Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

Φεστιβάλ Μάνος Χατζιδάκις, Ξάνθη, 26 Νοεμβρίου - 11 Δεκεμβρίου

17/11/2005

Φεστιβάλ Μάνος Χατζιδάκις

Ξάνθη, 26 Νοεμβρίου - 11 Δεκεμβρίου

Ανάμεσα στις παλιές καπναποθήκες και τα αρχοντικά, στους πλακόστρωτους δρόμους της Παλιάς Πόλης και τις μουσουλμανικές συνοικίες, ανάμεσα στις δορυφορικές κεραίες και τους μιναρέδες, το φεστιβάλ «Μάνος Χατζιδάκις» αγκαλιάζει γιορτινές συναντήσεις ανθρώπων και μουσικών σχημάτων και προτείνει μια νέα ανάγνωση της μουσικής εμπειρίας που απέχει από τη συνηθισμένη συναυλιακή τυποποίηση.

Η δυναμική του φεστιβάλ γεννιέται μέσα από τις συναντήσεις της ετερότητας σε μια πόλη με έντονη ιστορία, πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, ενώ ενισχύεται από την αντισυμβατική λογική των διοργανωτών στο στήσιμο και την παρουσίαση των εκδηλώσεων.

Στις δυο εβδομάδες που διαρκεί το φεστιβάλ ο Σωκράτης Μάλαμας συναντά την Έλλη Πασπαλά και τον David Lynch, η Μάρθα Φριντζήλα και οι Walter Testa συναντoύν τους Mode Plagal, ο Τούρκος δεξιοτέχνης των κρουστών Μισιρλί Αχμέτ τους Θεσσαλονικιούς «Εν Χορδαίς», το Θέατρο Σκιών του Άθω Δανέλλη τον Χατζιδάκι και ο Χατζιδάκις ξανασυναντά τη γενέτειρά του, την Ξάνθη που με το φεστιβάλ αυτό τιμά, όχι μόνο το όνομά του, αλλά κυρίως το πνεύμα ενός δημιουργού του οποίου το έργο χαρακτήρισε η συνεχής αναζήτηση και όχι η αναπαραγωγή.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ, η Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Δήμου συμβάλλει με τη μουσική παραγωγή οργανικών σχημάτων (συγκρότημα «Εκτός Ορίων») και φωνητικών συνόλων από την Ξάνθη.

Η διοργάνωση γίνεται από τη Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Δήμου Ξάνθης και τη νέα, δραστήρια ομάδα επιστημόνων και καλλιτεχνών της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Media dell’ Arte που έχει δώσει δείγματα γραφής στη διοργάνωση εναλλακτικών φεστιβάλ, το σχεδιασμό και την παρουσίαση πρωτότυπων εκθέσεων (Ιστορίες: το Κοινοτικό Αρχείο της Φολεγάνδρου, Αρχιπέλαγος: καταγραφή αρχείων και βιβλιογραφίας από όλο το Αιγαίο) και έχει στο ενεργητικό της ανάλογη εκδοτική παραγωγή.

Γιώργος Πατεράκης, υπεύθυνος επικοινωνίας Media dell’ Arte

Τηλ. 210 9969493, fax 210 9967927

Email: info@mediadellarte.gr

www.mediadellarte.gr

“Εύχομαι ολόψυχα καλή τύχη στο νεο Φεστιβάλ “Μάνος Χατζιδάκις” που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Δήμου Ξάνθης, σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα Media dell’ Arte.

Είμαι βέβαιος ότι, με τη συμβολή όλων μας, το φεστιβάλ αυτό θα αποκτήσει σύντομα τη σημασία που του αξίζει, όχι μόνο για την προβολή του έργου του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και για τη συνεχή αναζήτηση και ανανέωση του ευρύτερου χώρου του τραγουδιού που με τόση ευαισθησία, γνώση και τόλμη υπηρέτησε ο μεγάλος συνθέτης.”

Γιώργος Κουρουπός, Συνθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ

«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑΣ»

Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρα 21:00

Στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Οι Εκτός Ορίων είναι ένα Ξανθιώτικο μουσικό σχήμα με μια οκτάχρονη δημιουργική πορεία κατά την οποία έχει να επιδείξει συνεργασίες με μουσικούς όπως ο Okay Temiz, ο Ivo Papazov, o Βασίλης Λέκκας, o Θοδωρής Ρέλλος και ο Muammer Ketencoglou.

Στην τρίτη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Μάνος Χατζιδάκις (2000: «Ο .. άλλος Χατζιδάκις», 2003: «Ο Μεγάλος Ερωτικός»), οι Εκτός Ορίων παρουσιάζουν το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας», ένα έργο-σταθμό στην μουσική πορεία του συνθέτη που γράφτηκε το 1962 και ηχογραφήθηκε το 1965 στην Ν. Υόρκη.

Για τις ανάγκες της απόδοσης του έργου που απαιτεί πολυμελή ορχήστρα, οι Εκτός Ορίων διεύρυναν τον μόνιμο πυρήνα τους με πολλά άλλα μέλη, όλα από την Ξάνθη.

ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ ΚΑΙ WALTER TESTA

MODE PLAGAL

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ώρα 20:30

Στην Πινακοθήκη

Μία συναυλία από δύο μουσικά σχήματα με συγγενικό ήχο και αναζητήσεις που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ξάνθη.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, η Μάρθα Φριντζήλα και οι Walter Testa παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση με παραδοσιακά και ρεμπέτικα ελληνικά τραγούδια, μουσική της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μικράς Ασίας κι ακόμα τραγούδια Ευρωπαίων και Αμερικάνων συνθετών του 20ου αιώνα.

Στο δεύτερο μέρος οι Mode Plagal, ένα συγκρότημα που, χρησιμοποιώντας την τεχνοτροπία της jazz, δημιούργησε ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα με αναφορές στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, σε βυζαντινούς ήχους και σε βαλκανικούς, αφρικάνικους, funky, groovy, rock και blues ρυθμούς.

WALTER TESTA

Κλέων Αντωνίου –κιθάρα, κρουστά, φωνή

Βασίλης Μαντζούκης –banjo, κιθάρα, κρουστά

Αντώνης Μαράτος –κοντραμπάσο, ούτι

Φώτης Σιώτας –βιολί, βιόλα

Παναγιώτης Τσεβάς –ακορντεόν, πιάνο

Μάρθα Φριντζήλα : τραγούδι

ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ

Η Μάρθα Φριντζήλα είναι από τις πιο σημαντικές φωνές της νέας γενιάς. Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε υποκριτική και τραγούδι. Από το 1993 εργάζεται ως επαγγελματίας ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο Ελλάδος και σε άλλα θέατρα. Εργάζεται επίσης ως θεατρική σκηνοθέτις και διευθύντρια ορχήστρας, καθώς και στην προετοιμασία ηθοποιών και τραγουδιστών. Έχει συμμετάσχει ως τραγουδίστρια σε πολλές μουσικές παραστάσεις και σε συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται μόνιμα με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Από το 2002 συμμετέχει στο μουσικό σχήμα Water Testa με τους οποίους έχει δώσει παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

MODE PLAGAL

Κλέων Αντωνίου- κιθάρα, φωνή

Αντώνης Μαράτος- μπάσο, φωνή

Θοδωρής Ρέλλος- σαξόφωνο, φωνή

Τάκης Κανέλος- τύμπανα, φωνή

Florian Mikuta- πλήκτρα, φωνή

Από το 1990 που πρωτοεμφανίστηκαν ως σχήμα μέχρι σήμερα, οι Mode Plagal έχουν διαγράψει μια σταθερή ανοδική πορεία, λειτουργώντας συλλογικά ως γκρουπ με αυτόνομη μουσική φύση και θέση. Με τρεις + 1 δίσκους στο ενεργητικό τους και με πάρα πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Mode Plagal έχουν τη δική τους θέση στην παγκόσμια μουσική κοινότητα.

ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ

ΜΙΣΙΡΛΙ ΑΧΜΕΤ

Σάββατο 3 Νοεμβρίου, ώρα 21:00

Δημοτικό Αμφιθέατρο Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών

Από τις απαρχές της βυζαντινής μουσικής κληρονομιάς στα παραδοσιακά τραγούδια της Μ. Ασίας, των Οινουσσών και της Κωνσταντινούπολης και τη σύγχρονη μουσική δημιουργίαστα ίχνη των μουσικών δρόμων της Μεσογείου. (συνθέσεις Βασίλη Τζωρτζίνη, Άλκη Ζοπόγλου, Κυριάκου Πετρά και Κυριάκου Καλαϊτζίδη από το πρόσφατο άλμπουμ του «Εξορία»)

Το μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς είναι ένα εργαστήρι ήχων της καθ’ ημάς Ανατολής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί αυτόνομο τμήμα του ομώνυμου μουσικού οργανισμού που, μαζί με τη λειτουργία της σχολής παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής και τη δραστηριότητα στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων και παραγωγής δίσκων, συνθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση στα ελληνικά μουσικά πράγματα.

Κύριοι άξονες αναζήτησης και δημιουργίας του, οι λόγιες και οι λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου. Από την ίδρυσή του (1993) το σχήμα, συνδυάζοντας την έρευνα με την ζωντανή μουσική πράξη, έχει πλήθος συμμετοχών σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και σε πόλεις του εξωτερικού καθώς και πολυάριθμες συνεργασίες με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

MISIRLI AHMET

Ο Αχμέτ Γιλντιρίμ γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1963. Από μικρή ηλικία ασχολείται με τον ρυθμό, μελετώντας αρχικά νταρμπούκα. Η ανάγκη του για πειραματισμό τον στέλνει στην Αίγυπτο, χώρα με μεγάλη παράδοση στο όργανο αυτό, η οποία τελικά θα του χαρίσει, εκτός των άλλων, το όνομα με το οποίο θα γίνει γνωστός: Μισιρλί Αχμετ, ο «Αχμέτ της Αιγύπτου».

O Μισιρλί Αχμέτ θα έλθει σε επαφή με τον αραβικό τρόπο παιξίματος, αρκετά διαφοροποιημένο από τον τουρκικό, θα τον υιοθετήσει, και στην συνέχεια θα τον εξελίξει, δημιουργώντας μια καθαρά δική του τεχνική, η οποία θα αποτελέσει σημαντική καινοτομία και θα βρει σύντομα μαθητές, χαρίζοντας του εξέχουσα θέση μεταξύ των μουσικών, όχι μόνο της Αιγύπτου αλλά όλης της Ανατολής.

«ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ»

Η Έλλη Πασπαλά τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι σε ενορχηστρώσεις David Lynch

Τρίτη 29 Νοεμβρίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών

«Κύριοι σκοτώστε την μνήμη. Ξεκινήστε από την αρχή. Μονάχα έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε μια θαρραλέα ένταξη μας, στους χρόνους τους μελλοντικούς ενός κόσμου, που θα γελάσει κάποτε μαζί μας, γιατί μας συγκινούσαν ιδιαίτερα οι νεκροί, οι μουσικές και τα άστρα»

Μάνος Χατζιδάκις – Κυριακή 20 Μαΐου 1979 από τα Σχόλια του Τρίτου.

18 χρόνια μετά την συνεργασία της με τον Μάνο Χατζιδάκι, η Έλλη Πασπαλά δημιουργεί ένα μοναδικό αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη. Η αγάπη της για το έργο αλλά και για τον ίδιο τον Μάνο, όπως και η μεγάλη χαρά που νιώθει ερμηνεύοντας τα τραγούδια του είναι η αιτία και η αφορμή που οδήγησαν την Έλλη Πασπαλά να καταθέσει την δική της άποψη για τον Μάνο Χατζιδάκι μέσα από αυτές τις μουσικές παραστάσεις.

Το πρόγραμμα αποτελείται από μια επιλογή από τους κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, περισσότερο ή λιγότερο γνωστών όπως «οι Μπαλάντες της οδού Αθηνάς», «ο κήπος του Αλλάχ», «τα Λιανοτράγουδα», η «Σκοτεινή Μητέρα», ο «Μεγάλος Ερωτικός».

Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία «Οι Δομέστικοι της Δράμας»

Αφήγηση: Φιλαρέτη Κομνηνού

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, ώρα 21:00

Δημοτικό Αμφιθέατρο Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών

Οι αδελφοί Γρηγόρης και Πέτρος Παπαεμμανουήλ παρουσιάζουν μια μουσικοαφηγηματική παράσταση με κεντρικό άξονα τα ποιητικά κείμενα και τη μουσική επένδυση των Ακολουθιών των Εορτών του Δωδεκαημέρου από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Θεοφάνεια. Τα μουσικά μέρη ερμηνεύουν τα μέλη της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Χορωδίας «Οι Δομέστικοι της Δράμας», ένα σχήμα με δεκάχρονη θητεία στο είδος. Μαζί τους, η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού απαγγέλλει ποιητικά κείμενα της βυζαντινής υμνογραφίας της Εκκλησίας αλλά και αποσπάσματα από σύγχρονα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Σωκράτης Μάλαμας

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30

Δημοτικό Αμφιθέατρο Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών

Ο Σωκράτης Μάλαμας , συνθέτης – στιχουργός – ερμηνευτής – ενορχηστρωτής και μουσικός, μέσα από την πολύχρονη παρουσία του στη νέα ελληνική μουσική σκηνή έχει δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας με το κοινό του που τον ακολουθεί και τον τιμά σε κάθε μία από σχετικά λίγες ζωντανές του εμφανίσεις.

Στην αποψινή συναυλία θα ακουστούν τραγούδια από το σύνολο της 16ετούς παρουσίας του στην ελληνική δισκογραφία, με επιλογές από τις ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (1989), ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ (1991), ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ (1992), ΚΥΚΛΟΣ (1993), ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ (1996), 13.000 ΜΕΡΕΣ (1998), Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΚΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ (2000), ΕΝΑ (2002) μέχρι την πιο πρόσφατη δουλειά του ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΔΩΜΑΤΙΟ (2005).

Μαζί του τραγουδά η Μαρία Λούκα.

Συνταξιδιώτες του, η εξαμελής του μπάντα, με νέο μέλος τον Κλέωνα Αντωνίου στις κιθάρες (MODE PLAGAL):

Γιάννης Παπατριανταφύλλου: κοντραμπάσο

Δαμιανός Dudu: βιολί

Δημήτρης Αναγνωστόπουλος: μπουζούκι

Θάνος Μιχαηλίδης: τύμπανα

Κλέων Αντωνίου: ηλεκτρικές κιθάρες

Νίκος Παραουλάκης: νέι – φλογέρες

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΣΚΙΩΝ ΤΟΥ ΑΘΩ ΔΑΝΕΛΛΗ

«Το Καφενείο των Αγγέλων» - Αναφορά στον Μάνο Χατζιδάκι

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, ώρα 21:00

Στην Πινακοθήκη, Παλιά Πόλη.

Μια μουσική παράσταση Καραγκιόζη για μεγάλους με ζωντανή ορχήστρα

Το τελευταίο στέκι των παλιών μουσικών έκλεισε. Ο Καραγκιόζης κι ο Χατζηαβάτης αποφασίζουν να αντιδράσουν ζητώντας βοήθεια από τον Μάνο Χατζιδάκι. Ο Καραγκιόζης, με τη σύμφωνη γνώμη της υπόλοιπης παρέας θα πάρει το δρόμο για το Καφενείο των Αγγέλων…

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Βεντουρής κιθάρα, Σπύρος Ηλιάδης κιθάρα- λάφτα, Γιάννης Αντωνόπουλος πιάνο, Γιώργος Πατεράκης πιάνο - ακκορντεόν, Γεωργία Θεοδωροπούλου τραγούδι.

Ο Άθως Δανέλλης κατάγεται από την Κρήτη. Σε πολύ μικρή ηλικία γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη δίπλα σε παλιούς δασκάλους της τέχνης. Γρήγορα ξεκίνησε να παίζει και να μελετά το Θέατρο Σκιών. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αγγλία. Συνεργάστηκε με την Ε.Ρ.Α., την ελεύθερη ραδιοφωνία και τον περιοδικό τύπο. Από τους ελάχιστους εναπομείναντες καραγκιοζοπαίκτες, διατηρεί από το 1990 μόνιμες σκηνές με βραδινές παραστάσεις για ενήλικο κοινό και έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, διδάσκει την τέχνη του Θεάτρου Σκιών σε σεμινάρια ανά την Ελλάδα, γράφει άρθρα και μελέτες και έχει την επιμέλεια εκδόσεων, ραδιοφωνικών εκπομπών και παραστάσεων.

Δελτίο Τύπου

Δελτία Τύπου
Οι THE EX στην Αθήνα σε 2 διαφορετικά shows
Οι A Place To Bury Strangers σε Θεσ/νίκη, Αθήνα και Λάρισα
Δείτε το Πρόγραμμα του Reworks Festival 2012.
Daemonia Nymphe at the Entremuralhas festival in Leiria(Portugal) 26/8/12!!
Dirty Beaches,για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012
Πέθανε ο τραγουδιστής των NO USE FOR A NAME
Οι Δαιμονία Νύμφη μαζί με τον Peter Ulrich(ex-Dead Can Dance) στο Λονδίνο
12 χρόνια Γιορτές της Γης, από 12-15 Ιουλίου στη Βλάστη Κοζάνης
Οι Kilimanjaro Darkjazz Ensemble ζωντανά στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012
οι ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΕΤΑΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΣ σε δωρεάν live την Πέμπτη 5 Ιουλίου