Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

Eκθέσεις αφιερωμένες στο έργο των Βιτόριο Στοράρο και Ντιν Ταβουλάρης

Το 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώνει δυο σημαντικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν διακριθεί σε διαφορετικούς τομείς της κινηματογραφικής δημιουργίας

13/11/2005

Το 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώνει δυο σημαντικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν διακριθεί σε διαφορετικούς τομείς της κινηματογραφικής δημιουργίας, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν φέτος οι επιμέρους, αλλά όχι λιγότερο σημαντικές, πρακτικές της κινηματογραφικής τέχνης.

Το Φεστιβάλ έχει την τιμή να παρουσιάσει δύο εκθέσεις αφιερωμένες στο έργο των Βιτόριο Στοράρο και Ντιν Ταβουλάρης. Η πρώτη, μια συμπαραγωγή του Στοράρο με το Φεστιβάλ, που φέρει τον τίτλο Γράφοντας με το φως, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος στον κινηματογραφιστή, και αποτελείται από επεξεργασμένες φωτογραφίες του έργου του. Η δεύτερη που αφορά στον διάσημο σκηνογράφο Ντιν Ταβουλάρης περιλαμβάνει μακέτες, αρχιτεκτονικά σχέδια και έργα ζωγραφικής, πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με την Αττική Πολιτιστική Εταιρεία και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Με αφορμή τις δύο αυτές εκθέσεις, θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεστιβάλ ειδική προβολή της - βραβευμένης με Όσκαρ Φωτογραφίας και το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών- ταινίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα Αποκάλυψη τώρα: Redux . Στην εκδήλωση θα απονεμηθεί στον Βιτόριο Στοράρο ο Χρυσός Αλέξανδρος, ενώ θα τιμηθούν ο Ντιν Ταβουλάρις και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, στενός συνεργάτης και των δύο δημιουργών, ο οποίος έχει κληθεί να παραστεί, μαζί με την κόρη του, τη σκηνοθέτιδα Σοφία Κόπολα. Στο πλευρό του Ντιν Ταβουλάρις, θα παρευρεθεί η σύζυγός του, διάσημη ηθοποιός Ορόρ Κλεμάν, με την οποία γνωρίστηκε στα γυρίσματα του Αποκάλυψη τώρα. Οι σκηνές στις οποίες συμμετείχε η Κλεμάν, είχαν κοπεί στο αρχικό μοντάζ, αλλά συμπεριλήφθηκαν τελικά στην εκδοχή που θα δούμε στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από την ταινία Αποκάλυψη τώρα, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Βιτόριο Στοράρο θα προβληθούν οι ταινίες: Ο Γκόγια στο Μπορντώ του Κάρλος Σάουρα, Τόσκα του Τζιουζέπε Πατρόνι Γκρίφι, Μίρκα του Ρασίντι Μπενχατζί, 1900 του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Άγκαθα του Μάικλ Άπτεντ και Μπούλγουορθ του Γουόρεν Μπίτι.

Οι Εκθέσεις Βιτόριο Στοράρο: Γράφοντας με το φως
Η έκθεση επεξεργασμένης φωτογραφίας με έργα του Βιτόριο Στοράρο που θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Μουσείου Κινηματογράφου και του Μουσείου Φωτογραφίας τιτλοφορείται Γράφοντας με το φως και περιλαμβάνει περισσότερες από 150 εικόνες, πολλές σε γιγαντιαία κλίμακα. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων έρευνας του καλλιτέχνη και χωρίζεται σε τρία μέρη: το Φως, το Χρώμα και τα Στοιχεία της φύσης, αναπόσπαστα στοιχεία της δουλειάς του Στοράρο. Η έκθεση έχει τόσο τεχνικό όσο και αισθητικό ενδιαφέρον. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού που προτείνει ο Στοράρο είναι το παρελθόν, «το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως», ο δεύτερος σταθμός είναι το παρόν, «το πέρασμα από το κόκκινο στο μωβ», και ο τρίτος σταθμός είναι το μέλλον, «από την ύλη στην ενέργεια». Σκοπός της έκθεσης, όπως μαρτυρά κι ο τίτλος της, «Γράφοντας με το Φως» είναι να αποτυπώσει την κυριολεκτική σημασία της λέξης «φωτο-γραφία». Ντιν Ταβουλάρης

Η έκθεση του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνογράφου, Ντιν Ταβουλάρης, που θα φιλοξενηθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, φωτίζει την πορεία της πολύχρονης συνεργασίας του με τον διάσημο σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που διοργανώνεται παγκοσμίως και περιλαμβάνει storyboards, σκίτσα, αρχιτεκτονικά σχέδια και μακέτες σκηνικών σε χαρτί ιχνογραφίας, σχέδια κοστουμιών καθώς και έργα ζωγραφικής του ιδίου. Την έκθεση θα συμπληρώνει προβολή αποσπασμάτων από τις ταινίες του, γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία στον επισκέπτη να βιώσει τη διαδικασία της δημιουργίας από τη σύλληψη, στο πρώτο σκίτσο μέχρι το τελικό προϊόν, δηλαδή την κινούμενη εικόνα. Βιογραφικό Βιτόριο Στοράρο Ο Βιτόριο Στοράρο γεννήθηκε στη Ρώμη το 1940. Σπούδασε φωτογραφία στο Κέντρο Ιταλικής Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης και στο Πειραματικό Κέντρο Φωτογραφίας. Εμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1968 με την ταινία του Φράνκο Ρόσι, Giovinezza Giovinezza. Συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες όπως ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο Ντάριο Αρτζέντο, ο Φράνσις Κόπολα, ο Γουόρεν Μπίτι και ο Κάρλος Σάουρα, κατακτώντας μια καλλιτεχνική ωριμότητα που τον κατέστησε ως έναν από τους πιο σημαντικούς κινηματογραφιστές. Ο ίδιος διεκδίκησε τον όρο κινηματογραφιστής και όχι διευθυντής φωτογραφίας για να τονίσει το ρόλο του ως ισότιμου συνδημιουργού της ταινίας. Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τεχνών αναγνωρίζοντας το έργο του, του απένειμε τρία Όσκαρ για τις ταινίες Αποκάλυψη τώρα του Φράνσις Φόρντ Κόπολα, Οι κόκκινοι του Γουόρεν Μπίτι και Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.

Βιογραφικό Ντιν Ταβουλάρης
Ο ελληνικής καταγωγής Ντιν Ταβουλάρης γεννήθηκε το 1932 στο Λόουελ της Μασαχουσέτης. Βραβευμένος με Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης για την ταινία Νονός 2 του Φράνσις Φορντ Κόπολα και τέσσερις φορές υποψήφιος (The Brink’s Job του Γουίλιαμ Φρίντκιν, Αποκάλυψη τώρα, Τάκερ: ο άνθρωπος και το όνειρό του και Ο Νονός 3, του Κόπολα), έχει υπογράψει τη σκηνογραφία του Μπόνι και Κλάιντ και της Ένατης πύλης, μεταξύ πολλών άλλων ταινιών. Ο Ντιν Ταβουλάρης έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 38ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο του 1997.

Βιογραφικό Ορόρ Κλεμάν
Η γαλλίδα ηθοποιός, Ορόρ Κλεμάν, έχει εμφανιστεί σε πάνω από 80 ταινίες, τόσο στην γαλλική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Το κοινό τη γνώρισε για πρώτη φορά στην ταινία Λακόμπ Λισιέν (1974) του Λουί Μαλ. Το 1982 αποτελεί μια χρονιά σταθμό στην καριέρα της ηθοποιού, καθώς συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών με δυο ταινίες: τα Φαντάσματα του καπελά / Les Fantômes du Chapelier του Κλοντ Σαμπρόλ και το Don’t Follow Me / L’ Invitation au Voyage του Πέτερ ντελ Μοντ. Έγινε περισσότερο γνωστή στο ρόλο της Αν, στο έργο του Βιμ Βέντερς Παρίσι, Τέξας, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1984.

Πέτρος Μαϊστράλης

Cinefreak
52ο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης
4 έως 13 Νοεμβρίου
30 αγαπημένες ταινίες της περιόδου 2010 - 2011
1o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου -Βραβεία
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 51ου ΦΚΘ
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Αφιέρωμα στο σύγχρονο αράβικο κινηματογράφο
30 αγαπημενες ταινιες της σεζον 2009-2010
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 50ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
GOMORRA
MATTEO GARRONE