PATTI SMITH σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
|
PATTI SMITH
And her Band
Σαββατο 22 Σεπτεμβριου 2007 Αθήνα Θέατρο Λυκαβηττού
Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007 Θεσσαλονίκη Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης
H πιο σημαντική και επιδραστική γυναικεία μορφή στην ιστορία του rock n’roll «κλείνει το μάτι» και σας προ(σ)καλεί να την ακούσετε...
Η ποιήτρια του ροκ επιστρέφει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ένα μοναδικό show βασισμένο στο πιο πρόσφατο και δωδέκατο άλμπουμ της το οποίο κυκλοφόρησε με τον τίτλο Τwelve. H κυκλοφορία αυτή περιέχει δώδεκα απίστευτες διασκευές αγαπημένων rock tracks όπως τα Are you experienced? , Smells like Teen Spirit, Gimme Shelter, White Rubbit κ.α.
Αυτούς τους ύμνους που οικειοποιείται με τον δικό της μοναδικό τρόπο θα τους ακούσουμε στην Αθήνα το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού και στις 23 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης.
Από το set δεν θα λείψουν κομμάτια όπως το επικό “Land” από το ντεμπούτο της Horses, το “Because The Night” που έγραψε για αυτήν ο Springsteen και φυσικά, το “People Have The Power”, ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια κοινωνικοπολιτικής διαμαρτυρίας όλων των εποχών.
H πολύ αγαπητή στη χώρα μας Patti Smith, συνδύασε την ποίηση με το rock τόσο μοναδικά όσο καλλιτέχνες όπως ο Bob Dylan και ο Bruce Springsteen.
Κάθε της ζωντανή εμφάνιση μετατρέπεται σε μυσταγωγία με έντονη και δυναμική συμμετοχή του κοινού που στη Ελλάδα την λατρεύει.

PATTI HAS THE POWER !
Βio
Η Smith γεννήθηκε στο Σικάγο στις 30 Δεκεμβρίου του 1946. Οι γονείς της μετακόμισαν στη Φιλαδέλφεια όταν ήταν ακόμα τριών και έπειτα στην κοντινή και λιγότερο αστική πόλη του Woodbury του New Jersey όταν ήταν εννιά. Από νεαρή ηλικία ασχολούνταν με τις τέχνες και τα ζητήματα που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φοίτησε στο Glassboro State Teachers College και μετακόμισε στην Νέα Υόρκη το 1967. Εκεί γνώρισε τον φοιτητή τέχνης, Robert Mapplethorpe, με τον οποίο μοιράστηκε την ίδια αγάπη για τις τέχνες.
Το Φεβρουάριο του 1971 η Smith αποφάσισε να διαβάσει δημόσια ποίηση στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου με την συνοδεία του Lenny Kaye στην ηλεκτρική κιθάρα. Το ίδιο έτος η Patti Smith και ο Sam Shepard συνεργάστηκαν στη συγγραφή του αυτοβιογραφικού έργου Cowboy Mouth, στο οποίο και συμπρωταγωνίστησαν.
Παράλληλα η Smith συνέχισε να γράφει και να ερμηνεύει τα ποιήματά της έχοντας στο πλευρό της τον Kaye καθώς και τον πιανίστα Richard Sohl.
Οι συχνές συναυλίες που έδωσαν σε διάφορα μέρη στη Νέα Υόρκη, βοήθησαν στην ανάπτυξη της φήμης τους και τον Ιούνιο του 1974, η μπάντα δημιούργησε το ανεξάρτητο single ʽHey Joeʼ/ ʽPiss Factoryʼ. Μαζί με τους Television, η τριάδα συνέβαλε στην αναπτυσσόμενη new-rock σκηνή που αναπτυσσόταν στο club CBGBʼs.
Την άνοιξη του 1975 προστέθηκε στο σχήμα ο ντράμερ Jay Dee Daugherty. Η Smith υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με την Arista label και ηχογράφησε τέσσερα άλμπουμ: Horses Radio Ethiopia, Easter(το οποίο περιείχε το hit “Because the Night”) και το άλμπουμ Wave.
Τον Οκτώβριο του 1979 η Smith αποσύρθηκε από τη μουσική σκηνή και μετακόμισε στο Detroit. Το 1980 παντεύτηκε τον Fred “Sonic” Smith με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Το 1988, ηχογράφησαν μαζί το άλμπουμ ʽDream of Lifeʼ, που περιείχε το κομμάτι/ύμνο People Have the Power.
Αυτή ήταν και η τελευταία συνεργασία της με τρία από τα αγαπημένα της πρόσωπα, καθώς έφυγαν από τη ζωή οι Robert Mapplethorpe,που τη φωτογράφισε για το εξώφυλλο, ο Richard Sohl, που έπαιξε τα keyboards, και ο σύζυγός της που συνέθεσε τη μουσική.
Το καλοκαίρι του 1995, με τη βοήθεια παλιών και νέων φίλων, η Smith κυκλοφόρησε το Gone Again. Ακολούθησε μια μεγάλη περιοδεία για την προώθηση του νέου άλμπουμ και η Smith βρέθηκε να «ανοίγει» τις συναυλίες του Bob Dylan, κάτι το οποίο την επανέφερε στο προσκήνιο. Ως το 1997 είχε ήδη σχηματίσει νέο σχήμα με τους Lenny Kaye, Jay Dee Daugherty, Oliver Ray και Tony Shanahan. Το σχήμα ηχογράφησε το Peace and Noise, από το οποίο προέκυψε το single “1959” που προτάθηκε για Grammy το 1998.
Με την κυκλοφορία του «Gung Ho» το 2000, η Smith συνέχισε να «παντρεύει» το παλιό με το νέο. Το «Glitter in their Eyes» από το «Gung Ho» προτάθηκε για βραβείο Grammy το 2001.
Η Patti είναι η συγγραφέας των ακόλουθων έργων: Witt, Babel, Wool Gathering, The Coral Sea, και Complete, ένας κατάλογος που περιέχει στίχους, φωτογραφίες, αυθεντικό artwork και σκέψεις. Μια ποιητική συλλογή με τίτλο, «Auguries of Innocence», κυκλοφόρησε το 2005.
Το 2003, απονεμήθηκε στην Patti Smith το Torino Poetry Award καθώς και το Premio Tenco Award στην Ιταλία.
Στις 10 Ιουνίου 2005, απονεμήθηκε στην Smith από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας ο υψηλότερος βαθμός που μπορεί να δοθεί σε καλλιτέχνη, αυτός του «Commandeur des Arts et des Lettres».
Πέραν των ηχογραφήσεων, συναυλιών, τέχνης και συγγραφής η Patti ασχολείται ενεργά με κοινωνικά ζητήματα και συμμετέχει σε πολλαπλούς οργανισμούς που αναφέρονται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2005, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο ποίησης με τίτλο Auguries of Innocence.
Η 30η επετειακή επανέκδοση του Horses, με τίτλο Horses/Horses κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2005, και θεωρήθηκε ως μια από τις πιο σημαντικές επανεκδόσεις στην ιστορία της μουσικής.
Στις 12 Μαρτίου 2007 η Smith εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Την άνοιξη του 2007 κυκλοφόρησε τοTwelve,ένα νέο άλμπουμ με cover songs.
Doors 19.30
Show time 21.30
Προπώληση 35 euro
Tαμείο 40 euro
Τicket House , Pmw, www.ticketpro.gr
Δελτίο Τύπου |