|
|
|
|
ΚΡΑΤΑΙΑ ΑΣΤΕΡΟΠΗ
|
Το συγκρότημα των ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΝΥΜΦΗ είναι αυτή τη στιγμή το συγκρότημα που στέκεται στον διεθνή μουσικό ορίζοντα δημιουργώντας μουσική που είναι απόλυτα ελληνική (μαζί με ενορχηστρώσεις που αγγίζουν πολλά στοιχεία ακόμη και του goth ή ακόμη του ebm χωρίς το e!).
Με μουσικές μελωδίες και με όργανα – αντίγραφα αρχαίων ελληνικών οργάνων (κατασκευασμένα από τον Νικόλαο Μπρα) καταφέρνουν να «χρησιμοποιούν» την πρωτόλεια έμπνευση των προγόνων μας και να την φρεσκάρουν με το σύγχρονο μανδύα μιας μπάντας των 00ς!!!! Έτσι καταφέρνουν να μην ακούγονται ούτε οπισθοδρομικοί, ούτε καν παραδοσιακοί.
Ο καινούριος τους δίσκος με τίτλο Κραταιά Αστεροπή είναι μια παράθεση πρωτότυπων τραγουδιών, που για τον ακροατή του ροκ και του λεγόμενου εναλλακτικού ήχου, έρχεται να του συμπληρώσει ανάγκες του για σκοτεινό μελαγχολικό μυσταγωγικό ήχο, στον οποίο είναι επιρρεπής με αρκετά σύγχρονα ευρωπαϊκά συγκροτήματα. Γνωρίζουν να μεταλλάσσουν τον ήχο νυμφεύοντας τον με τον αρχαιοελληνικό μύθο, να δημιουργούν μεγαλοπρεπές θεατρικό ύφος και να κρατάνε όμως ρυθμούς που να αγγίζουν τον σύγχρονο και όχι τον στείρο νοσταλγό του παρελθόντος. Ακόμα τους dead can dance θα αναπολήσεις (για να αναφέρω κάτι από τα εμπορικά καλά…) ή τους corvus corax
Άλλοτε με λίγο πιο «θρακιώτικο» πνευστό ύφος, και άλλοτε με κρητικό (όπως στο πανέμορφο ΔΙΟΣ ΑΣΤΡΑΠΑΙΟΥ με τη λύρα και φωνή του Ψαραντώνη), με πετυχημένες εναλλαγές βαθιών αντρικών φωνητικών, και αιθέριων γυναικείων, με λίγα ορχηστρικά και συμφωνικά, με γέλια, με λίγους φυσικούς ήχους και με μπόλικο ρυθμό ξεδιπλώνουν τα 11 τραγούδια της καινούριας τους δουλειάς. Υπάρχουν σημεία που γίνονται πομπώδεις, αλλού πάλι «λύνουν» το κομμάτι τους για να τρέξει μέσα στο cd-player μας, καταφέρνουν όμως να μας καθηλώσουν. Οι δε στίχοι είναι ορφικοί ύμνοι, συν το τραγούδι ΥΜΕΝΑΙΟΣ που είναι γραμμένο από τη Σαπφώ.
Αυτό λοιπόν κάνουν οι ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΝΥΜΦΗ, ένα ελληνικό σχήμα δηλώνει παρών στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Οι δίσκοι του κυκλοφορούν από ξένες εταιρείες (ορισμένοι μόνο από ξένές!!), συμμετέχουν σε εκπληκτικές ξένες συλλογές (όπως αυτή του Effleurment από τη γαλλική Prikosnovenie και την influence από τη ρωσική shadowplay), έχουν συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του εξωτερικού (όπως οι Γάλλοι Lys, η Αυστραλέζα Luisa John Krol, o Ιταλός Francesco Banchini των Ataraxia, και άλλα). Εντυπωσιακό στοιχείο ο δίσκος με τα remixes στα κομμάτια των Δαιμονία Νύμφη όπου εκεί είχαμε τη συμμετοχή των Γάλλων Von Magnet, των Mimetic Mute, των Γερμανών Beefcake, των Arcane, των Εγγλέζων Seven harmonic. Και στην Ελλάδα όμως άξιας αναφοράς είναι οι συνεργασίες με Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ψαραντώνη, Αναστασία Έδεν (Εξ Άβατον), με τονΆλφα Π. (των Στέρεο Νόβα), κλπ.
Με ένα τέτοιο βιογραφικό και με τον ελληνοκεντρικό προσανατολισμό τους θυμήθηκα το Γιάννη Πετρίδη που παλαιότερα αναφερόμενος στον Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vaggelis ντε) έλεγε πως μόνο πλασάροντας Ελλάδα μπορείς να κάνεις καριέρα στο εξωτερικό. Και κακά τα ψέματα οι Δαιμονία Νύμφη σήμερα κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, μας εκπροσωπούν και μας τιμούν και με χαρά περιμένουμε να τους δούμε και από κοντά σε Θεσσαλονίκη (5 Μαΐου στο Ξυλουργείο του Μύλου) και Αθήνα (11 Μαΐου στο Underworld)
Κυριάκος Σκορδάς |