|
|
|
|
Συνέντευξη με τους Ojos de brujo
|
Συνέντευξη Ojos de brujo
(Θεσσαλονίκη)
Στον Στέλιο Κυριζάκη (StilkiR)
Την συνέντευξη πήρε στα ισπανικά η Alexandra Nunez Alonso
Μετάφραση στα ελληνικά Λίλιαν Δενδρινού
Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα;
- Ναι, η πρώτη. Καθυστερήσαμε αρκετά μέχρι τώρα, αν και θέλαμε να έρθουμε ακόμη από το άλμπουμ “Bari” αφού η μουσική μας βρήκε μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα. Χωρίς καμιά εταιρία προώθησης πουλήσαμε πολλούς δίσκους μας εδώ, αλλά καθώς είμαστε ένα αυτοδιαχειριζόμενο σύνολο, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα.
Είχατε χρόνο να επισκεφτείτε την πόλη και αν ναι, πως σας φάνηκε η Θεσσαλονίκη;
- Φτάσαμε μόλις μια μέρα πριν την συναυλία στη Θεσσαλονίκη και σήμερα που κάναμε μια βόλτα μας γοήτευσε! Έχουμε την εντύπωση πως βρισκόμαστε στην Ισπανία 15 χρόνια πριν. Η γλώσσα επίσης ακούγεται όπως η ισπανική, αν και δεν καταλαβαίνουμε ούτε μια λέξη. Η πόλη δίνει την αίσθηση της ηρεμίας. Δεν έχει αλλοτριωθεί ακόμη απ’ τον αμερικάνικο τρόπο ζωής, αν και το ευρώ έχει αρχίσει να κάνει τη ζημιά του. Σου προκαλεί νοσταλγία αν σκεφτείς πως όλο αυτό θα χαθεί.
Πως ήταν η επαφή με το ελληνικό κοινό;
- Στην πραγματικότητα η ατμόσφαιρα άρχισε να ζεσταίνεται στο δεύτερο μέρος, αλλά ειδικά στο τρίτο τραγούδι λειτούργησε πολύ καλά η επαφή με το κοινό.
Πως γνωριστήκατε μεταξύ σας;
- Οι Ojos de brujo είναι το σχέδιο μιας μουσικής επινόησης. Η βάση του συγκροτήματος είναι το flamenco, δανείζεται όμως στοιχεία κι από άλλα μουσικά είδη. Οι Ojos de brujo προϋπήρχαν μέσα στον καθένα από μας. Έπειτα, εκτός απ’ το flamenco, ο καθένας μας κουβαλάει το προσωπικό του γούστο, τις εμπειρίες του, το μουσικό του υπόβαθρο. Ο Τσάβι για παράδειγμα, έζησε στην Ινδία, έπαιξε με τον Ενρίκε Μελτσάρ, τη Ροσάριο κ.α. Όλο αυτό το υλικό μας αποκτά μια φυσική ομογένεια και συγχωνεύει το flamenco με τη μοντέρνα μουσική σκηνή.
Ο σκοπός όλων μας είναι να κάνουμε κάτι διαφορετικό, ξεκινώντας από το flamenco.
Εγώ (Ραμόν) είχα επαφή με το hip-hop, metal και Flamenco, που βρισκόταν πάντα εκεί.
Στην αρχή είχαμε τις αμφιβολίες μας, κάναμε πειράματα. Στο ξεκίνημα πειραματίζεσαι πολύ. Ξεκινώντας απ’ το άλμπουμ “Bari” αυτοί οι πειραματισμοί παγιώθηκαν και αποφασίσαμε έτσι να επιλέξουμε την αυτοδιαχείριση και αυτοχρηματοδότηση του συγκροτήματος. Θέλαμε να είμαστε όσο γίνεται πιο ανεξάρτητοι. Είχαμε ηχογραφήσει τον πρώτο μας δίσκο με μια μεγάλη εταιρία, όμως δεν τα βρήκαμε μεταξύ μας. Έτσι παραιτηθήκαμε από τα δικαιώματά μας χάνοντας χρήματα προκειμένου να κάνουμε αυτό που εμείς θέλαμε στο δεύτερο δίσκο. Αργότερα βέβαια μας είπαν κορόιδα που αποχωρήσαμε από μια πολυεθνική εταιρία. Αυτή τη στιγμή ο τελευταίος μας δίσκος “Techari” είμαστε εμείς σαν μια οικογένεια ενωμένοι, με ίση συμμετοχή στο 100%.
Πως γεννιέται η ιδέα να αναμίξετε τόσα διαφορετικά μουσικά είδη;
- Είχαμε ξεκαθαρίσει πως δεν θέλαμε να κάνουμε flamenco, ναι, να το έχουμε σαν βάση, αλλά να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό, να προσθέσουμε κάτι απ’ τον καθένα μας και από κει και πέρα να προχωρήσουμε σε άλλους ήχους.
Και πως αποφασίσατε προς τα πού θα κινηθείτε;
- Είμαστε ένα δεμένο σύνολο. Όλοι συμμετέχουμε εξίσου. Η δημιουργική διαδικασία έχει αργούς ρυθμούς. Μας έρχονται κάποιες ιδέες, κάποια πράγματα δοκιμάζονται κι όλο αυτό οδηγεί σε κάτι καινούργιο. Περνάμε πολύ χρόνο μαζί, δοκιμάζοντας πολλά πράγματα μέχρι κάτι να μας αρέσει πραγματικά.
Και οι στίχοι των τραγουδιών σας πως προκύπτουν;
- Οι στίχοι είναι της Μαρίνας και του Μαξ. Μιλάνε γι αυτά που μας συμβαίνουν και μας απασχολούν χωρίς υπεκφυγές ούτε πολιτική προπαγάνδα. Οι στίχοι λένε ακριβώς αυτό που αισθανόμαστε όλοι.
Μιλήστε για τις επιρροές σας, τι ακούνε οι Ojos de brujo;
- Πολύ flamenco, όπως είναι φυσικό, Καμαρόν, Πάκο ντε Λουθία και πολλούς άλλους. Όμως επίσης ακούμε μουσική φανκ, ινδική μουσική, hip-hop, ηλεκτρονική μουσική, τους Asian Dub Fountation ένα συγκρότημα που επίσης ενώνει μουσικά στυλ. Το 1998 όταν ξεκινήσαμε να ενώσουμε το flamenco με την hip-hop, κάποιοι μας έλεγαν τρελούς.
Το διαδίκτυο παίζει κάποιο ρόλο στη διάδοση της μουσικής σας ή αυτό γίνεται περισσότερο από στόμα σε στόμα;
- Και τα δύο. Το διαδίκτυο σίγουρα βοηθάει αφού ο κόσμος κατεβάζει πολλά τραγούδια μας σε mp3 αλλά υπάρχει και πολλή δουλειά συναυλιακά από το 1998.
Έχουμε πολύ καλή επαφή με το κοινό της λατινικής Αμερικής και τα βραβεία των τριών τελευταίων χρόνων, το BBC μας χαρακτήρισε «το καλύτερο ευρωπαϊκό συγκρότημα» και στο Λος Άντζελες ως «η καλύτερη ηλεκτρονική μπάντα». Αυτά βοηθούν στη διαφήμιση από στόμα σε στόμα.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο κοινό διαφορετικών χωρών;
- Σε κάθε κοινό λειτουργούμε αρκετά καλά. Η αλήθεια είναι όμως ότι υπήρχε κάθε φορά μια έκπληξη κι ένας επαναπροσδιορισμός της ταυτότητάς μας, ένα ισχυρό “feedback” που βιώσαμε τόσο στο Άμστερνταμ στο θέατρο Paradise όσο και στην πόλη Χιχόν της Ισπανίας.
Πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία για τους Ojos de brujo;
- Πολύ σημαντική. Εμείς οι ίδιοι φτιάχνουμε τη σελίδα μας στο διαδίκτυο, γι αυτό και καθυστερεί λιγάκι. Θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω ένα καλλιτεχνικό προφίλ μέσα στην κοινωνική πραγματικότητα και σ’ αυτό μας ενισχύει η τεχνολογία. Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας για τη σελίδα στο διαδίκτυο, μας ενδιαφέρει πολύ… αλλά δεν μπορούμε να γίνουμε χίλια κομμάτια.
Αν και έχουμε κάποιον εκπρόσωπο, τελικά είμαστε ένα δεμένο σύνολο, αποφασίζουμε όλοι μαζί και αφιερώνουμε πολύ χρόνο για τις συγκεντρώσεις μας. Θα θέλαμε επίσης να κάνουμε συναυλίες on line, όμως αυτό κοστίζει και δεν θα θέλουμε να ξεπουλήσουμε τις αρχές μας για να το καταφέρουμε.
Τον τελευταίο καιρό τα συγκροτήματα χρηματοδοτούνται από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την Vodafone και το συγκρότημα Amaral και το θέμα είναι πως το σύστημα αυτό το ελέγχουν οι εταιρίες κινητών που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους συσχετίζοντάς την με κάποιο μουσικό σχήμα.
Αυτό μας φαίνεται λιγάκι ύποπτο…
Σας ευχαριστούμε για την πραγματικά μαγική βραδιά και σας περιμένουμε σύντομα πάλι κοντά μας!!
- Κι εμείς σας ευχαριστούμε για την υπέροχη φιλοξενία σας και την ωραία κουβέντα που είχαμε!
Atraktos.Net |