Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

Συνέντευξη με τους MINOR MINE

07/10/2010

Το συγκρότημα των MINOR MINE μας έρχονται από τη Θεσσαλονίκη. Με έναν ήχο πλούσιο και συναισθηματικό ξεκίνησαν το 2007. Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησαν μόνοι τους τον 1ο τους δίσκο, με τίτλο Where They Go επιχειρώντας μια διεύρυνση της επικοινωνίας τους με το κοινό. Παράλληλα η αγάπη τους για επικοινωνία και μέσω live έχει δώσει την ευκαιρία σε αρκετό κόσμο να τους εκτιμήσει μέσα από τις συναυλίες, τόσο τις δικές τους, όσο και της εμφάνισης τους μαζί με σπουδαία ονόματα όπως οι Tuxedomoon, Murder by Death, Savage rebublic, Peter Murphy και άλλες. Ο Κυριάκος Σκορδάς συνομίλησε με τον συνονόματο του Κυριάκο, τραγουδιστή του συγκροτήματος των MΙNOR MINE.

Minor Mine ή οι φίλοι σας φωνάζουν ΜΜ? Για τους υπολοίπους, δώστε μερικά στοιχεία για την ίδρυση και την ονομασία του συγκροτήματος σας.

Oι ΜΜ δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2007 αρχικά από τους Κυριάκο και Γιώργο, ενώ σύντομα προστέθηκαν ο Βασίλης και ο Νίκος. Το όνομα προέκυψε από μια ιδέα του Κυριάκου και έχει κυρίως την έννοια του μικρού ορυχείου. Όμως θα μπορούσε να είναι και το δικό μου μινόρε, ενώ mine σημαίνει επίσης και νάρκη.

Μουσικά γούστα αναδύονται από τους ήχους σας, από Giant Sand, Steve Wynn και άλλα αμερικανοτραφή,με ταυτόχρονη συναισθηματική φόρτιση ενός Blixa και άλλα γερμανοτραφή. Τα πλήκτρα και τα «εν ολίγοις μπάσα φωνητικά» συμπληρώνουν το γλυκό για ευχάριστες ακροάσεις. Ποιες άλλες επιρροές σας όμως δεν μας έχετε δείξει ακόμα με τα τραγούδια σας;

Οι μουσικές επιρροές μας καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα. Απότα 50’s (exotica, rockabilly, country) , τα 60’s (pop, garage, jazz, psychedelic), τα 80’s (post punk, new wave, dark wave, industrial) μέχρι τα new rock, new folk.

Πόσο σημαντικό θεωρείτε το γεγονός ότι καταφέρατε και κυκλοφορήσατε (στο εμπόριο και στα δισκοπωλεία) ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ;

Είναι κάτι που μας ενδιέφερε από την αρχή. Θέλαμε ως ΜΜ να δείξουμε το στίγμα μας άμεσα και χωρίς εμπλοκή με δισκογραφικές εταιρείες. Είναι μια δικιά μας παραγωγή και αποτελεί επιβράβευση των κόπων μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Όσο περισσότεροι ακούσουν τη μουσική μας τόσο καλύτερα.

Στην εποχή του «κάνω πολλά friends request στο myspace”,και έχω «χιλιάδες τραγούδια στο pc” είναι τελικά ρομαντικό να επικοινωνείς ακόμα με το κοινό μέσω της δισκογραφίας;

Το διαδίκτυο βοηθάει στην επικοινωνία και στη γνωριμία με μουσικούς και ακροατές από όλο τον κόσμο. Όμως οι ζωντανές εμφανίσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο "αποκαλύπτεται" η πραγματική ταυτότητα του κάθε μουσικού ή συγκροτήματος. Είναι το αγαπημένο στοιχείο των ΜΜ. Μας αρέσουν τα live διότι ερχόμαστε σε άμεση επαφή και με κόσμο που δεν μας γνωρίζει καθόλου. Τώρα και με την κυκλοφορία του δίσκου, ο κόσμος μπορεί να έχει και κάτι που θα του μείνει, όχι μόνο η αίσθηση του live.

Είσαι σε μια μπάντα που παίζει ροκ στην Ελλάδα; Σουρεάλ ή ουτοπία; Πως σε αντιμετωπίζει ο καθημερινός σου περίγυρος (συγγενείς, συνάδελφοι στην δουλειά, κλπ)

Είναι μια πραγματικότητα. Όλοι μας παίζουμε μουσική σε διάφορα σχήματα από την δεκαετία του ‘90. Βέβαια από την μουσική είναι αδύνατον να ζήσεις σ’ αυτήν την χώρα. Έχουμε και τις δουλειές μας φυσικά. Η μουσική είναι ένα πάρεργο για εμάς και ίσως είναι καλύτερα να το έχεις έτσι, χωρίς να εξαρτάσαι οικονομικά από αυτό.

Έχετε παίξει μοιραζόμενοι την ίδια σκηνή με savage republic και murder by death(μεταξύ άλλων).Τι ζηλέψατε από αυτή τη συνύπαρξη;

Το γεγονός ότι μπορούν και κάνουν παγκόσμιες tour. Οι murder by death ζουν από αυτό, ταξιδεύουν όπου μπορούν και κάνουν συναυλίες. Αν δεις το πρόγραμμά τους είναι συνήθως τεράστιο. Είναι απλά παιδιά με πολύ ταλέντο. Από την άλλη, οι SR είναι πολύ παλιότερη μπάντα με ιστορία στο χώρο. Τα παιδιά έχουν τις δουλειές τους και τις οικογένειές τους. Επίσης πολύ ωραίοι τύποι. Σημαντικές εμπειρίες όλα αυτά τα live για εμάς.

Κοινωνία σε μια αποχαύνωση, απαξίωση των πάντων, απογοήτευση συνολικά ή ακόμα και παραίτηση. Έχει ρόλο να παίξει η μουσική εδώ;

Η μουσική ήταν, είναι και θα είναι μια διέξοδος για τους ανθρώπους. Ακόμη και στις σημερινές συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολες είναι, η μουσική είναι ότι καλύτερο για να δώσει κουράγιο και δύναμη στον άνθρωπο να συνεχίσει.

Ευχαριστώ πολύ

Κυριάκος Σκορδάς

Συνεντεύξεις
Συνεντευξη με τους Νανους
Συνεντευξη με την Εύη Κουρτίδου
Συνέντευξη Χρήστος Λαϊνάς
Συνέντευξη με τους ΙΜΑΜ ΒΑILDI
Συνέντευξη με το Θάνο Ανεστόπουλο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Absent Without Leave
Interview with LALI PUNA
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τους Your Hand In Mine
Συνέντευξη με τη Σεραφίτα Γρηγοριάδου
Συνέντευξη με την Αμερικανο-Ολλανδέζα Signe Tollefsen