Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Absent Without Leave

05/12/2011

Συνέντευξη στην Όλγα Ροΐδη

Ο Γιώργος Μαστροκώστας, δισκογραφεί απ’ το 2001 υπό το όνομα Absent Without Leave. Αν έπρεπε να βάλουμε ταμπέλες στο είδος της μουσικής του αυτές θα ήταν μάλλον shoegaze, post-rock μέχρι και ambient. Το 2010 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Faded Photographs» ενώ πρόσφατα ένα ακόμα ep σε βινύλιο, το «΄NeathTheTumblingStars». Φέτος μιας και κλείνει δεκαετία αυτό το project θα έχετε την ευκαιρία να τον πετύχετε σε διάφορα «εορταστικά» lives σε διάφορες πόλεις.

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική; Είναι πλέον η κύρια επαγγελματική σου δραστηριότητα;

Η σχέση μου με τη μουσική, πέρα από ακροατής, ξεκίνησε το 1995 όταν αγόρασα την πρώτη μου κιθάρα. Από τότε έχω παίξει σε πολλά σχήματα και διαφορετικά είδη μουσικής. Κάποια στιγμή το 2001 δημιουργήθηκε η ιδέα του Absent Without Leave, ως ένα project το οποίο θα στέγαζε κάποιες προσωπικές μου ηχογραφήσεις, οι οποίες δεν ταίριαζαν στα υπόλοιπα σχήματά μου.

Μετά από τόσα χρόνια, έχω φτάσει σε ένα επίπεδο όπου βγάζω κάποια χρήματα από τη μουσική, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν βιοπορίζομαι αποκλειστικά από αυτή.

Επιλέγοντας συνειδητά ένα είδος που είναι instrumental και κάπως πιο «δύσκολο» σαν άκουσμα, γνωρίζω πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει και ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα.

Ο τίτλος του μουσικού σου project «AbsentWithoutLeave» πως εμπνεύστηκε; Η πρώτη σου κυκλοφορία ήρθε εύκολα;

Δεν θα ήθελα να δώσω μια ακριβή ερμηνεία για τον τίτλο Absent Without Leave καθώς μου αρέσει ο καθένας να μπαίνει στη διαδικασία να δώσει μια δική του ερμηνεία σε αυτόν.

Η πρώτη μου επίσημη κυκλοφορία ήταν η συμμετοχή μου σε μία συλλογή που βγήκε από την ανεξάρτητη εταιρεία BSBTA στη Δανία το 2005. Είχα στείλει κάποια demos μου στη συγκεκριμένη εταιρεία και με μεγάλη μου χαρά είδα ότι ενδιαφέρθηκε για τη δουλειά μου. Το ενδιαφέρον της μου έδωσε ώθηση να στείλω τη μουσική μου και σε άλλες εταιρείες, αρκετές από τις οποίες απάντησαν επίσης θετικά και έτσι στις αρχές του 2006 κυκλοφόρησε το πρώτο μου ολοκληρωμένο album, με τίτλο Bon Voyage, στην Αγγλική Unlabel.

Ποια συγκροτήματα ή καλλιτέχνες σε επηρέασαν τόσο στα εφηβικά σου χρόνια που θεωρείς ότι καθόρισαν ένα μεγάλο μέρος της μουσικής πορείας που ακολούθησες;

Στα εφηβικά μου χρόνια άκουγα πολύ συγκροτήματα όπως The Cure, Joy Division, This Mortal Coil, Cocteau Twins, Dead Can Dance, New Order, Depeche Mode, Kraftwerk, My Bloody Valentine, Slowdive, The Field Mice, Stereolab κ.ά. ενώ λίγο αργότερα ανακάλυψα συγκροτήματα όπως Mogwai, Disco Inferno, Bark Psychosis, Boards Of Canada, Low, Godspeed You Black Emperor!, Labradford, Sigur Ros, Hood, Piano Magic και άλλους πολλούς.

Γενικότερα, τα ακούσματά μου τα οποία μπορεί κάποιος να διακρίνει ότι έχουν επηρεάσει, είτε λίγο είτε πολύ, τον ήχο μου, προέρχονται από εταιρείες όπως 4AD, Factory, Cherry Red, Kranky, Enraptured, Earworm, Constellation, Wurlitzer Jukebox, Warp, Sarah, Creation, Make Mine Music, Awkward Silence, Rocket Girl, Morr, Clairecords, Static Caravan, Temporary Residence, The Leaf Label, City Centre Offices , N5MD, Lo Recordings, Club AC30, Resonant, Words On Music κ.ά.

Έχεις συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς όλα αυτά τα χρόνια, ξεχωρίζεις κάποια συνεργασία απ’ όλες αυτές; Κάτι ιδιαίτερο ίσως που σου έμαθε κάποιος-α απ’ αυτούς;

Κάθε μία συνεργασία είναι πραγματικά ξεχωριστή και σου αφήνει μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις. Από κάθε μουσικό με τον οποίο συνεργάζομαι μαθαίνω πολλά νέα πράγματα, όπως τεχνικές ηχογράφησης, παιξίματος, στησίματος ενός live κ.ά.

Ειλικρινά, μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια από τις συνεργασίες μου, είτε πρόκειται για δισκογραφική είτε για live.

Γενικά, είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή το γεγονός ότι συνεργάζομαι δισκογραφικά με καλλιτέχνες των οποίων τη δουλειά θαύμαζα για χρόνια, π.χ. μέλη των Hood και Slowdive, αλλά και με τους Port-Royal, Yellow6, Epic45, Stafraenn Hakon κ.ά. καθώς επίσης και το ότι έχω μοιραστεί τη σκηνή σε Ελλάδα και Ευρώπη με τους God Is An Astronaut, 65daysofstatic, iLiKETRAiNS, Arms And Sleepers, Piano Magic, Port-Royal, Jeniferever, Manyfingers και πολλούς άλλους.

Πλέον, με τους περισσότερους από τους καλλιτέχνες με τους οποίους έχω συνεργαστεί, έχουμε αναπτύξει και μια προσωπική φιλία, οπότε δεν αποκλείεται να συνεργαστούμε και πάλι, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Πως ανταποκρίθηκε το κοινό στα live σου στο εξωτερικό; Πως τα βλέπεις γενικά τα πράγματα όσο αναφορά το θέμα εξωτερικό; Είναι εύκολο για κάποιον απ’ την Ελλάδα, στο δικό σου μουσικό ύφος, να «ακουστεί»;

Οι εντυπώσεις που μου έμειναν από τη φετινή ευρωπαϊκή περιοδεία μου είναι εξαιρετικές. Στα περισσότερα live ο κόσμος έδειχνε πραγματικά μεγάλη προσοχή στη μουσική και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι στη διάρκεια του set μου υπήρχε απόλυτη ησυχία, κάτι το οποίο δεν συνηθίζει να κάνει το κοινό εδώ στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη μουσική μου, σε όλους τους τομείς, από τις πωλήσεις των κυκλοφοριών, το ενδιαφέρον των δισκογραφικών εταιρειών και του τύπου αλλά και του κοινού στα live, μπορώ να πω πως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στο εξωτερικό.

Το γεγονός ότι η δουλειά μου έχει αρχίσει να ακούγεται αρκετά στο εξωτερικό και ότι πλέον μπορώ να συνεργάζομαι με κάποια από τα πιο σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας σκηνής του χώρου στον οποίο κινούμαι, δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι εύκολο, καθώς δεν έγινε ούτε τυχαία ούτε με τη βοήθεια κάποιου manager, εταιρείας κλπ. Προέκυψε μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας και τελικά αναγνώρισης της δουλειάς μου από κάποιους σημαντικούς ανθρώπους της συγκεκριμένης σκηνής.

Στις μέρες μας, μπορεί να είναι αρκετά εύκολο για τον οποιοδήποτε μουσικό να έρθει σε επικοινωνία με κάποιες δισκογραφικές εταιρείες του εξωτερικού, αλλά το αν τελικά θα καταφέρει να κάνει κάποια βήματα προς τα έξω εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του υλικού του, αφού πλέον υπάρχει υπερπροσφορά μουσικής και οι δισκογραφικές έχουν αρχίσει να επιλέγουν πιο προσεκτικά τις επόμενες κυκλοφορίες τους.

Πριν μερικά χρόνια ίδρυσες την ανεξάρτητη εταιρία SoundInSilence, και έχετε κυκλοφορήσει την δουλειά αρκετών μουσικών. Βρίσκεις ανταπόκριση σ’ αυτήν την προσπάθεια; Ετοιμάζεται κάποια νέα κυκλοφορία;

Όλες οι κυκλοφορίες της Sound In Silence έχουν πολύ καλή ανταπόκριση και συνήθως εξαντλούνται λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία τους, δεδομένου του ότι όλες εκδίδονται σε περιορισμένα αντίτυπα, συνοδευόμενες πάντα από προσεγμένες, χειροποίητες κυρίως, συσκευασίες, λειτουργώντας πάντα με μια DIY λογική.

Μέχρι στιγμής, το roster της Sound In Silence περιλαμβάνει καλλιτέχνες όπως Port-Royal, Arbol (ex-Piano Magic), Televise (ex-Slowdive), Epic45, July Skies, Yellow6, Die Stadt Der Romatische Punk (Giardini Di Miro), Millimetrik, Building Castles Out Of Matchsticks, Gnac, Kimonophonic, Sigmatropic, Paint On Silence κ.ά.

Υπάρχουν ήδη σχέδια για κάποιες επόμενες κυκλοφορίες μέσα στο 2012 με πρώτη, κατά πάσα πιθανότητα, ένα νεό EP από τον Ισλανδό Stafraenn Hakon.

Μετά το περσινό άλμπουμ Faded Photographs, ήρθε το ΄Neath The Tumbling Stars EP, ποιές οι κύριες διαφορές του με την προηγούμενή σου δουλειά; Ηχητικά ή και στον τρόπο που το δούλεψες.

Το ΄Neath The Tumbling Stars EP κινείται σε πολύ πιο minimal και ambient μονοπάτια σε σχέση με το Faded Photographs, έχοντας αναφορές στον ήχο αγαπημένων μου καλλιτεχνών όπως Labradford, Stars Of The Lid, Eluvium κ.ά.

Το EP κυκλοφόρησε από την ελβετική Three:Four Records αποκλειστικά σε μορφή 12” βινυλίου και εκτός από ηχητικά, διαφέρει από το Faded Photographs και ως προς τον τρόπο που ηχογραφήθηκε καθώς όλα τα κομμάτια τα δούλεψα μόνος μου, σε αντίθεση με το Faded Photographs όπου συμμετείχαν αρκετοί εκλεκτοί καλεσμένοι.

Έχει αλλάξει ο τρόπος-μέθοδος που γράφεις μουσική όλα αυτά τα χρόνια;

Σίγουρα όσο περνάν τα χρόνια αλλάζει και ο τρόπος που γράφω μουσική, καθώς ανακαλύπτω νέες τεχνικές, προσθέτω νέους ήχους στα κομμάτια μου και νέα όργανα στα live μου, δέχομαι επιρροές από νέους καλλιτέχνες που ακούω και γενικά θέλω να πιστεύω πως βελτιώνομαι σε όλους τους τομείς.

Στα κομμάτια σου χρησιμοποιείς διάφορους ήχους από πολλά μουσικά όργανα. Μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος είναι ο αγαπημένος σου ήχος; (ακόμα κι αν δεν βγαίνει από μουσικό όργανο…)

Ο αγαπημένος μου ήχος παραμένει αυτός της κιθάρας. Παρ’ όλα αυτά, τελευταία έχω αρχίσει να πειραματίζομαι περισσότερο με τον ήχο κάποιων άλλων οργάνων, τα οποία έχω εντάξει και στα live μου, όπως μεταλλόφωνα, καμπανάκια, μελόντικα, μουσικά κουτιά, sampler κ.ά.

Όλη αυτή τη μίζερη κατάσταση που αρχίζει να επεκτείνεται στην Αθήνα, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, λόγω της ονομαζόμενης…κρίσης, πως την βιώνεις σαν άνθρωπος αλλά και ειδικότερα σαν μουσικός; Σε κάνει πιο δημιουργικό ή σε βαλτώνει;

Δεν μου αρέσει καθόλου όλη αυτή η κατάσταση. Η «κρίση» είναι καθαρά δημιούργημα κάποιων με σκοπό να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο, αφαιρώντας από την πλειοψηφία του κόσμου ακόμη και βασικά αγαθά. Η μιζέρια που επικρατεί τελευταία σε όλους τους τομείς είναι αποτέλεσμα της προπαγάνδας των ΜΜΕ, η οποία έχει ως στόχο να φοβίσει τον κόσμο και να μη βγει έξω στο δρόμο, όπως θα έπρεπε, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργικότητά μου, δε με επηρεάζει καθόλου αυτή η κατάσταση με την έννοια ότι με εμπνέει ή όχι για να δημιουργήσω κάτι νέο. Συνήθως εμπνέομαι από πολύ πιο όμορφα πράγματα από τη δήθεν «κρίση».

Τι μουσική ακούς τελευταία; Πρότεινε μας κάτι καινούριο.

Τελευταία ακούω κυρίως ambient μουσική. Ένας από τους νέους ambient καλλιτέχνες που μου έχουν κάνει εντύπωση είναι ο Sonicbrat από τη Σιγκαπούρη, έχοντας βγάλει κάποιες πολύ όμορφες κυκλοφορίες, τις οποίες αξίζει κάποιος να αναζητήσει.

Τα μελλοντικά σου σχέδια; Έχουν προγραμματιστεί κάποια live;

Αυτό τον καιρό κάνω κάποια live με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων από το ξεκίνημα του project μου.

Στις 16 Δεκεμβρίου παίζω στο Six D.O.G.S στην Αθήνα.

Η είσοδος στο live θα είναι ελεύθερη και την βραδιά θα ανοίξει, με τον καλύτερο τρόπο, οι We.Own.The.Sky.

Στη συνέχεια, θα ασχοληθώ με την ολοκλήρωση κάποιων νέων κομματιών τα οποία, μέχρι στιγμής, είναι απλά κάποιες βασικές ιδέες. Αυτά τα νέα κομμάτια, 4-5 στο σύνολο, θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2012 με τη μορφή ενός EP, το οποίο ίσως να βγει και σε βινύλιο.

http://www.myspace.com/geezertek

http://absentwithoutleave.bandcamp.com

Atraktos.Net

Συνεντεύξεις
Συνεντευξη με την Εύη Κουρτίδου
Συνέντευξη Χρήστος Λαϊνάς
Συνέντευξη με τους ΙΜΑΜ ΒΑILDI
Συνέντευξη με το Θάνο Ανεστόπουλο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Absent Without Leave
Interview with LALI PUNA
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τους Your Hand In Mine
Συνέντευξη με τη Σεραφίτα Γρηγοριάδου
Συνέντευξη με την Αμερικανο-Ολλανδέζα Signe Tollefsen
Συνέντευξη με τη Nalyssa Green