Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ - CLOSER

13/11/2001

Roadhouse - Manchester

21/11/2001

Ελληνικό ροκ: ο μόνος τρόπος να υπάρχει σωτηρία από αυτό, είναι να τεθεί σε εφαρμογή κάποιος άγραφος νόμος, σχετικά με την απαγόρευση της χρησιμοποίησης του όρου δια παντός και δια ροπάλου. Αν όχι για κάποιο άλλο λόγο, τουλάχιστον για την υστεροφημία κάποιων ταλαντούχων μουσικών σχημάτων τις χώρας, τα οποία κατηγοριοποιούνται στο βούρκο των στερεότυπων και της έλλειψης πειραματισμού, που αυτή η "καραμέλα" σημαίνει για τους γνώστες-αναγνώστες. Γιατί καταβάλλονται αξιόλογες προσπάθειες σ´ αυτή τη χώρα και είναι κρίμα να πνίγονται στη σχετική αφάνεια. Χρειάζονται παραδείγματα;

Προσοχή! Αν κάποιος έχει κουραστεί να διαβάζει και να ακούει διθυραμβικές κριτικές για δίσκους και live εμφανίσεις των Διάφανων Κρίνων και τον Closer, καλύτερα να αποφύγει την ανάγνωση του υπόλοιπου κειμένου, για ευνόητους λόγους.

Δεύτερη βραδιά τις μινι-περιοδείας των παραπάνω συγκροτημάτων στην Αγγλία και το Roadhouse στην Oxford road του Manchester ήταν έτοιμο να τους υποδεχτεί. Πρώτη απόπειρα των 2 σχημάτων στο εξωτερικό και παρά το όποιο τρακ, δε δύναται να γίνει λόγος για ιδιαίτερο άγχος, όπως άλλωστε παραδέχτηκαν και οι ίδιοι οι μουσικοί μετά το live. Αυτό γιατί το πείραμα έχει επαναληφθεί (Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά κλπ), τα αποτελέσματα είναι λίγο πολύ γνωστά (ελληνο-φοιτιτο-κοινό) και ως εκ τούτου οι απαιτήσεις όχι ιδιαίτερα υψηλές. Με μια ρεαλιστική ματιά, τι είναι αυτό που, χωρίς να ληφθούν υπ? όψη μουσικοβιομηχανικά και εταιρικά συμφέροντα (έξω από εδώ, κι όμως, far away so close), θα συνέβαλε στο κάτι παραπάνω της εγχώριας σκηνής κατά τη βουτιά της στας Αγγλίας ή αλλού; ?

Τα Κρίνα εξομολογήθηκαν μετά την εμφάνιση τους, ότι στην μεγαλούπολη του αγγλικού βορά η ατμόσφαιρα ήταν καλύτερη από αυτήν στο "ατέλειωτο" Λονδίνο. Ίσως για τούτο να ευθύνονται οι περίπου 200 έλληνες φοιτητές (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), που ήταν εκδηλωτικοί έναντι και των 2 group και ο χώρος που ήταν σχετικά περιορισμένος (η απόσταση καλλιτέχνη-κοινού μικρή). Όπως και να? χει, διοργανωτές και managers έδειχναν ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κοινού και ίσως αυτό να είναι που έχει σημασία. (μάλλον όχι).

Στο καθαρά αγωνιστικό ?συγνώμη- καλλιτεχνικό μέρος, οι Closer άνοιξαν τη συναυλία και επί μία περίπου ώρα ταξίδεψαν το κοινό στο δικό τους σύμπαν, έτσι όπως αυτοί το έχουν ορίσει. Το βιολί του Τάσου έδινε πραγματικά άλλο τόνο σ´ αυτόν τον αμιγώς underground χώρο, ο Johnny υπενθύμισε ότι η 13η Νοέμβρη είναι η γενέθλιά του ημερομηνία και τραγούδια από τα Universe, In the Market, Suddenly Comes ζέσταναν το ήδη θερμό από τα pints κοινό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ! Μια που έγινε αναφορά σε pints, αξίζει να γίνει μια νύξη στη σχέση μπύρα-Αγγλία. Αν και πρέπει να ζήσει κάποιος την εμπειρία των pints στην pub, για να έχει πλήρη εικόνα, αυτό που λίγο πολύ λαμβάνει χώρα είναι μια διαφορετική προσέγγιση στο συγκεκριμένο αλκοολούχο drink. Αρχικά το pint [μονάδα μέτρησης χωρητικότητας (1 pint= 0,568 λίτρα) που στην προκείμενη περίπτωση εννοεί το ποτήρι ?προφανώς μεγαλούτσικο- που χωρά αυτή την ποσότητα στο περίπου] είναι αισθητικά σαφώς ανώτερο και γενικά πιο πρακτικό (δεν τρέχει ο πότης τρεις την ώρα για το επόμενο) από το καχεκτικό μπουκαλάκι που ζει και βασιλεύει εν Ελλάδι. Συν τοις άλλοις, κερδίζει κάθε σύγκριση με το κρίκερ καθώς δε χρειάζεται τι μυϊκή δύναμη που απαιτείται στο δεύτερο. Οπότε, είναι unisex. Από εκεί και πέρα η μπύρα είναι εντυπωσιακά καλύτερη και η ποικιλία πραγματικός παράδεισος για τον καλό πότη. Μ? αυτά και μ? αυτά ήρθε η ώρα για τα Κρίνα. Σύμπτωση;

Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος αναλυτικής αναφοράς στο track-list, αμφότερων τον σχημάτων. Ειδικά όμως για τα Κρίνα, υπάρχει κανείς που στ´ αλήθεια να πεθαίνει για να μάθει ποια κομμάτια έπαιξαν; Όπως και να´ χει, μέσα σε δυο ώρες περίπου, έγινε μνεία σε όλες τους τις δουλειές. Τα στοιχεία ενός πολύ δυνατού και δεμένου συνόλου με όρεξη για ποδόσφαιρο-συγγνώμη- για live εμφανίσεις τους χαρακτήρισαν, ενώ σίγουρα υπήρχε η αίσθηση ότι όπου να´ ήταν θα έσκαγε μύτη στη σκηνή από καμιά γωνιά ο Σαδίκης. Και μια που ο λόγος για τη σκηνή, πρέπει να ειπωθεί ότι ήταν απίθανα μικρή κάτι που επηρέασε το στήσιμο, το φωτισμό και τον ήχο και σα συνέπεια τι σκηνική παρουσία. Όχι όμως αισθητά.

Μέσα λοιπόν σε ένα καλό κλίμα γενικής ικανοποίησης το Lancashire αποχαιρέτησε δυο από τα καλύτερα ελληνικά μουσικά συγκροτήματα καθώς αυτά κατηφόριζαν για τα Southdowns και το Brighton.

Υ.Γ. Φήμες για πιθανή σόλο-τουρ το κ. Θάνου Ανεστόπουλου στην Ιρλανδία, μόνο ως πολιτικό σχόλιο μπορούν να σταθούν και όχι ως πραγματικό πιθανό ενδεχόμενο.

Ανδρέας Αλεξανδρίδης

Εξωτερικός Συνεργάτης

Live
PlisskenFestival 2012
12/5/2012
MOGWAI, KWOON
25/1/2012
ULVER
26/11/11
KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE, THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
11/11/2011
PULP
27/5/2011
NO AGE, Background Noise Suppression
27/4/2011
God Is An Astronaut, Absent Without Leave–
6/2/2011
MARK LANEGAN, ISOBEL CAMPBELL
12/12/2010
THESE NEW PURITANS, Plissken festival
5/12/2010
ARCADE FIRE, FUCKED UP
28/11/2010