Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

QUILLS, Η Πένα Της Αμαρτίας

Philip Kaufman

και εγώ που τον είχα παρεξηγήσει...

31/3/2001

Ο σαδομαζοχισμός τώρα δικαιώνεται!

Πόσο έξω έχει πέσει ο κόσμος για τον Μαρκήσιο De Sade; Το ξέρατε ότι δεν ήταν διεστραμμένος αλλά επαναστάτης; Το ξέρατε ότι τα γραπτά του δεν ήταν πορνογραφήματα αλλά καταγγελίες κατά της υποκρισίας; Το ξέρατε ότι προτιμούσε να υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου από το να μαστιγώνει νεαρές παρθένες; Είδατε πόσο έξω πέσατε; Ευτυχώς όμως έρχεται ο Philip Kaufman για να μας ανοίξει τα μάτια!

Ο διαβόητος μαρκήσιος αν ζούσε σήμερα μπορεί και να περνούσε απαρατήρητος μέσα στην όλη σύγχρονη τρέλα. Στην εποχή του όμως κατηγορήθηκε, διώχθηκε και κλείστηκε σε σωφρονιστικό ίδρυμα (λέγε με και τρελάδικο) για να αποφύγει τη φυλακή, μια λύση στην οποία καταφεύγουν και σημερινοί υπόδικοι. Άλλο όμως να παρουσιάσεις τον ψευτοπουριτανισμό του 18ου αιώνα για να καταγγείλεις ένα σύγχρονο πρόβλημα κι άλλο να αναγάγεις σε υπέρτατο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον Ντε Σαντ. Ναι, ότι κάνεις στο κρεβάτι είναι προσωπική υπόθεση αρκεί να μην απειλείς την σωματική ακεραιότητα του παρτενέρ σου. Ο De Sade μπορεί να μην ήθελε να πειράξει κανέναν, αλλά να παίξει με τις αισθήσεις, χρησιμοποιώντας τον πόνο μέχρι το σημείο που δεν είναι επικίνδυνος. Όμως το σημείο αυτό είναι υποκειμενικό και τα συγγράμματα του θα μπορούσαν να παρεξηγηθούν από ανόητους ανθρώπους και να τους ωθήσουν σε βίαιες πράξεις. Αυτό λοιπόν δεν τον κάνει άγιο αλλά τουλάχιστον επικίνδυνο και ηλίθιο.

Ο δε σεναριογράφος (και συγγραφέας του θεατρικού έργου στο οποίο στηρίζεται η ταινία) φτάνει στο σημείο να πει δια στόματος Kate Winslet ότι ο αναγνώστης των βιβλίων του De Sade διαβάζοντάς τα ξεφεύγει από την πεζή καθημερινότητα, υπονοώντας προφανώς ότι τα συγγράμματα του Μαρκησίου ήταν ένα είδος Hollywood της εποχής!

Το Quills λοιπόν είναι μια ωραία ταινία με εκπληκτικές ερμηνείες, ντεκόρ και κουστούμια. Ως βιογραφική όμως αποτυγχάνει πλήρως γιατί πολύ απλά δε λέει όλη την αλήθεια αλλά προτιμάει να δείξει την "politically correct" πτυχή της επειδή προφανώς αυτή πουλάει.

Το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου ως κορυφαίο στη λίστα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πάντα επίκαιρο. Σίγουρα υπήρξαν και υπάρχουν πιο αξιόλογοι εκφραστές της που πραγματικά έδωσαν τη ζωή τους γι´ αυτήν. Κι ο κύριος De Sade πολύ απλά δεν ήταν ένας απ´ αυτούς.

Οπότε ξεχάστε την υπόθεση. Συγκεντρωθείτε στην ερμηνεία του Geoffrey Rush, στην πορσελάνινη ομορφιά της Kate Winslet, στους έξυπνους διάλογους, στις σεξπιρικές σκηνές (ιδιαίτερα στο τέλος) κι έχετε μια πραγματικά υπέροχη ταινία!

Ηθοποιοί: Geoffrey Rush, Kate Winslet, Joaquin Phoenix, Michael Caine

Σκηνοθεσία: Philip Kaufman

Σενάριο: Doug Wright

Παραγωγή: Peter Kaufman, Julia Chasman

Official Site: http://www.quillsmovie.com /

Αργύρης Παπαποστόλου

Cinefreak
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΚΙΑΔΕΣ ΕΣΤΡΑΔΑ
ΤΟΜΙ ΛΗ ΤΖΟΟΥΝΣ
ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Αδερφοί Νταρντέν
Eκθέσεις αφιερωμένες στο έργο των Βιτόριο Στοράρο και Ντιν Ταβουλάρης
ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ
ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ - ΛΗΞΗΣ 46ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
ΤΖΙΜ ΤΖΑΡΜΟΥΣ
Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ
HUBERT SAUPER
«.για ανθρώπους που δεν κάνουν οικονομία στα όνειρα»
7ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών
LAND OF THE DEAD
George Romero
BATMAN BEGINS
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ