Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

PAY IT FORWARD

Mimi Leder

Έχει τίποτα εναντίον μου ο σκηνοθέτης;

21/2/2001

(Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου; Με ρώτησε μια φίλη μου και όταν της είπα «πλήρωσέ το μπροστά», άρχισε να μου λέει ανέκδοτα για ξανθιές. Μήπως απλώς εννοεί ότι το καστανό δεν μου πάει; Και εν τέλει, ποια η υπόθεση του έργου;)

Pay it forward σημαίνει ξεπληρώνω μια χάρη όχι στον άνθρωπο που του τη χρωστάω, αλλά σε κάποιο τρίτο. Αυτό είναι μια ιδέα του μικρού πρωταγωνιστή της ταινίας. Αν σου κάνουν μια χάρη, κάνε κι εσύ μια καλή πράξη σε τρεις άλλους κι ο καθένας απ´ αυτούς σε άλλους τρεις και πάει λέγοντας. Ο ίδιος αποφασίζει να διοχετεύσει τον αλτρουισμό του πάνω στην μητέρα του και τον αγαπημένο του καθηγητή, κάνοντας την προξενήτρα ανάμεσά τους. Όλα αυτά εξελίσσονται στο φωτεινό Las Vegas.

(Βγαίνοντας από την αίθουσα ένιωσα ότι ο σκηνοθέτης με κορόιδεψε, ενώ απ´ ότι θυμάμαι δεν του έχω κάνει τίποτε κακό. Μήπως είμαι απλώς παρεξηγιάρης;)

Όχι, δεν είστε παρεξηγιάρης, η σκηνοθέτης (περί γυναίκας πρόκειται) όντως σας κορόιδεψε! Πώς; Μα, παρουσιάζοντάς μας μια ταινία εμετικά γλυκανάλατη και κοινότυπη. Μια ταινία που "προπαγανδίζει" τις γνωστές αμερικάνικες αξίες: Αληθινός Έρωτας, Αγαπημένη Οικογένεια, Αλτρουισμός. Αυτές δηλαδή τις αξίες που κανένας μέσος αμερικάνος (και όχι μόνο) δεν έχει. Όχι, ότι οι ήρωες της ταινίας είναι τέλειοι. Αντιθέτως, έχουν ελαττώματα. Η μητέρα (Helen Hunt) είναι αλκοολική με πολλούς άντρες στο παρελθόν της και ο καθηγητής (Kevin Spacey) είναι αλαζόνας κι αντικοινωνικός Όμως όλα αυτά ξεπερνιούνται με ένα μαγικό τρόπο πάντα με τη βοήθεια της αγάπης. Μια έννοια πολύπαθη στον αμερικάνικο κινηματογράφο.

Ακόμα και οι ίδιες οι πράξεις αγάπης στο έργο είναι αηδιαστικές: Ένας πλούσιος δικηγόρος χαρίζει το πολυτελές αυτοκίνητό του σ´ ένα δημοσιογράφο, μια ηλικιωμένη κυρία βοηθάει ένα κλεφτρόνι να ξεφύγει από την αστυνομία! Και αυτό όχι από αγάπη στο συνάνθρωπο αλλά για να διασκεδάσουν τη συνείδησή τους.

(Είναι αλήθεια ότι όταν οι πρωταγωνιστές δέχθηκαν να παίξουν στην ταινία ήταν υπό την επήρεια σκληρών πλην ληγμένων ναρκωτικών;)

Λίγο υπερβολικό, αλλά δεν εξηγείται αλλιώς πως δύο τόσο καλοί ηθοποιοί δέχτηκαν να "χαραμιστούν" σε μια τέτοια ταινία. Η Helen Hunt είναι πιο κοντά στο στοιχείο της, ιδανική πρωταγωνίστρια για ταινίες με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις (As Good as it Gets), αλλά μ´ αυτή την ταινία δεν προσθέτει τίποτα το καλό στην καριέρα της.

Ο Kevin Spacey αποτελεί μια δυσάρεστη έκπληξη. Είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς του Hollywood βραβευμένος με δύο Oscar και με προσεγμένες επιλογές στη καριέρα του (Συνήθεις Ύποπτοι, Seven, American Beauty) υποδυόμενος χαρακτήρες κάπως περιθωριακούς και ακραίους. Το ρομάντζο όμως, και οι δακρύβρεχτες ατάκες δεν του πάνε καθόλου. Η αμηχανία του μπροστά στην κάμερα στις ερωτικές σκηνές είναι μερικές φορές φανερή. Ίσως θέλησε να παίξει στην ταινία για να διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες επιλογές του, φοβούμενος την τυποποίηση.

Η ταινία κάπως σώζεται από το μικρό Haley Joel Osment, το παιδί - θαύμα της Έκτης Αίσθησης. Για την ερμηνεία του μάλιστα σ? αυτή την ταινία ήταν υποψήφιος για Oscar β´ αντρικού ρόλου. Στο Pay it Forward παίζει με τέτοια ωριμότητα που θα τη ζήλευαν πολλοί συνάδελφοι του μεγαλύτεροι σε ηλικία.

(Δεν είμαι σινεφίλ, αλλά θα δω την ταινία μόνο και μόνο για τον John Bon Jovi. Θα μπορέσω επιτέλους να δω τα οπίσθιά του ή τζάμπα τα δύο χιλιάρικα που θα δώσω;)

Θα σε απογοητεύσω, αλλά ο δημοφιλής ροκ σταρ εμφανίζεται στο σελιλόιντ μόνο για δέκα λεπτά Υποδύεται τον σύζυγο της Helen Hunt που μπαινοβγαίνει στη ζωή της. Ο ρόλος του είναι τόσο μικρός που δεν προλαβαίνει καν να παίξει άσχημα! Μάλλον η σκηνοθέτης τον θεώρησε πόλο έλξης θεατών για την ταινία, αφού κάλλιστα θα μπορούσε να δώσει τον ασήμαντο αυτό ρόλο σε οποιοδήποτε άσημο ηθοποιό.

(Ποια είναι αυτή η κυρία με το κράνος που βοηθάει το κλεφτρόνι να ξεφύγει;)

Κατ´ αρχάς, δεν είναι κράνος αλλά το μαλλί της. Δεύτερον και σημαντικότερον, είναι η παλαίμαχος ηθοποιός Angie Dickinson, διάσημη κάποτε για τις υπέροχες γάμπες της, αγνώριστη σήμερα. Θα τη θυμάσαι στο καταπληκτικό θρίλερ του Brian de Palma, Dressed to Kill (1980).

(Το είδε ένας φίλος μου και στην τελευταία σκηνή άρχισε να ουρλιάζει «τα λεφτά μου πίσω»! Να συνεχίσω να του κάνω παρέα ή είναι ψυχωτικός;)

Η αγανάκτηση του φίλου σας είναι απολύτως δικαιολογημένη. Εκεί που ήδη το έργο "ιδρώνει" να σου κρατήσει το ενδιαφέρον, έρχεται το τέλος να σε καταρρακώσει! Η πλοκή παίρνει μια ξαφνική τροπή, άσχετη με το ύφος της υπόλοιπης ταινίας και μπροστά σου ξετυλίγονται σκηνές που κάνουν ακόμα και τη "Χιονάτη" να φαίνεται πιο ρεαλιστική!

(Το πνεύμα της ταινίας με άγγιξε! Ποια καλή πράξη να κάνω κι εγώ σε τρεις ανθρώπους;)

Να τους αποτρέψεις απ´ το να δουν το έργο!

Ηθοποιοί: Kevin Spacey, Helen Hunt, Haley Joel Osment, Angie Dickinson, John Bon Jovi

Σκηνοθεσία: Mimi Leder (Deep Impact)

Σενάριο: Leslie Dixon

Παραγωγή: Steven Ruether, Peter Abrams, Robert Levy

Official Site: http://www.payitforward.com/

Αργύρης Παπαποστόλου

Cinefreak
55o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 31 Οκτωβρίου - 09 Νοεμβρίου 2014
O TZIM ΤΖΑΡΜΟΥΣ ΣΤΟ 54ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 53ου ΦΚΘ
53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2012
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
52ο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης
4 έως 13 Νοεμβρίου
30 αγαπημένες ταινίες της περιόδου 2010 - 2011
1o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου -Βραβεία
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 51ου ΦΚΘ
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ