|
|
|
|
IN YOUR CITY THE MOON LIVES ON THE 11TH FLOOR
|
Πόσες φορές δεν σας έχει συμβεί να πάρετε ένα δίσκο, όπου χωρίς να γνωρίζετε καν την ύπαρξή του, να ενθουσιαστείτε; Σίγουρα όχι συχνά, αλλά όποτε αυτό μας συμβαίνει νιώθουμε αυτή την «κρυφή» χαρά της ανακάλυψης. Αυτό που είναι όμως αξιοσημείωτο, είναι πως τον τελευταίο καιρό, αυτό συμβαίνει αρκετές φορές με τα ελληνικά σχήματα! Το να ζεις στην Ελλάδα, να ψιλοασχολείσαι με το να ακούς μουσική και πέφτουν στα χέρια σου δίσκοι τόσο αξιόλογοι, είναι επίσης αξιοσημείωτο.
Τις προάλλες τα παιδιά από το tranzistor.gr, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην εκπομπή του Πετρίδη, τόνισαν αυτή την ιδιομορφία, δηλαδή το να μην μπορείς να ακούσεις τα τόσα καλά ελληνικά συγκροτήματα ούτε καν στην Ελλάδα. Εγώ θα μεταστρέψω τη γωνία προσέγγισης, και θα αναρωτηθώ πόσο άδικο είναι για τα τόσα καλά καινούρια ελληνικά σχήματα, να μην μπορούν ούτε καν να ακουστούν στη χώρα τους; Και μη νομίζετε, και τα webzines είναι ένας μικρός κύκλος ανθρώπων, που σε αρκετές φορές όταν κάνει κύκλο επανέρχεται στους ίδιους αναγνώστες. Τα blog είναι κάτι σπουδαίο, αλλά και αυτό να πρέπει να τα μάθεις, είναι λίγο δύσκολο. Στο ραδιόφωνο οι πολύ λίγες καλές ειδικές εκπομπές, έχουν δύναμη και δυναμική, αλλά και αυτά δεν ξέρω πόσους αφορούν.
Άλλη λοιπόν μια «αδικία» μπορεί κανείς να βρει σε έναν πανέμορφο δίσκο με τίτλο In your city the moon lives on the 11th floor. Πρόκειται για το πρώτο album μιας καινούριας δημιουργού, της Dora. Της Ντόρας Κυπαρίσση, όπως είναι το πλήρες όνομά της. Δίσκος συνδυασμένος με πολύ καλά ηλεκτρονικά, αργόσυρτους ρυθμούς, σκοτεινές αισθήσεις και συναισθήσεις. Αυτά που εύκολα λέμε ότι έχουν μια διάχυτη κινηματογραφική υφή, ίσως γιατί οι καλές μελωδίες και συνθέσεις έχουν την ικανότητα να σου δημιουργούν εικόνες και συνειρμούς.
Η αδικία διευρύνεται σε περιπτώσεις, όπως σε αυτό το album, όταν θα μπορούσε να αφορά μεγάλο ακροατήριο, και εν γένει το mainstream κοινό. Γιατί ο δίσκος ρέει, ακούγεται ευχάριστα, ενέχει αυτό το έντονο στοιχείο της μουσικής συντροφιάς. Σε παραπέμπει σε ονόματα της γαλλικής και γερμανικής σύγχρονης electronica, σε φρέσκα ονόματα σαν τον nasty p, αλλά και σε εμπορικά μεγαθήρια σαν τους Morcheeba ή τους Archive, καθώς και το trip-hop στοιχείο είναι εδώ. Τα φωνητικά αγγλιστί, είναι επίσης καλά. Ξεχωρίζουν τα κομμάτια this night, about her (με την πολύ καλή γρήγορη, hip-hopizoυσα απαγγελία) και το streets are crowded.
Αρκετά προσεγμένη και η παραγωγή, πολύ καλό και το χάρτινο artwork.
Στον δίσκο συμμετέχουν και οι εξής:
Ντόρα Κυπαρίση (μουσικές επενδύσεις σε ντοκυμαντέρ & θέατρο, συμμετοχές σε φεστιβάλ ήχου και εικόνας για χορογραφίες στον Καναδά)
Πάνος Τόλιος (συνεργασίες με: Ξύλινα Σπαθιά, Γ. Αγγελάκα, Μ. Φάμελο, Γ. Κότσιρα κα)
Πάνος Κολοβός (Συνεργασίες με: Π. Κατσιμίχα, Μ. Πλέσσα, Α. Τουρκογιώργη, Μπ. Σκόκα κα)
Νίκος Ξανθούλης (πρώτη τρομπέτα στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ηχογραφήσεις σε Ελλάδα, Αμερική και Καναδά)
Alex Kavvadias (Ελληνοαυστραλός τραγουδιστής στο ντεμπούτο του).
Κυριάκος Σκορδάς |