Ένας από τα μεγαλύτερους δημιουργούς στην Ελλάδα. Ornette Coleman 11/7 στον Λυκαβηττό
|
Ένας από τα μεγαλύτερους δημιουργούς του 20ου αιώνα στην Ελλάδα
Αθηνα-11 Ιουλίου 2008-Θέατρο Λυκαβηττού
..και Όμως είναι Αλήθεια
Ο Ornette Coleman θεωρείται και είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες και δημιουργούς του 20ου αιώνα. Από τις κλασσικές και διαχρονικές μορφές της jazz όρισε τον τρόπο που ακούμε όχι μόνο jazz αλλά ολόκληρη τη σύγχρονη μουσική. Και αυτό γιατί σε αυτόν ανήκουν όροι όπως free jazz και free funk.
Ο Ornette Coleman έχει πια διανύσει στην παγκόσμια μουσική σκηνή μία διαδρομή που εκτείνεται σε πέντε δεκαετίες. Και γι αυτήν ακριβώς τη συνολική του προσφορά στη σύγχρονη μουσική τιμήθηκε το 2007 με το βραβείο Grammy με την ευκαιρία του τελευταίου του δίσκου με τίτλο Sound Grammar. Καθόλου τυχαία παγκοσμίως ο Ornette Coleman συγκαταλέγεται μαζί με τον Louis Armstrong, τον Duke Ellington, τον Charlie Parker, τον John Coltrane, και τον Keith Jarrett ως μέλος της «ιερής» 6άδας που όρισε τη μορφή της jazz.
Ναι! Αυτή η ιστορική και still active παγκοσμίως φιγούρα θα είναι εδώ, στο Θέατρο Λυκαβηττού στις 11 Ιουλίου.
Δρόμοι και Κατεδαφίσεις
Ο Coleman έχει κατασκευάσει έναν ολότελα προσωπικό ήχο στο σαξόφωνο, αναγνωρίσιμος από μίλα απόστασης από τα ηχεία του εκάστοτε PA ή στερεοφωνικού. Το παίξιμο του έχει μια καθαρόαιμη swing ρυθμολογία ενώ τις πρώτες φορές που θα τον ακούσεις πολύ απλά νομίζεις ότι παίζει σε άλλη κλίμακα από αυτή που παίζει η μπάντα πίσω του, μερικοί το ονομάζουν φάλτσο αλλά είναι τελείως λάθος (φυσικά). Επινοητής και εφαρμοστής της θεωρίας και προσέγγισης harmolodics ο Coleman οργώνει με απίστευτη και μνημειώδη ευκολία την ενορχήστρωση επεκτείνοντας ουσιαστικά τη λογική του Charlie Parker που πρώτος τολμησε να σπάσει τις κλίμακες –προκαλώντας την απορία του Duke Ellington, την οργή του Luis Armstrong αλλα και την κατανόηση του Ben Webster.
Ξεκινώντας ως επαγγελματίας παίκτης από τα 11 του και για την ακρίβεια από το Fourth Worth του Texas προσπάθησε και τα κατάφερε στα μέσα της δεκαετίας του 50 να πάρει τα διδάγματα και τις νότες του Charlie Parker και μέσα από το προσωπικό του φίλτρο, να παραδώσει έργα αθάνατα πρώτα στο χώρο της post bop εποχής και μετά μεγαλουργώντας τη δεκαετία του 60 με περίφημα albums όπως το Free Jazz και διπλό Live in Stockholm.
Θρυλικά έχουν μείνει τα live του στη Νέα Υόρκη όπου θεατές κατά πρώτο λόγο ήταν καταξιωμένοι jazz μουσικοί όπως ο John Coltrane (που με το τέλος του set του Coleman τον έπαιρνε και έφευγαν συζητώντας περί μουσικής) ενώ στη μπάντα του μεγαλουργούσαν μουσικοί όπως ο κλασσικής εκπαίδευσης Charley Haden και ο τρομπετίστας Don Cherry (γνωστός και από τις εδώ συναυλίες τους αλλά και λόγω της περίφημης θετής του κόρης, της Neneh Cherry).
Συσσώρευση Επιβραβεύσεων
Η καταξίωση του Coleman συνεχίστηκε και στη δεκαετία του 70 και του 80 με συνεργασίες από το χώρο του ροκ όπως ο κιθαρίστας Gerry Garcia και με καλλιτέχνες όπως ο Lou Reed και η Laurie Anderson κατασκευάζουν και εκθέτουν έργα σε γκαλερί προς τιμήν του.
Καταξιωμένες μορφές όπως ο κιθαρίστας Pat Metheny, ο σαξοφωνίστας John Zorn, ο σκηνοθέτης David Cronenberg (για την ταινία του οποίου εξάλλου, το Naked Launch, έγραψε τη μουσική), μεταξύ άλλων τον αναφέρουν ως επιρροή στο έργο τους. Όποτε εμφανίζεται εκτός συνόρων Η.Π.Α. θεωρείται μέγιστο πολιτισμικό γεγονός για τη χώρα που τον φιλοξενεί, χαρακτηριστικό παράδειγμα η προ 4 χρόνων υποδοχή του από κυβερνητικά κλιμάκια στο Τόκιο με κεφαλή τον κορυφαίο πιανίστα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, τον Yosuke Yamashita.
Βραβεία και Kudos για τον Ornette Coleman
*To 1994 ο Coleman κέρδισε το βραβείο MacArthur Genius ενώ την ίδια χρονιά ανακηρύχθηκε μέλος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Τεχνών & Γραμμάτων.
*Είναι ένας πρωτοπόρος, κινείται προς δρόμους που ο ίδιος έχει διαλέξει, ένας μουσικός που ξεκλειδώνει όλους εμάς τους υπόλοιπους συνθέτες. Δεν θα έπαιζα ότι παίζω αν δεν υπήρχε ο Ornette Coleman- Herbie Hancock (νικητής και φέτος για 3η φορά του Grammy Awards).
*«Ο Coleman άλλαξε τον τρόπο που ακούμε μουσική, μπορείτε να ρωτήσετε οποιονδήποτε απόφοιτο της σχολής Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης και θα σας το πιστοποιήσει. Και αυτό διότι ο Coleman είναι κάτι παραπάνω από μουσικός, είναι ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του 20ου αιώνα» -Terry Richardson-BBC Radio.
*Τον Απρίλιο του 2007 ο Coleman κέρδισε το βραβείο Pulitzer για τη μουσική του και ειδικότερα για το δίσκο του Sound Grammar , και ειναι σημαντικό να σημειώσουμε οτι πρώτη φορά μουσικός (πόσο μάλλον της jazz) κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο.
*Τον ίδιο χρόνο (2007) ο Coleman κέρδισε το βραβείο Grammy, με αφορμή και πάλι τον επιτυχημένο του δίσκο Sound Grammar.
* «Μπορεί να μην σου αρέσει η μουσική του αλλά αν αρνηθείς ότι είναι ιδιοφυΐα είσαι βλάκας. Δεν ανήκω σε καμία από τις δύο κατηγορίες» – Miles Davis
* Η 29η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα «Ornette Coleman» στη γενέτειρα του το Fourth Worth του Texas.
*To 1998 ανακηρύχθηκε «Καλλιτέχνης της Χρονιάς» από το κορυφαίο περιοδικό για τη jazz, το Down Beat.
* Η Γαλλική Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών τον ανακήρυξε το 1994 μέλος της.
Δελτίο Τύπου |