Οι ηγέτες των κρατών του G8 πρέπει να αναλάβουν δράση για να σώσουν τα πιο ευάλωτα θύματα της επισιτιστικής κρίσης
|
Τόκυο, 3 Ιουλίου 2008:
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) καλούμε σήμερα τους ηγέτες των κρατών του G8, που θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ιαπωνία, να λάβουν γενναίες αποφάσεις για την επαρκή χρηματοδότηση της επισιτιστικής βοήθειας και των προγραμμάτων που στοχεύουν στην παροχή περίθαλψης σε υποσιτισμένα παιδιά. Καθώς ο υποσιτισμός ευθύνεται για το θάνατο τριών με πέντε εκατομμυρίων παιδιών κάθε χρόνο, η σύνοδος των G8 θα πρέπει να καταλήξει σε δεσμεύσεις για την χορήγηση πόρων που θα συμβάλουν στην εφαρμογή νέων και αποτελεσματικών στρατηγικών για την καταπολέμηση του υποσιτισμού.
Στη σύνοδο του G8 το 2000 στην Ιαπωνία, οι ηγέτες απέδειξαν ότι μπορούσαν να συμβάλουν στην προώθηση σημαντικών αλλαγών με τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας. Αυτό δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε μία χώρα να έχει σημαντική υποστήριξη στην προσπάθειά της, για παράδειγμα, να ενισχύσει την παρεχόμενη περίθαλψη για το AIDS. Οι ΓΧΣ καλούμε σήμερα τους ηγέτες του G8 να επιδείξουν την ίδια δέσμευση για τη ριζική μείωση του παιδικού υποσιτισμού.
«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για άμεση δράση προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες περίθαλψης των παιδιών που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους να πεθάνουν από υποσιτισμό», δήλωσε η Δρ. Σούζαν Σέφερντ (Susan Shepherd), σύμβουλος σε θέματα υποσιτισμού της Εκστρατείας των ΓΧΣ για Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Το 95% των παιδιών που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή θεραπεία. Οι ηγέτες του G8 είναι σε θέση να λάβουν άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσουν σε αυτά τα παιδιά τη θεραπεία που μπορεί να τους σώσει τη ζωή».
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι θα χρειαστούν 8 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής κάθε χρόνο για τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων επισιτιστικών στρατηγικών για τα παιδιά και τις γυναίκες των 100 εκατομμυρίων οικογενειών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το ενάμισι δισεκατομμύριο από αυτά είναι απαραίτητο κάθε χρόνο για τη θεραπεία των παιδιών που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από τηνπιο σοβαρή μορφή του υποσιτισμού. Οι ηγέτες του G8 θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πληγείσες χώρες θα μπορέσουν να ενισχύσουν τα προγράμματά τους γνωρίζοντας ότι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σεέτοιμα (προπαρασκευασμένα) τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας.
Οι ΓΧΣ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ολοένα και υψηλότερα ποσοστά υποσιτισμού στα προγράμματά μας σε διάφορες χώρες, όπως η Αιθιοπία και ο Νίγηρας. Η «περίοδος του λιμού» ανάμεσα στις σοδειές, σε συνδυασμό με την ξηρασία, έχουν οδηγήσει σε έξαρση του υποσιτισμού. Στην περιοχή Ορομίγια (Oromiya) και σε άλλα προγράμματα των ΓΧΣ στη νότια Αιθιοπία, οι ομάδες μας έχουν περιθάλψει από τα μέσα Μαΐου περισσότερα από 6.500 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά.
Ο υποσιτισμός αποτελεί μία χρόνια επείγουσα κατάσταση που επιδεινώνεται από τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων. Όταν οι τιμές των τροφίμων είναι υψηλές, οι φτωχές οικογένειες αναγκάζονται να κόψουν από τη δίαιτά τους τα ακριβά τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Αυτές οι τροφές είναι όμως απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη των μικρών παιδιών και την ανθεκτικότητά τουςστις ασθένειες.
Ωστόσο, η επισιτιστική βοήθεια για παιδιά αποτελείται από ένα χυλό από καλαμπόκι ή σιτάρι/σόγια χωρίς καθόλου ζωικά συστατικά, γεγονός που την καθιστά αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση το&ups! ilon; υποσιτισμού. Το συστατικό γάλακτος που εμπεριεχόταν στις εμπλουτισμένες με αλεύρι τροφές για μικρά παιδιά σταμάτησε να δίνεται από την επισιτιστική βοήθεια των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για οικονομικούς λόγους, καθώς δεν υπήρχαν αποθέματα σε γάλα. Σε αυτή την περίπτωση οι λύσεις χαμηλού κόστους μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες.
Καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες αναρωτιούνται πώς θα μπορέσουν να θρέψουν τα παιδιά τους, οι ΓΧΣ ρωτάμε τους ηγέτες του G8 αν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν ουσιαστικά στο μέλλον των παιδιών αυτών.
«Όλοι γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών. Οπότε πώς μπορούν οι ηγέτες να είναι ικανοποιημένοι με τη λύση της αποστολής τροφών, που οι ίδιοι δεν θα δέχονταν ποτέ να δώσουν στα δικά τους παιδιά;» τόνισε η Δρ. Σέφερντ. «Χωρίς συγκεκριμένες μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας νομίζοντας ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία και την πρόληψη του παιδικού υποσιτισμού.»
Οι ΓΧΣ περιθάλψαμε το 2006 και το 2007 περισσότερα από 150.000 υποσιτισμένα παιδιά σε 22 χώρες με την χορήγηση θεραπευτικών και συμπληρωματικών τροφών.
Δελτίο Τύπου: http://www.msf-media.gr/press/Giatroi_Xoris_Sunora_Deltio_Typou_G8_kai_ypositismos
Χάρτης Υποσιτισμού: http://www.msf-media.gr/press/Xartis_Ypositismos
Αφίσα: http://www.msf-media.gr/press/afisa.jpg
Atraktos.Net |