Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ

Α. ΚΑΛΟΓΡΙΔΗΣ

6/3/2008

Η σκηνοθεσία και η ερμηνεία του πρωταγωνιστικού ρόλου σε ένα θρυλικό θεατρικό έργο είναι δύσκολο εγχείρημα. Ιδιαίτερα όταν στο παρελθόν έχει αποδοθεί από ηθοποιούς μύθους (Βίβιαν Λι, Μ. Μπράντο, Μελίνα Μερκούρη, Έλλη Λαμπέτη).

To ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ διαπραγματεύεται την παρακμή, τον θάνατο, τον έρωτα και την απέλπιδα προσπάθεια της επιβίωσης με όχημα την σεξουαλικότητα.

Η Μπλανς Ντυμπουά, τραγική ηρωίδα, αντάξια μιας Αντιγόνης, αγωνίζεται να ορθοποδήσει στα όρια μιας μεταβατικής εποχής, όπου ο κόσμος που ήξερε καταρρέει, λιώνοντας μέσα σε ένα αποπνικτικό καλοκαίρι της Νέας Ορλεάνης.

Χρησιμοποιεί τη σεξουαλικότητα της για να ξορκίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος, να ξεφύγει από το θάνατο που την περικυκλώνει και να διεκδικήσει ξανά τη ζωή και την τρυφερότητα.

Ο κ. Καλογρίδης, η κ. Ζούνη και όλοι οι πρωταγωνιστές και συντελεστές της παράστασης σίγουρα προσπάθησαν πολύ να δουν το έργο από μια άλλη οπτική γωνία, να του εμφυσήσουν μια νέα πνοή. Ίσως και να πέτυχαν τους στόχους τους. Δυστυχώς όμως αυτή η νέα πνοή είναι προσαρμοσμένη στη σύγχρονη τηλεοπτική πραγματικότητα της απογευματινής ζώνης. Άφθονο σεξ, σκληρά αντράκια χωρίς όμως τον χυδαίο αισθησιασμό του Μ. Μπράντο, brand new φουστάνια, χωρίς ίχνος παρακμής και στιγμές γέλιου στις πιο δραματικές σκηνές του έργου.

Ίσως να φταίει πως και τα πρότυπα μας για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους παραμένουν ανυπέρβλητα, κυρίως αυτά της Βίβιαν Λι και του Μάρλον Μπράντο στην κλασική ταινία, όπου και οι δύο φάνηκε πως τελικά ερμήνευαν στην πραγματικότητα τους εαυτούς τους. Η Βίβιαν Λι πέθανε στο ψυχιατρείο και ο Μ. Μπράντο κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση της κόρης του, που αργότερα αυτοκτόνησε.

Χρησιμοποιώντας αυτό ως άλλοθι και ο κ. Καλογρίδης μπορεί να πει πως σκηνοθέτησε με το δικό του glamorous lifestyle και τις ανάλογες συναναστροφές.

Συγγραφέας: Ουίλιαμς, Τενεσί

Σκηνοθέτης/Σκηνογράφος: Καλογρίδης, Αντώνης

Μεταφραστής: Νικολόπουλος, Χρήστος

Ενδυματολόγος: Μπρέισγουελ, Κλερ

Συνθέτης: Οικονόμου, Θοδωρής

Χορογράφος: Μύρκου, Τατιάνα

Φωτιστής: Μαραγκουδάκη, Κατερίνα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κάραλης, Φώτης

Βοηθός σκηνογράφου: Πανά, Δανάη

Βοηθός ενδυματολόγου: Λαμπρινιάδης, Παναγιώτης

Ηθοποιοί: Ζήκος, Φώτης (Γιατρός), Ζούνη, Πέμυ (Μπλανς Ντιμπουά)

Ζώης, Γιώργος (Στήβ Χάμπελ, Ιωαννίδου, Χρύσα (Μεξικάνα), Κουκουλά, Μάρα (Λούση - Νοσοκόμα), Κρίτσας, Απόστολος (Ναύτης - Πάμπλο Γκονζάλες), Μπισμπίκης, Βασίλης (Στάνλεϊ Κοβάλσκι), Παγιατάκη, Ιωάννα (Στέλλα Κοβάλσκι), Παλαμιώτης, Γιάννης (Πωλητής), Σκαρλάτου, Θάλεια (Γιούνις Χάμπελ), Συριόπουλος, Μιχάλης (Νέος), Χαρίσης, Γιάννης (Χάρολντ Μίτσελ)

Λοιποί Συντελεστές: Ζωή Αλεξούλη, Πέλλα Μακροδημήτρη, Αναστασία Χαριτίδου, Ευστράτιος Ανούδης, Παύλος Μαρωνίτης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Γιώργος Παυλίδης, Ιούλιος Τζιάτας, Στέλιος Χατζηάδαμίδης (ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ-ΜΝΗΜΕΣ)

eva p
evap@atraktos.net

Atraktos.Net

Θεατρο/Χορός
Ο ΑΜΠΙΓΙΕΡ
Νίκος Μαστοράκης
Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων/Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ
“ Chat ”
Γεωργίας Μαυραγάνη
H πτώση
Μιχάλης Κωνσταντάτος
«Μου μιλάτε για κείνον…»
Μαρία Σκούπα
«ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ»
ΑΓΗΜΑ ΤΙΜΩΝ
Του Νίκου Βασιλειάδη
Ο ΕYAΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ»
του Δημήτρη Δημητριάδη
ALVIN AILEY AMERICAN DANCE THEATER
Αλκιβιάδης Άγιος
Μαρία Περετζή