μου όνειρα αλλού… και είναι στιγμές που νιώθω διπλά ευτυχισμένος με αυτό.

Προτιμάς να σου διδάσκουν ή να διδάσκεις εσύ μουσική στους άλλους?

Μ’ αρέσει η διδασκαλία και κυρίως όταν προέρχεται από την εμπειρία της ζωής μας. Με την μουσική είναι πολύ όμορφο να δείχνεις πράγματα σε παιδιά και αντίστοιχα από τα παιδιά μαθαίνουμε κάθε μέρα και κάτι καινούργιο οπότε είτε μου αρέσει είτε όχι βρίσκομαι σε θέση μαθητού καθημερινά!!!!

Σε έχει ξαφνιάσει ποτέ κάποιος μαθητής/ μαθήτριά σου στο ωδείο?

Συνεχώς και κάθε μέρα θα έλεγα αν και θα προτιμούσα να ήταν περισσότερα τα θετικά ξαφνιάσματα!!

Πότε κατά τη γνώμη σου ένας μουσικός θεωρείται επιτυχημένος και πότε αποτυχημένος?

Αυτός που ξέρει ότι προσπάθησε να κάνει αυτό που ήθελε με όσες δυνάμεις και ικανότητες έχει να προσφέρει στην μουσική. Δεν υπάρχει μονάδα μέτρησης παρόλο που αυτό μας έχουνε μάθει. Για μένα είναι μια πιο ασκητική διαδικασία και αρκετά πολύπλοκη ως προς το τι τελικά είναι επιτυχία ή αποτυχία.

Έχεις μετανιώσει για κάποια συνεργασία σου είτε με μουσικούς είτε με δισκογραφική εταιρεία?

Από όσα έκανα αυτά τα χρόνια κρατώ πάντα τα όμορφα, και αυτά είναι πάρα πολλά .

Απλά σίγουρα κάποιες στιγμές και συνεργασίες σημαδέψανε την μουσική μου ζωή.

Love is” ο τίτλος της πρόσφατης δισκογραφικής σου δουλειάς. Σε ποιους απευθύνεται? Περί τίνος πρόκειται?

Το «love is” είναι μια πιο εμπορική δουλειά οπότε απευθύνεται σε όσους έχουνε την διάθεση να ακούσουνε κάτι τέτοιο. Eίναι μια pop-rock δουλειά χωρίς όμως να προσπαθεί να ξεχωρίσει από ότι άλλο έχω κάνει ,παρόλο που είναι αρκετά διαφορετική από όσα έκανα στο παρελθόν. Στους Cosmicray η συνεργασία μου με τα υπόλοιπα παιδιά της μπάντας είναι ο κύριος σκοπός μου.

Σε είχα πρωτοδεί live με το σχήμα «Ψυχή» σε ένα πάρτυ στον Μύλο. Έπειτα, ως support στους Socrates.Με τους Cosmic ray δυστυχώς όχι ακόμη. Πώς ήταν /είναι η συνεργασία σας?

Είναι τα ίδια πράγματα με άλλους συνεργάτες. Απλά εδώ η δουλειά γίνεται, και αυτό ήθελα εξαρχής, από όλα τα μέλη μαζί. Αν θα τα καταφέρουμε να συνεχίσουμε έτσι δεν ξέρω αλλά σίγουρα προσπαθούμε για ό,τι καλύτερο.

Πολλές φορές όταν παίζεις live δίνεις την αίσθηση ότι παίζεις πρώτα απ’ όλα για την πάρτη σου, για την δική σου ευχαρίστηση. Δικαίως?

Νομίζω ότι αυτό φαίνεται γιατί ίσως ακόμα και τώρα ντρέπομαι κάθε φορά που ανεβαίνω να παίξω μουσική. Αν και τα τελευταία χρόνια και αυτό έχει αλλάξει και μάλλον έγινα πιο εξωστρεφής.

Πώς έγινε η συνάντηση σου με τον John Jeff Touch?

Μέσω ενός μάνατζερ και φίλου αλλά και μέσω του διαδικτύου. Γνωριστήκαμε ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις και έτσι στο τέλος δημιουργήθηκαν οι Cosmic ray.

Επηρεάζεσαι από κριτικές προτού αγοράσεις ένα cd? Κατά πόσο σε επηρεάζουν οι κριτικές (θετικές ή αρνητικές) που γίνονται για την δουλειά σου?

Όχι ποτέ γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς ο καθένας κρίνει με τα δικά του κριτήρια οπότε

είναι αδικία ένας να αποφασίζει για την τύχη μιας δουλειάς και πολλές φορές να δημιουργεί συνειδήσεις στους αναγνώστες του. Με την ευκολία που ακούμε όλοι μουσική σήμερα είναι εύκολο πλέον να διαλέγουμε για τους εαυτούς μας τί μας αρέσει και τί όχι.

Οι κριτικές που αφορούν εμένα κάποτε με επηρέαζαν αλλά από ένα σημείο και μετά κάνω πρώτα εγώ τον κριτή και δεν περιμένω από κάποιον άλλον να με κολακέψει ή το αντίθετο. Μετά από τόσα χρόνια στον χώρο έμαθα ότι η ουσία είναι απλά να κάνεις την δουλειά σου όσο καλύτερα μπορείς και κυρίως με αγάπη απέναντί της.

Με ποιον μεγάλο μουσικό θα ήθελες να παρευρεθείς επί σκηνής?

Με τον τραγουδιστή των U2 η με τον John Lennon αν ζούσε.

Η μουσική σε απομονώνει ή το αντίθετο?

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ αυτό αλλά σίγουρα η μουσική μου φέρνει ευεξία κ ευτυχία.

Πώς θα ήταν η ζωή σου αλλά και γενικότερα ο κόσμος, χωρίς μουσική?

15 Όυτε αυτό το έχω σκεφτεί αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη μουσική στην καθημερινότητά μας. Και πιστεύω ότι είναι μια παράμετρος της προσωπικής μας ευτυχίας.

Ποια τα άμεσα σχέδιά σου ,μουσικά και μη, για το μέλλον?

Αυτό το καλοκαίρι θα μπούμε στούντιο για cd με τους Cosmic ray αλλά έχω και σκέψεις για ένα ακόμα ορχηστικό cd . Επίσης συνεργάζομαι με διάφορα προγράμματα σχολικά ώστε να κάνουμε μουσικά δρώμενα εδώ στην πόλη μας με τους μαθητές των σχολείων. Και φυσικά θέλω να κάνουμε και συναυλίες με το συγκρότημα αφού αυτό είναι κάτι που μας αρέσει πάρα πολύ.

Σε ευχαριστώ

Και ‘γω σε ευχαριστώ.

Κωνσταντίνα Μπρατάνη

Συνεντεύξεις
Συνεντευξη με τους Νανους
Συνεντευξη με την Εύη Κουρτίδου
Συνέντευξη Χρήστος Λαϊνάς
Συνέντευξη με τους ΙΜΑΜ ΒΑILDI
Συνέντευξη με το Θάνο Ανεστόπουλο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Absent Without Leave
Interview with LALI PUNA
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τους Your Hand In Mine
Συνέντευξη με τη Σεραφίτα Γρηγοριάδου
Συνέντευξη με την Αμερικανο-Ολλανδέζα Signe Tollefsen