Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

CINEMATIC ORCHESTRA - BERG SANS NIPPLE

18/11/2006

GAGARIN 205

24/11/2006

Cinematic Orchestra - Berg Sans Nipple,

18/11/06, Αθήνα (Gagarin205)

Berg Sans Nipple

Επιτέλους... τί θα γίνει μ’αυτούς τους Berg Sans Nipple, που έχουν βαλθεί, κάθε φορά που ανοίγουν τις συναυλίες, να κλέβουν τη παράσταση και να μας αναγκάζουν να απομυθοποιήσουμε όσα είχαμε φανταστεί για την αξία των κυρίως συγκροτημάτων. Η αρχή είχε γίνει τότε, τον Οκτώβρη του 2003, όταν περιόδευαν μαζί με τους Do Make Say Think, που όχι μόνο δεν έπαιξαν τον υποτιθέμενο ρόλο του support γκρούπ, να προϊδεάσουν δηλαδή το κόσμο γι’αυτό που θα ακολουθούσε, αλλά τράβηξαν τα βλέμματα και τις διαθέσεις, κάνοντας μας να ξεχάσουμε το βασικό λόγο για τον οποίο βρισκόμασταν εκεί. Η ιστορία επαναλήφθηκε και πριν την εμφάνιση των Cinematic Orchestra, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά ήμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτούς που θα άνοιγαν τη βραδιά.

Άλλοτε δύο και άλλοτε περισσότεροι προβολείς, φώτιζαν το πολύπλευρο ταλέντο των δύο μελών των Berg Sans Nipple. “Ανήσυχοι” και υπερκινητικοί, υπήρχαν στιγμές που έπαιζαν και δύο όργανα ταυτόχρονα, δημιουργώντας τη ψευδαίσθηση ότι όλα όσα άκουγες προέρχονταν από τρία ή περισσότερα άτομα. Εκείνη τη στιγμή ήταν που σου προκαλούσαν το μουσικό σοκ για την υπερτίμηση άλλων γκρούπ αποτελούμενα από ολόκληρη ομάδα μουσικών, μιας και πολλά από αυτά δεν αποδίδουν τίποτα περισσότερο από το δίδυμο των BSN (δίδυμοι και στη κυριολεξία!).

Οι πολυμήχανοι BSN, απέδωσαν με το ίδιο πάθος και δεξιοτεχνία τη μουσική τους, όπως τότε με τους Do Make Say Think, παίζοντας κομμάτια από το “Forms of…” αλλά και τη τελευταία τους κυκλοφορία. Ο καθένας δημιουργούσε τις δικές του μελωδίες και ρυθμούς, τις ηχογραφούσαν και τις επαναλάμβαναν σαν λούπες, εναλλάσσοντας πολλές απ’αυτές κατά τη διάρκεια κάθε κομματιού.

Πέρα όμως από τις τεχνικές λεπτομέρειες, μια ονειρική σκανδιναβική ατμόσφαιρα ήταν αυτή που είχε τη τιμητική της...

Cinematic Orchestra

Το καθιερωμένο διάλειμμα για στήσιμο των οργάνων, διαδέχτηκε το κυρίως πιάτο των Cinematic Orchestra που με μεγαλοπρέπεια είχε πλέον σερβιριστεί μπροστά μας.

Το μεγάλο ερώτημα που είχε τεθεί πρίν τη συναυλία ήταν μέσα από πιο δρόμο θα οδηγούσε τελικά η εξαμελής μπάντα το κοινό του στην ηχητική απόλαυση. Θα χρησιμοποιούσαν ως κύριο μέσο έκφρασης τη jazz πλευρά τους, θα προέβαλαν λίγο περισσότερο τα ροκ στοιχεία , ή θα άφηναν την ηλεκτρονική και soul-ful διάθεση να κυριεύσει;;

Απ’ ότι αποδείχτηκε εκείνο το βράδυ, προτίμησαν τα δύο πρώτα, μα συγχρόνως μας εξέπληξαν, μιας και έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στη τραγουδοποιϊα και τον πειραματισμό, αποφεύγοντας τις περισσότερες φορές τους βαρετούς jazz αυτοσχεδιασμούς.

Στις συνθέσεις των “Man with the movie camera” και “Evolution”, απ’τo “Everyday” για παράδειγμα, είχαν αποβάλλει εντελώς το soul-“μαύρο” χαρακτήρα τους. Τα φωνητικά της Fontella Bass αντικαταστάθηκαν με αυτά του νέου τραγουδιστή, που άλλοτε τα χρησιμοποιούσε σαν στοιχείο ψυχεδελικής διεργασίας, φιλτράροντάς τα από εφέ διαστημικoύ echo και άλλοτε σαν μπροστάρης τραγουδούσε μόνος του με τη συνοδεία ενός πιάνου ή μιας κιθάρας.

Η αγαπημένη όμως μορφή του κοινού ήταν ο Luke Flowers που παρά το λιτό ντράμσετ, ήξερε να ξεσηκώνει με τις δημιουργικές και γεμάτες ζωντάνια ρυθμολογίες του. Απ’ότι λοιπόν άφησαν να εννοηθεί, η τελευταία τους δουλειά με τίτλο “Ma Fleur”, που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2007, θα μας επιφυλάσσει τέτοιες εκπλήξεις με εναλλαγές στο ύφος.

Οι Cinematic Orchestra ένα συγκρότημα σταθμός στη μικρή ιστορία της nu-jazz, όχι μόνο δεν εμφανίστηκαν με γραβάτες και παρτιτούρες πάνω σε αναλόγια, αλλά έδειξαν να το διασκεδάζουν παίζοντας με αυθορμητισμό. Ένας αυθορμητισμός που κορυφώθηκε όταν μ’ένα heavy rock ριφ στο τελευταίο κομμάτι έκπληξη, έδειξαν να έχουν νεανική ενέργεια!

Όσα δεν ξέραμε για τους Cinematic Orchestra...

Υ.Γ. Παρά τα κοπλιμέντα του γκρούπ για την ομορφιά της Αθήνας (καλά από ποιο δρόμο τούς έφεραν;), οι αδιάφοροι του κοινού έδειξαν για μια ακόμη φορά τον ελληνικό τους χαρακτήρα: η οχλαγωγία ανάγκασε τους Cinematic Orchestra να κάνουν συνεχόμενες εκκλήσεις για ησυχία. Εύγε...

“Tourism goes Gagarin!!!”

Χάρης Αποστολόπουλος (κείμενο-φωτό)
harrys88@hotmail.com

Atraktos.Net

Live
GHOST NOTE PROJECT-SENSOMATIC
16/11/2012
PlisskenFestival 2012
12/5/2012
MOGWAI, KWOON
25/1/2012
ULVER
26/11/11
KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE, THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
11/11/2011
PULP
27/5/2011
NO AGE, Background Noise Suppression
27/4/2011
God Is An Astronaut, Absent Without Leave–
6/2/2011
MARK LANEGAN, ISOBEL CAMPBELL
12/12/2010
THESE NEW PURITANS, Plissken festival
5/12/2010