Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

Katerina Papachristou {Tango With Lions} Interview

23/09/2010

Έχει αρκετό καιρό νομίζω – από τις αρχές του καλοκαιριού που κυκλοφόρησε το “VerbaTime” - που προσπαθούμε με την Κατερίνα να βρεθούμε ενώπιος ενωπίω (sic?), ώστε ν’ ανταλλάξουμε δυο τρεις κουβέντες και απόψεις γύρω από το πρώτο - κατά κύριο λόγo - άλμπουμ των TangoWithLions και τα τραγούδια τους. Λίγο όμως η ραστώνη και οι διακοπές των θερινών μηνών, λίγο οι υποχρεώσεις αμφότερων και των δυο πλευρών, μας έφεραν στα τέλη του Σεπτέμβρη (σίγουρα ιδανικότερη περίοδος, για να αφεθείς στις ατμοσφαιρικές και ολίγον γκριζωπές στιγμές του άλμπουμ) να συνομιλούμε γύρω από την Pj Harvey, τον Κύριο Μαλοσέν, τον Bon Iver, τους αστυνομικούς, το ελληνικό κοινό, την Inner-Ear, την αμερικάνικη ήπειρο, η οποία συνεχίζει ακόμη – εν έτη 2010 - να διαμορφώνει εικόνες και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για νεότερους δημιουργούς.

Katerina Papachristou {Tango With Lions} Interview

01. Καταρχήν, την πρώτη φορά που σας είδα ζωντανά, στο Μύλο της Θεσσαλονίκης, πριν από μερικούς μήνες, το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό μου πικρόχολα, ήτανε, ωραία, τι δουλειά έχει τώρα ένα τόσο «αμερικάνικο» συγκρότημα στην Ελλάδα και τι μπορεί να περιμένει από ένα ελληνικό κοινό, το οποίο ούτως ή άλλως είναι δυσκίνητο, ενώ προσφάτως μάλιστα άρχισε να ενδιαφέρεται και για τον αγγλικό στίχο λίγο περισσότερο; Περιττό φυσικά να σου πω ότι έπειτα από μερικά λεπτά έμεινα αρκετά θα έλεγα ικανοποιημένος από αυτό που παρακολούθησα επί σκηνής και διαψεύστηκα από την ενθαρρυντική πρώτη σας εμφάνιση επί βορειοελλαδίτικου εδάφους.

Ήταν πράγματι η πρώτη φορά που οι Tango With Lions εμφανίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Όταν γράφει κανείς μουσική, η πρώτη του προτεραιότητα – ιδανικά- είναι να εκφραστεί και μετά έχει την ανάγκη να επικοινωνήσει με το κοινό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι καθορίζει τη μουσική του μέσα από το πρίσμα του ευρέως κοινού, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πραγματική έκφραση. Το ελληνικό κοινό έχει αρχίσει να απενοχοποιεί τον αγγλικό στίχο, πράγμα που δίνει ώθηση στη δημιουργία μιας αγγλόφωνης σκηνής στην Ελλάδα. Ο καλλιτέχνης όμως οφείλει να δημιουργεί ελεύθερα και ανεξάρτητα από τις δεδομένες προσδοκίες του κοινού. Αλλιώς θα γράφαμε όλοι στο ίδιο μοτίβο.


02. Πώς θα χαρακτήριζες τη μουσική σας, με τρεις λέξεις, σε κάποιον που δε σας έχει ακουστά;

Ατμοσφαιρική, ακουστική folk/rock.

03. Η συνεργασία με την Inner-Ear πώς προέκυψε;

Ανέκαθεν ενδιαφερόμουν για μια συνεργασία με ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία. Όταν έγραφα ακόμα τον δίσκο έτυχε η Inner Ear να ακούσει το υλικό. Ενδιαφέρθηκε, άκουσε και τα υπόλοιπα κομμάτια, συζητήσαμε και καταλήξαμε σε συνεργασία.

04. Παρόλο που στο όνομα της μπάντας (παρεμπιπτόντως εξαίσιο και πολύ πετυχημένο) φιγουράρει το tango, ακούγοντας το δίσκο σας, αντιλαμβάνεται ευθύς αμέσως κανείς ότι ο ήχος σας κινείται περισσότερο προς folk μεριά και Β. Αμερική, παρά προς Ν. Αμερική και Αργεντινή για παράδειγμα. Πώς προέκυψε αυτή η συμπάθεια προς πιο americana ακούσματα;

Το όνομα Tango With Lions αν και παραπέμπει σε tango δεν έχει καμία σχέση με αυτό το είδος μουσικής. Σημαίνει τη συμφιλίωση με την άγρια πλευρά του εαυτού μου και την εξημέρωσή της. Το americana στυλ προέκυψε από εικόνες κυρίως και όχι τόσο από ακούσματα, αν και έχω μια ιδιαίτερη εκτίμηση για την αμερικάνικη μουσική.

05. Στο “VerbaTime” αναλαμβάνεις εξολοκλήρου τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών. Επιρροές και αφορμές για να γράψεις;

Επιρροές και αφορμές για το υλικό του Verba Time ήταν προσωπικές μου ιστορίες, αλλά και ιστορίες από τον κόσμο. Κάθε τραγούδι αποτελεί μια σελίδα προσωπικού ημερολογίου.

06. Σ’ ένα απ’ τα τραγούδια σου (στο Policeman) ζητάς από έναν αστυνομικό να έρθει να σε σώσει. Σε μια εποχή όπου το αρχικό υποτιθέμενο «λειτούργημα» του αστυνομικού, το να προστατεύει δηλαδή τον πολίτη, έχει προ πολλού χαθεί, και μια νέα τάξη πραγμάτων ολοένα κι εγκαθίσταται στην καθημερινότητά μας, μήπως να επικαλεστείς από κάπου αλλού βοήθεια; Πώς τα βλέπεις τα πράματα σήμερα, ζώντας στην Αθήνα, μετά τον προπέρσινο Δεκέμβρη, την έλευση του ΔΝΤ και το ασφυκτικό πρέσινγκ στις ζωές μας, από πολιτικούς και λοιπούς ευτραφείς υψηλόβαθμους κυρίους;

Στο Policeman, η επιλογή του αστυνομικού είναι εντελώς συμβολική και κατά κάποιον τρόπο ρετρό, και έγινε με μια δόση αυτοσαρκασμού και ειρωνείας. Όταν κινδυνεύουμε ή νομίζουμε πως κάτι κακό πρόκειται να μας συμβεί, αναζητάμε βοήθεια από κάπου. Όμως όταν κινδυνεύει κανείς είναι στην πραγματικότητα μόνος και η αίσθηση ασφάλειας που του δίνει μια τέτοια έκκληση είναι τελικά μια αυθυποβολή. Όσο για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί θα χρειαστώ πολλές σελίδες... Ελπίζω μόνο αυτή η πραγματικά αισχρή κατάσταση να οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές τακτικής και νοοτροπίας, όχι μόνο των πολιτικών, αλλά και όλων μας.

07. Αν σου έλεγα να διαλέξεις και να ξεχωρίσεις ένα από τα 12 τραγούδια του άλμπουμ, ποιό θα ήτανε αυτό και γιατί;

Θα ξεχώριζα το Underskin. Είναι το πρώτο τραγούδι που ηχογραφήθηκε για τον δίσκο, one take, είναι το πιο αυθόρμητο τραγούδι του album και, συνεπώς, αν και ασαφές ως προς τους στίχους για τον ακροατή, το πιο ειλικρινές.


08. Γυναίκες που καθόρισαν την εξέλιξή σου ως μουσικό και ερμηνεύτρια;

Nico, PJ Harvey, Joan Baez και πολλές άλλες βέβαια.


09. Μερικοί από τους αγαπημένους σου δίσκους που ακούς αυτές τις ημέρες;

Αυτό το καλοκαίρι βρήκα χρόνο για να ακούσω πολλή μουσική. Οι δίσκοι που ακούω πολύ τις τελευταίες μέρες είναι Bon Iver - "For Emma, forever ago", Arcade Fire- "The Suburbs" και Elvis Perkins - "Ash Wednesday".

10. Και μερικά βιβλία που διάβασες φέτος και θα πρότεινες ανεπιφύλακτα;

"On the road", "Ο κύριος Μαλοσέν" και "Το δένδρο της γνώσης".


11. Πώς φαντάζεσαι την τέλεια ευτυχία;

Μέσα στο ιδανικό πλαίσιο ενός καλύτερου κόσμου, να μελετάω και να γράφω μουσική απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, να δίνω πολλές συναυλίες και να συνεργάζομαι με εξαιρετικούς ανθρώπους.

12. Πράγματα που επιθυμείς να συμβούν στο προσεχές μέλλον;

Σίγουρα όλα τα παραπάνω! Στο κοντινό μέλλον επιθυμώ να πραγματοποιηθούν όσα έχω σχεδιάσει: αναμένονται συναυλίες, πολλές πρόβες και νέα τραγούδια Tango with Lions.


http://www.myspace.com/kaschialoveslions

http://www.inner-ear.gr/gr/artists/3-tango-lions

Άρης Μπούρας
http://www.myspace.com/aresburas

Άρης Μπούρας

Συνεντεύξεις
Συνεντευξη με τους Νανους
Συνεντευξη με την Εύη Κουρτίδου
Συνέντευξη Χρήστος Λαϊνάς
Συνέντευξη με τους ΙΜΑΜ ΒΑILDI
Συνέντευξη με το Θάνο Ανεστόπουλο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Absent Without Leave
Interview with LALI PUNA
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τους Your Hand In Mine
Συνέντευξη με τη Σεραφίτα Γρηγοριάδου
Συνέντευξη με την Αμερικανο-Ολλανδέζα Signe Tollefsen