Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

ΙΟΚΑΣΤΗ, Ο γνωστός μύθος του Οιδίποδα μέσα από το βλέμμα της Ιοκάστης. Τελευταίες παραστάσεις

18/4/2008

Ι Ο Κ Α Σ Τ Η,Ο γνωστός μύθος του Οιδίποδα μέσα από το βλέμμα της Ιοκάστης

Από το «Σχήμα εκτός Άξονα»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

έως 20 Απριλίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Τετάρτη 16 – Πέμπτη17 – Παρασκευή 18 – Σάββατο19 – Κυριακή 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ:21:30

Χώρος: Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου, Θεσ/νικη

Το «Σχήμα εκτός Άξονα» παρουσιάζει το έργο της Δήμητρας Μήττα «ΙΟΚΑΣΤΗ»στο χώρο «Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12, Θεσ/νίκη, τηλ: 2310-229.249), από τηνΤετάρτη 26 Μαρτίουκαι για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Το έργο αναπλάθει το γνωστό μύθο του Οιδίποδα παρουσιασμένο μέσα από το βλέμμα της Ιοκάστης.

Γυναίκα σύμβολο; Γυναίκα μίασμα; Γυναίκα σύζυγος; Γυναίκα μητέρα; Μοιραία γυναίκα ή γυναίκα της εκδίκησης;

Ο συγκρουσιακός εσωτερικός κόσμος της Ιοκάστης για πρώτη ίσως φορά φωτίζεται τόσο έντονα από μία γυναίκα, επίσης συγγραφέα, σε μία προσπάθεια να σκιαγραφηθεί ένας ρόλος που διαρκώς θέλει να θέσει τον εαυτό του έξω από συγκεκριμένα κοινωνικά πλαίσια, ρόλος μέσα στον οποίο κάθε γυναίκα, μητέρα κόρη η σύζυγος, θα μπορούσε να ανιχνεύσει δικούς της προβληματισμούς σε ένα μη οριοθετημένο πλαίσιο συναισθηματικών εκρήξεων. Ρόλος που, ανατρέποντας το γνωστό μύθο του Οιδίποδα, αποκαλύπτει ταυτόχρονα την κρυφή πλευρά του φεγγαριού.

«Πρόκειται ουσιαστικά για μια αντιστροφή του μύθου», λέει η ηθοποιός Μαγδαληνή Μπεκρή, που υποδύεται την Ιοκάστη, «καθώς στον Σοφοκλή είναι η Ιοκάστη αυτοκτονεί και ο Οιδίποδας αυτοτυφλώνεται, ενώ εδώ είναι ο Οιδίποδας που αυτοκτονεί. Η Ιοκάστη, αν θα το λέγαμε συμβολικά, είναι η δύναμη εκείνη που δίνει στον εαυτό της το δικαίωμα να συνεχίσει –όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση εκείνη διεκδικεί το δικαίωμα της να συνεχίζει, και συνέχεια σημαίνει ζωή, όχι θάνατος. Η Ιοκάστη του έργου μάς λέει ότι ο Λάιος ήταν ένας άνθρωπος που της στέρησε τα πάντα, καθώς την παντρεύτηκε και, εξαιτίας του γνωστού χρησμού ότι θα σκοτωθεί από το παιδί του, δεν της επέτρεψε να κάνει παιδιά, κι αυτό ήταν ένα είδος ακύρωσης της ίδιας ως γυναίκας… Κατ’ αρχάς ο Λάιος κάνει έρωτα συνεχώς με τις δούλες, και όσες φορές πλησιάζει την Ιοκάστη ερωτικά, φοβούμενος μήπως την καταστήσει έγκυο, την αποφεύγει τελικά και την αφήνει ανικανοποίητη… Οπότε, από κει και πέρα, αρχίζει μια αντίστροφη μέτρηση και η Ιοκάστη δεν αποφασίζει μεν να εκδικηθεί αλλά αποφασίζει να περιμένει να φέρει η ζωή την εκδίκηση –και έτσι συμβαίνει, ο Λάιος πεθαίνει, ο Οιδίποδας λύνει το αίνιγμα της Σφίγγας και παντρεύεται τη βασίλισσα και ξαναρχίζει η ζωή της Ιοκάστης, που κάνει μαζί του παιδιά… Ο Οιδίποδας με λίγα λόγια είναι γι’ αυτήν τα πάντα: είναι ο γιος της που είχε χάσει».

Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης, Κίνηση: Αναστασία Θεοφανίδου

Εικαστική ματιά: Κατερίνα Γκαγκάκη, Βοηθός σκηνοθέτη: Ανέτα Λιάπτση

Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης, Τεχνική υποστήριξη: Νίκος Ορτετζάτος

Ερμηνεύουν: Μαγδαληνή Μπεκρή το ρόλο της Ιοκάστης, Λάζαρος Βαρτάνης το ρόλο του Οιδίποδα.

Δελτίο Τύπου

Δελτία Τύπου
«H Κλωστή» tour, Το ταξίδι της "Κλωστής" των 2L8 ξεκινάει!
7 & 8 Δεκεμβρίου 2013 ΟΙ ROTTING CHRIST ΣΤΟ GAGARIN
THE OCEAN / TIDES FROM NEBULA / ABRAHAM live σε Αθήνα και Θεσ/νικη (25-26/11)
ORANGE GOBLIN - Ελληνική περιοδεία τον Νοέμβριο (14-17/11)
Οι Monsieur Doumani για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Η Κλωστή, Νέα κυκλοφορία των 2L8!
Οι Stomp σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Τι τραγούδια έπαιξε ο ΡΟΔΟΝ Fm τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Διαγωνισμός για τα live των Witchcraft στην Ελλάδα στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.
οι Electric Litany θα παίξουν support σε 4 live του Alan Parsons σε Γερμανία και Αυστρία