Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

BLOW

Ted Demme

οι φεμινίστριες θα τη λατρέψουν!

14/6/2001

Η υπόθεσης με λίγα λόγια: Ο George Jung, μικροαστικό αμερικανάκι των 70´s, κυνηγάει το αμερικάνικο όνειρο στις γραμμές τις κόκας και γίνεται ο πρώτος έμπορος που κάνει business με Κολομβία, ανοίγοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Το τρίπτυχο όμως πουτάνα μάνα - πουτάνα σύζυγος - πουτάνα κόρη και η προδοσία των συνεργατών του τον οδηγούν στην καταστροφή. Based on a true story.

Τι τρέχει με αυτούς του αμερικάνους; Δεν μπορούν να κάνουν μια καλή ταινία αν αυτή δεν έχει ως θέμα τα ναρκωτικά; Τα love stories τους βγαίνουν γλυκανάλατα, τα θρίλερ προβλέψιμα, οι εφετζίδικες περιπέτειες πολύ φασαρία για το τίποτα. Μα που βαδίζει αυτή η χώρα;

Μετά το φανταστικό Traffic μια άλλη ταινία για ναρκωτικά έρχεται να μας εκπλήξει θετικά. Η διαφορά με το Blow είναι ότι δεν εξετάζει το θέμα ως κοινωνικό πρόβλημα, δεν βγάζει ηθικά συμπεράσματα αλλά παρουσιάζει την βιογραφία ενός ανθρώπου και κυρίως τις σχέσεις του με τους συνεργάτες και το οικογενειακό περιβάλλον του. Κι αυτή είναι η επιτυχία του έργου. Εξάλλου ότι είχε να μας δείξει το Hollywood για τα ναρκωτικά μας το έδειξε. Την σκυτάλη την πήρε τώρα ο Alpha.

Αγαπητέ Doctor Cineruth. Δεν θα μπορέσω να κοιμηθώ τα βράδια αν δεν μου πεις για τη σκηνοθεσία, το σενάριο και τις ερμηνείες του έργου. Αν όλα αυτά σου πέφτουν too much απλώς χορήγησέ μου βάλιουμ.

Ναι, ναι, το σενάριο είναι cool, η σκηνοθεσία και το μοντάζ δίνουν επιτυχημένα το τρελό ρυθμό της εποχής αλλά και τις συγκινητικές, ανθρώπινες στιγμές και αξίζουν την προσοχή σας. Όμως κακά τα ψέματα, η μαγεία της μεγάλης οθόνης πηγάζει από τους πρωταγωνιστές της

Οι ερμηνείες της ταινίας από τον πρωταγωνιστή μέχρι τον τελευταίο, άμοιρο κομπάρσο είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες. Τα εύσημα φυσικά ανήκουν και στον σκηνοθέτη αφού αυτός είναι που τους καθοδηγεί.

Η Penelope Cruz είναι απολαυστική ως την εθισμένη στην κοκαΐνη σύζυγο (ξεστομίζοντας την καταπληκτική ατάκα όταν ο Depp της κάνει παρατήρηση επειδή σνιφάρει ενώ είναι έγκυος: "τουλάχιστον έκοψα το τσιγάρο!") βγάζοντας με άνεση και πειστικότητα όλη τη γκάμα του ρόλου της από την γεμάτη κατανόηση σύντροφο μέχρι την σκύλα που στερεί από τον άντρα της την κόρη του.

Ειδική μνεία όμως αξίζει ο Johnny Depp. Μπορεί ο χαμηλών τόνων ηθοποιός να θεωρείται ως ένα ακόμα sex symbol στην πραγματικότητα όμως έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω από ένα όμορφο πρόσωπο. Ακόμα και οι ρόλοι που επιλέγει (Ο Ψαλιδοχέρης, Ο Ακέφαλος Καβαλάρης) δείχνουν έναν ανήσυχο ηθοποιό που δεν καταφεύγει στις εύκολες λύσεις των ερωτικών κομεντί ή blockbusters όπως π.χ. ο συνάδελφος του Kianou Reeves. Χωρίς πολλές φανφάρες λοιπόν καταφέρνει να δώσει σ´ έναν διεφθαρμένο μεγαλέμπορο ναρκωτικών την ανθρώπινη υπόσταση του κάνοντάς τον να μην ξεχωρίζει από έναν οποιοδήποτε νέο της εποχής του που ονειρευόταν να κατακτήσει την επιτυχία και την οικογενειακή ευτυχία.

Αγαπητέ Doctor Cineruth. Είμαι η μάνα raver (ξέρεις αυτή που μπαινοβγαίνει στα παράθυρα του Ευαγγέλατου) και ζω το δικό μου δράμα. Ο γιος μου είδε την ταινία και θέλει να γίνει έμπορος κοκαίνης σαν τον πρωταγωνιστή. Τόσο ειδυλλιακά τα παρουσιάζει η ταινία;

Το γνωστό τρυκ του κινηματογράφου. Ποιος π.χ. δεν ένιωσε έστω και την παραμικρή συμπάθεια για τον καλλιεργημένο και ερωτοχτυπημένο Hannibal, έστω κι αν προτιμούσε τα ανθρώπινα μυαλά από μια ελαφριά ομελέτα για βραδινό; Ο πρωταγωνιστής έχει πάντα δίκιο. Έτσι και στο Blow ο χαρακτήρας του Johnny Depp παρουσιάζεται περισσότερο ως ένας οσιομάρτυρας που υπομένει με αγάπη την απαιτητική και συμφεροντολόγα σύζυγο και την άκαρδη μητέρα και ο θεατής ξεχνάει το γεγονός ότι αυτός ο cool κύριος είναι υπεύθυνος για τον θάνατο χιλιάδων νέων στην Αμερική, αφού έστω και εμμέσως τους εισήγαγε στη θανατηφόρα ψευδαίσθηση της κοκαίνης.

Το άλλο που θα πειράξει ίσως τις γυναίκες είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται το ωραίο φύλο στο έργο. Βασικά δεν παρουσιάζεται καθόλου ωραίο. Οι γυναίκες παρουσιάζονται ως άκαρδες και άπληστες που απαιτούν όλο και περισσότερα από το σύζυγο και αφού τον «ξεζουμίσουν» τον παρατάνε όταν αυτός δεν έχει τίποτα να τους προσφέρει. Πριν όμως οι απανταχού φεμινίστριες αρχίσουν να διαδηλώνουν στους δρόμους απειλώντας ότι θα σταματήσουν να ξυρίζουν τα πόδια τους ας σκεφτούν ότι απλώς πρόκειται για βιογραφική ταινία. Μπορεί για τον George Jung τα πράγματα να ήταν όντως έτσι.

´Aκουσα ότι η ταινία αναφέρεται στη ζωή του Λυμπέρη κι ότι τον Λαζόπουλο υποδύεται ο Danny de Vito και τον Ρουβά η Julia Roberts. Είναι αλήθεια;

No comments!

Ηθοποιοί: Johnny Depp, Penelope Cruz, Ray Liotta

Σκηνοθεσία: Ted Demme

Σενάριο: Kevin McKenna, Nick Kassavetes

Παραγωγή: Ted Demme, Denis Leary, Joel Stillerman

Official Site: http:// www.getsomeblow.com

Αργύρης Παπαποστόλου

Cinefreak
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Η ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» ΣΕ AVANT PREMIERE
Θόδωρου Αγγελόπουλου
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ - ΛΗΞΗΣ
Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας
WALL-E
Andrew Stanton
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ
MAMA MIA
Phyllida Lloyd
ΠΡΙΝ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΠΕΘΑΝΕΣ
Σίντνεϊ Λιούμετ
H Νύχτα των Ηλιοτροπίων
Χόρχε Σάντσες-Καμπεθούδο
NO COUNTRY FOR OLD MEN
COEN BROS.
PERSEPOLIS
Marjane Satrapi