Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

Η διακήρυξη των G8 για την καινοτομία και την πνευματική ιδιοκτησία θα βλάψει σοβαρά την πρόσβαση στα φάρμακα σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο

10/6/2007

Η διακήρυξη των G8 για την καινοτομία και την πνευματική ιδιοκτησία θα βλάψει σοβαρά την πρόσβαση στα φάρμακα σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο

Χάιλιγκενταμ, 8 Ιουνίου 2007 – Η συμφωνία των ηγετών του G8 να απαιτήσουν την εντατικοποίηση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας σε χώρες με ανερχόμενες οικονομίες πρόκειται να επιφέρει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην πρόσβαση στα οικονομικά φάρμακα σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες και αποτυγχάνει να προωθήσει την ιατρική καινοτομία στις χώρες όπου είναι περισσότερο απαραίτητη, δήλωσε η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία αποτελούν σημαντικούς παραγωγούς βασικών οικονομικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Για παράδειγμα, πάνω από το 80% των αντιρετροϊκών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από τους ΓΧΣ για να περιθάλψουν περισσότερους από 80.000 ασθενείς με AIDS σε περίπου 30 χώρες αποτελούν αντίγραφα φάρμακα που παράγονται στην Ινδία. Μία μέρα πριν συναντηθούν με κάποιους από τους ηγέτες χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου, οι ηγέτες του G8 αποφάσισαν ήδη να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο και ιδιαίτερα στις ανερχόμενες οικονομίες.

«Αν οι G8 ενισχύσουν περισσότερο την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές των νέων φαρμάκων στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική και δεν θα γίνουν βήματα για την προώθηση της καινοτομίας στις περιοχές όπου είναι περισσότερο απαραίτητη,» δήλωσε ο Δρ. Τίντο φον Σόεν-Άνγκερερ, Διευθυντής της Εκστρατείας των ΓΧΣ για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Χρειαζόμαστε πιο φτηνά φάρμακα για την καταπολέμηση του AIDS και έχουμε μεγάλη ανάγκη για νέα και καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία και φάρμακα για τη θεραπεία της φυματίωσης και των τροπικών ασθενειών.»

Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2006 η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν προωθεί την ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενειών που κυρίως πλήττουν τους ανθρώπους που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, οι ηγέτες του G8 υποστηρίζουν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας ως σημαντικό μέσο για την ενίσχυση της καινοτομίας. Παρόλο που ο ΠΟΥ έχει δημιουργήσει μία διακυβερνητική ομάδα εργασίας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καινοτομίας και της πρόσβασης στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ηγέτες του G8 απλά αγνοούν αυτό το θεσμό.

Τα πλαστά φάρμακα που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία απασχόλησαν ιδιαίτερα τους ηγέτες του G8. Αντίστοιχη προσοχή θα έπρεπε να είχαν δείξει στην ανάγκη για οικονομικά ποιοτικά αντίγραφα φάρμακα για τις φτωχές χώρες.

Με τη διεθνή εμπορική νομοθεσία που ενισχύει την χορήγηση πατεντών στα φάρμακα, αυξάνονται αισθητά οι τιμές των νέων φαρμάκων, τα οποία, για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση του AIDS, όπου ο συνδυασμός φαρμάκων «δεύτερης γραμμής» κοστίζει τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερο από τη θεραπεία «πρώτης γραμμής».

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των υψηλών τιμών των φαρμάκων, κάποιες χώρες όπως η Βραζιλία και η Ταϊλάνδη κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που δημιουργούν οι πατέντες εκδίδοντας «υποχρεωτικές άδειες» για διάφορα φάρμακα. Παρόλο που αυτά τα μέτρα συμμορφώνονται πλήρως με τη Συμφωνία TRIPS του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτές οι χώρες δέχονται έντονες πιέσεις από κάποιες χώρες και φαρμακευτικές εταιρίες.

Με το να αγνοούν τα ήδη υπάρχοντα φόρα που ασχολούνται με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και να καλούν σε συνομιλίες μόνο πέντε χώρες με ανερχόμενες οικονομίες, οι ηγέτες του G8 αγνοούν τη γνώμη και τη συμβολή των άλλων αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες πρόκειται να επηρεαστούν πιο πολύ από τις αποφάσεις που θα προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Εκστρατείας των ΓΧΣ

για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα www.accessmed-msf.org

Δελτίο Τύπου

Δελτία Τύπου
7 & 8 Δεκεμβρίου 2013 ΟΙ ROTTING CHRIST ΣΤΟ GAGARIN
THE OCEAN / TIDES FROM NEBULA / ABRAHAM live σε Αθήνα και Θεσ/νικη (25-26/11)
ORANGE GOBLIN - Ελληνική περιοδεία τον Νοέμβριο (14-17/11)
Οι Monsieur Doumani για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Η Κλωστή, Νέα κυκλοφορία των 2L8!
Οι Stomp σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Τι τραγούδια έπαιξε ο ΡΟΔΟΝ Fm τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Διαγωνισμός για τα live των Witchcraft στην Ελλάδα στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.
οι Electric Litany θα παίξουν support σε 4 live του Alan Parsons σε Γερμανία και Αυστρία
The Flying Eyes (usa) & Golden Animals (usa) live σε Θεσ/νικη, Λάρισα, Αθήνα (12-14/09)