Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την περίοδο «Ιανουάριος- Μάιος 2009».

16/9/2008

Είκοσι εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την περίοδο «Ιανουάριος- Μάιος 2009». Από αυτές ξεχωρίζουν η μουσικοχορευτική παράσταση Bossa Nova του Κωνσταντίνου Ρήγου με πολλούς γνωστούς συντελεστές, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία πέρσι στην Αθήνα, η συναυλία- της Μαρίας Φαραντούρη Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, και παραστάσεις στους σταθερούς κύκλους του προγράμματος, όπως η μεγαλύτερη τσιγγάνικη συμφωνική ορχήστρα του κόσμου, Budapest Gypsy Symphony Orchestra, η Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης υπό τη διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού, Sir Roger Arthur Carver Norrington, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Ορχήστρα Πατρών, το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας και η Λειτουργία Μπαχ για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη την Μεγάλη Τετάρτη. Παράλληλα, συνεχίζεται ο Κύκλος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που, την περίοδο αυτή, περιλαμβάνει το δημοφιλές σε μικρούς και μεγάλους παραμύθι σε κείμενο και μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ, Ο Πέτρος και ο Λύκος. Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται και ο Θεματικός Κύκλος Τα Κουαρτέτα του L. van Beethoven με δύο συναυλίες του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου. Η περίοδος θα κλείσει με το 3ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής.

Με μια συναυλία σύγχρονης τζαζ από το Trio Grix –που αποτελείται από τους Αντώνη Ανισέγκο (πιάνο), Γιώργο Δημητριάδη (ντραμς) και Φλώρο Φλωρίδη (σαξόφωνο, κλαρινέτο)- υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το νέο χρόνο. Στο πλαίσιο του κύκλου Δευτέρες στο Φουαγιέ το τρίο GRIX θα παρουσιάσει έργα από τον ευρύτερο χώρο της δημιουργικής τζαζ, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου,στις 20.30. Το Trio Grix ιδρύθηκε το 2006 από τρεις Θεσσαλονικείς μουσικούς που έχουν ως βάση τους στο Βερολίνο. Αφού συνεργάστηκαν με διαφορετικά συγκροτήματα τα τελευταία 15 χρόνια, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παίξουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας. Η μουσική τους είναι μία σύγχρονη, ανοιχτή προσέγγιση στις μελωδίες, τα ηχοχρώματα και τους ρυθμούς της ελληνικής μουσικής.

Οδύσσεια, Κύκλος Φαραντούρη, Ένας Όμηρος και Η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν είναι οι τέσσερις κύκλοι τραγουδιών σε ενορχήστρωση Henning Scmiedt, που θα ερμηνεύσει η Μαρία Φαραντούρη στο Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, το Σάββατο 24 Ιανουαρίου, στις 21.00. Μαζί της εμφανίζονται οι Διονύσης Τσακνής και το σύνολο «Berliner Instrumentalisten». Η Μαρία Φαραντούρη είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως η «ιδεώδης ερμηνεύτρια» του έργου του Μίκη Θεοδωράκη. Έπαιξε σπουδαίο ρόλο στο κίνημα για την αναβίωση της ελληνικής μουσικής και θεωρείται σήμερα η πιο αυθεντική έκφραση του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Η πλούσια κοντράλτο φωνή της με την τεράστια γκάμα και τη μελωδική ποιότητα σε συνδυασμό με την εξαιρετική δραματική της έκφραση, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της τέχνης της. Μερικές από τις μεγαλύτερες ερμηνείες της σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ήταν η παρουσίαση του έργου Mauthausen , με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, υπό τη διεύθυνση του μεγάλου μαέστρου Zubin Mehta, στο Ηρώδειο τον Αύγουστο του 1991. Το 2004, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, επιβράβευσε την προσφορά της στο ελληνικό τραγούδι, απονέμοντάς της το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται, την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στις 21.00, με το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» και ένα αφιέρωμα στη μουσική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης. Το «Εν Χορδαίς» -Κυριάκος Πετράς (βιολί), Κυριάκος Καλαϊτζίδης (ούτι), Δρόσος Κουτσοκώστας (τραγούδι), Άλκης Ζοπόγλου (κανονάκι), Βασίλης Τζωρτζίνης (κοντραμπάσο), Πέτρος Παπαγεωργίου (τουμπελέκι, μπεντίρ)- με τη συμμετοχή προσκεκλημένων δεξιοτεχνών από τη Μεσόγειο φέρνει επί σκηνής Ενθύμιον Κωνσταντινουπόλεως. Στην εκδήλωση θα ακουστούν σπάνιας ομορφιάς και καλλιτεχνικής αξίας τραγούδια των Ελλήνων της Πόλης, συνθέσεις των μεταβυζαντινών μουσικοδιδασκάλων, τραγούδια αρμένικα, τουρκικά, καθώς και σεφαραδίτικα από την σημαντική ισπανοεβραίικη παράδοση. Συμμετέχουν οι Χρόνης Αηδονίδης (τραγούδι), Françoise Atlan (τραγούδι), Θωμάς Κοροβίνης (τραγούδι), Dilec Koç (τραγούδι), Haig Yazdjian (oύτι, τραγούδι)και Hassan Faqir (νάι), καθώς και το μουσικό σχήμα Constantinople (Kiya Tabassian setar, Ziya Tabassian tombak, Saeed Kamjoo kamanche).

Σονάτες για βιολί και πιάνο περιλαμβάνει το πρόγραμμα της δεύτερης συναυλίας του κύκλου Δευτέρες στο Φουαγιέ τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, στις 20.30. Η Αρετή Ζούλα (βιολί) και ηJasmin Atabekyan (πιάνο) θα παρουσιάσουν τα έργα Σονάτα για βιολί και πιάνο KV 377 σε Φα μείζονα του W. A. Mozart, Σονάτα Νο. 1 τουJ. Brahms, Σονάτα Νο. 7 του L. van Beethoven και Zigeunerweisen του P. de Sarasate.

Σε ρυθμούς Bossa Nova χορογραφεί και σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Ρήγος (με 20 ηθοποιούς, χορευτές και τετραμελής ορχήστρα) στις 11, 12, 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου, στις 21.00. Πρόκειται για τη μουσικοθεατρική παραγωγή, που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία πέρσι στην Αθήνα από το Εθνικό Θέατρο. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος εξηγεί «O Elvis φοράει ασπρόμαυρο στενό κοστούμι στην ταινία Fun in Acapulco, ενώ τραγουδά και χορεύει το περίφημο Bossa Nova Baby. Μοναχικοί ηλικιωμένοι cowboys και βραζιλιάνοι αστοί χορεύουν σε τράπεζες, σπίτια, μαζικούς χώρος εστίασης και πάρκα. Περπάτησα στην Ιπανέμα και σιγοψιθύρισα το The Girl from Ipanema και πριν από λίγο καιρό έμαθα ότι υπάρχει και αγόρι από την Ιπανέμα (λογικό), το είχα δει σίγουρα καθώς περπατούσα. Είδα τους μεγάλους φοίνικες στο Ρίο ντε Τζανέιρο να με κοιτούν και τους ξανάδα ψεύτικους και με φωτάκια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ελλάδας. Έρχεται στα αυτιά μου η μουσική από τα Σαγόνια του καρχαρία. Στον ύπνο μου ένα βράδυ, ο Έλβις, ένας καρχαρίας, κάποιες χαμένες αντιλόπες και ένα ατελείωτο φιλί έγιναν ένα. Η παράσταση θα το αποδείξει! Ένα φιλί μπορεί να είναι τόσο κοφτερό όσο το δάγκωμα ενός καρχαρία, ένας άνθρωπος μπορεί να λάμψει σαν φοίνικας, όλοι μας είμαστε χαμένες αντιλόπες! Σ’ έναν κόσμο με ορισμένες αντιστοιχίες η σουρεαλιστική εικόνα δεν γνωρίζει φράγματα. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι χορεύουν ακόμα με άμμο στα πόδια στην Ιπανέμα».

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» -Γιώργος Δεμερτζής (βιολί), Δημήτρης Χανδράκης (βιολί), Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα) και Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο)- που στο πλαίσιο του Θεματικού Κύκλου «Τα Κουαρτέτα του L. van Beethoven». θα παρουσιάσουν, την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, στις 21.00 τα Κουαρτέτο Νο. 5 Op. 18/5 σε Λα μείζονα και Κουαρτέτο Νο. 15 Op. 132 σε Λα ελάσσονα του L. van Beethoven. Η επόμενη και τελευταία συναυλία του Θεματικού αυτού Κύκλου έχει προγραμματιστεί για τις 8 Απριλίου, οπότε το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» θα παρουσιάσει το Κουαρτέτο Νο. 1 Op. 18/1 σε Φα μείζονα, το Κουαρτέτο Op. 133 Grosse Fuge σε Σι ύφεση μείζονα και το Κουαρτέτο Νο. 9 Op. 59/3 σε Ντο μείζονα του L. van Beethoven. Σκοπός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι να προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να έρθει σε συστηματική επαφή με ένα ανυπέρβλητο επίτευγμα της μουσικής δημιουργίας. Το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» παρουσίασε τα Κουαρτέτα του Μπετόβεν στο σύνολό τους την περίοδο 2005-2006 στο Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας, σε μία σειρά έξι συναυλιών, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, ενώ έχει ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες τέσσερις συναυλίες με Κουαρτέτα Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» θεωρείται σήμερα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα. Τόσο τα έργα του κλασικού ρεπερτορίου όσο και η πλούσια ελληνική μουσική δημιουργία κατέχουν εξέχουσα θέση στο ρεπερτόριό του, που έχει παρουσιάσει πλήθος έργων σε διάφορα Φεστιβάλ και διεθνείς καλλιτεχνικές συναντήσεις, έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σ’ όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και τη Βραζιλία και φυσικά την Ευρώπη.

Παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική και διασκευές από γνωστά, κλασικά έργα θα παρουσιάσει η Budapest Gypsy Symphony Orchestra σε μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Adam Productions και το θέατρο Badminton στις 20, 21 και 22 Φεβρουαρίου, στις 21.00 (στο θέατρο Badminton θα παρουσιαστεί 13-18.02.09).Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τσιγγάνικη συμφωνική ορχήστρα του κόσμου, που ιδρύθηκε το 1985 υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Ήταν στην κηδεία του Sandor Jaroka, του πιο διάσημου σολίστα τσιγγάνικης μουσικής της Ουγγαρίας, στην οποία παραβρίσκονταν όλοι οι συμπατριώτες μουσικοί και οι οποίοι μετά την τελετή άρχισαν να αυτοσχεδιάζουν. Τότε γεννήθηκε η ιδέα της ορχήστρας. Μέχρι το Δεκέμβριο του 1997 και τον τραγικό θάνατό του, ο Laszlo Berki, αρχιμουσικός του National Hungarian State Ensemble, διηύθυνε την Ορχήστρα. Έχοντας διασκευάσει τις περισσότερες συνθέσεις της ορχήστρας, η εξαιρετική καλλιτεχνική προσωπικότητά του την σφράγισε ανεξίτηλα. Χάρη σε αυτόν, οι καλύτεροι Ούγγροι μουσικοί έγιναν μέλη της Ορχήστρας. Ονόματα όπως οι Lakatos, Lendvai Csocsi, Boross, Berki – όλοι μέλη της ορχήστρας – αποτελούν την αφρόκρεμα της Τσιγγάνικης Μουσικής στην Ουγγαρία. Η Ορχήστρα έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία τα τελευταία χρόνια σε πολλές ονομαστές αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ ανά τον κόσμο και κάθε εμφάνισή της έχει ασύγκριτη επίδραση στο κοινό, ενώ χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι ότι όλα τα μέλη της παίζουν χωρίς παρτιτούρες. Η Καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Sandor Buffo Rigo.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζήθα δώσει δυο συναυλίεςτην Τρίτη 24 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, στις 21.00. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλαμβάνει τα Τρίπτυχο για ορχήστρα του M. Καλομοίρη και Κοντσέρτο αρ. 1 για πιάνο και ορχήστρα σε Μι ελάσσονα, έργο 11 του F. Chopin -με σολίστ το Θοδωρή Τζοβανάκη (πιάνο)- και O Χάρολντ στην Ιταλία του H. Berlioz -με τον Πάρι Αναστασιάδη (βιόλα). Την επόμενη μέρα θα παρουσιάσουν Το Δαχτυλίδι των Νίμπελουνγκ (Γ’ Πράξη από το Λυκόφως των Θεών) του R. Wagner. Συμμετέχουν οι Βαγγέλης Χατζησίμος (τενόρος), Δημήτρης Πλατανιάς (βαρύτονος), Κωνσταντίνος Σφυρής (βαθύφωνος), Τζούλια Σουγλάκου (σοπράνο), Γιούλη Καραγκούνη (σοπράνο), Σοφία Κυανίδου (σοπράνο), Μίνα Πολυχρόνου (σοπράνο), Μαρία Βλαχοπούλου (μεσόφωνος) και η Ανδρική Χορωδία Εμπορικής Τράπεζας.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο κυριότερος συμφωνικός φορέας στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, αν και υπέστη αρκετούς κλυδωνισμούς κατάφερε να επιβιώσει. Πρωτοεμφανίστηκε το 1893 ως Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και το 1942, χάρη στην πρωτοβουλία και τις ενέργειες του τότε διευθυντή της, αείμνηστου Φιλοκτήτη Οικονομίδη έγινε κρατικός οργανισμός και έκτοτε λειτουργεί ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό την αιγίδα αρχικά του υπουργείου Παιδείας και κατόπιν του υπουργείου Πολιτισμού. Επιφανείς Έλληνες καλλιτέχνες, με προεξάρχουσα τη μορφή του Δημήτρη Μητρόπουλου, έχουν προσφέρει το ταλέντο τους στην υπηρεσία της και διαμόρφωσαν την υπάρχουσα στην Ελλάδα συμφωνική παράδοση. Παράλληλα, η Ορχήστρα έδωσε στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει τα μεγαλύτερα ονόματα Με την Ορχήστρα εμφανίστηκαν, διευθύνοντας έργα τους, συνθέτες πρώτου μεγέθους όπως ο Ρίχαρντ Στράους, ο Καμίγ Σαιν-Σανς, ενώ εκτός από τους μόνιμους αρχιμουσικούς της, την Ορχήστρα διηύθυναν πολλοί προσκεκλημένοι διαπρεπείς Έλληνες και ξένοι μαέστροι μεταξύ των οποίων οι φον Κάραγιαν και Μάαζελ.

Το όμποε που μιμείται την... πάπια, το κλαρινέτο τη... γάτα, το φαγκότο τον... παππού, τα κρουστά τους κυνηγούς. Όλα τα παραπάνω γίνονται δυνατά στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού με τη βοήθεια της μουσικής. Oι μικροί -και όχι μόνο- φίλοι θα ανακαλύψουν τον μαγικό αυτό κόσμο μέσα από το μουσικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ Ο Πέτρος και ο Λύκος που θα παρουσιαστείτην Κυριακή 8 Μαρτίου, στις 11.00 π.μ.. Θα ακολουθήσουν έξι σχολικές παραστάσεις τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, την Τρίτη 10 Μαρτίου και την Τετάρτη 11 Μαρτίου, με ώρες έναρξης στις 10.00 π.μ. και στις 12μ. Συμμετέχουν ο Αλέξης Κωστάλας (αφηγητής), Νίκος Ζαφρανάς (πιάνο). Jean-Claude Charron (πιάνο) και η Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Δημόπουλου.

Το 1936 ο Προκόφιεφ ανταποκρινόμενος στην πρόταση της διευθύντριας του παιδικού θεάτρου της Μόσχας συνθέτει τον Πέτρο και το Λύκο με σκοπό όπως σημειώνει ο ίδιος να «… βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να βρεθεί μια κοινή μουσική γλώσσα με αυτά…». Το θαυμάσιο αυτό παραμύθι του Προκόφιεφ, όπου περιγράφεται το θρίαμβο της τόλμης και της εξυπνάδας του μικρού Πέτρου, κάθε χαρακτήρας παρουσιάζεται από ένα διαφορετικό μουσικό όργανο, έτσι ώστε οι νεαροί ακροατές να έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα αυτών των οργάνων. Έτσι, τα έγχορδα συμβολίζουν τον Πέτρο, το φλάουτο το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα, το φαγκότο τον παππού, τα κόρνα το λύκο, τα κρουστά τους κυνηγούς. Η τεράστια δημοτικότητα του έργου, σε συνδυασμό με τις μεταφράσεις του παραμυθιού σε πολλές γλώσσες – το κείμενο του οποίου γράφτηκε από τον ίδιο το συνθέτη – σύντομα καθιέρωσαν το έργο στην παγκόσμια μουσική φιλολογία.

Για μια συναυλία φτάνει στη Θεσσαλονίκη η Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης σε μουσική διεύθυνση του Sir Roger Arthur Carver Norrington, την Πέμπτη 19 Μαρτίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του A.Berg και Συμφωνία αρ. 8 σε Ντο μείζονα (Μεγάλη) του F. Schubert με σολίστ τοΛεωνίδα Καβάκο (βιολί). Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το 1971 υπήρξε ορόσημο για τη Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης καθώς, με το διορισμό του Sergiu Celibidache στη θέση του Κύριου Μαέστρου, κατόρθωσε να δημιουργήσει και να διατηρήσει το δικό της μοναδικό «ήχο». Από το 1998 κύριος Αρχιμουσικός της Ορχήστρας είναι ο Sir Roger Norrington που κατάφερε να της δώσει ένα αρκετά σαφές προφίλ συνδυάζοντας ιστορικά αυθεντική εκτέλεση πρακτικών με τα μέσα που διαθέτει για μια σύγχρονη συμφωνική ορχήστρα. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας έχει χαιρετιστεί από τους κριτικούς ως «Ήχος της Στουτγάρδης». Από τη ίδρυσή της έχει επικεντρωθεί τόσο στην προώθηση του κλασικού και ρομαντικού ρεπερτορίου όσο και στην προβολή λιγότερο γνωστών συνθετών και έργων της σύγχρονης μουσικής. H Ορχήστρα πραγματοποιεί περισσότερες από 90 συναυλίες ετησίως τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό, αποκτώντας έτσι φανατικό κοινό.

Γόνος μουσικής οικογένειας ο Sir Roger Norrington έμαθε βιολί και τραγουδούσε από πολύ μικρή ηλικία. Το 1962 ίδρυσε τη Χορωδία Schütz και το 1969 διορίστηκε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Όπερας του Kent, θέση που διατήρησε για 15 χρόνια, ανεβάζοντας πάνω από 400 παραστάσεις 40 διαφορετικών όπερων. Το 1978 ίδρυσε τους London Classical Players, προκειμένου να αναβιώσει τον τρόπο ερμηνείας της περιόδου 1750-1900. Το σύνολο γνώρισε μεγάλη αναγνώριση ηχογραφώντας, μεταξύ άλλων, έργα των Μπετόβεν, Μέντελσον, Σούμπερτ και Βάγκνερ. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990 συνεργάστηκε ως αρχιμουσικός με πλήθος ορχηστρών, όπως οι Φιλαρμονικές του Βερολίνου και της Βιέννης, Royal Concertgebouw Orchestra, Orchestre de Paris, Συμφωνική Ορχήστρα του BBC και Philharmonia.

Με Έργα από τον 20ο και 21ο αιώνα για κιθάρα και πιάνο συνεχίζεται ο κύκλος Δευτέρες στο Φουαγιέ τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, στις 20.30. Οι Κορίνα Βουγιούκα (κιθάρα) και Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο) θα ερμηνεύσουν τα Introduction and Fandango του L. Bocherini, Φαντασία για κιθάρα και πιάνο του Μ. Castelnuvo, Tres Vif από το κουαρτέτο του M. Ravel, Τρία σκίτσα για τη Nora Bernacle του Τ. Ρωσόπουλου, Έργο για κιθάρα και πιάνο του Ι. Ι. Παπαδάτου, Τριλογία για κιθάρα και πιάνο του Χ. Παπαγεωργίου και Σονατίνα για κιθάρα και πιάνο του R. Gnatalli. Κάποια από τα έργα έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο ντούο από Έλληνες συνθέτες (Χ. Παπαγεωργίου, Τ. Ρωσόπουλος και τον Ο. Τάνης).

Ακροβατικά, εναέρια νούμερα, μαγικά, μιμήσεις από το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας, που θα αποδείξει ότι οι νόμοι της βαρύτητας μπορεί και να καταργηθούν στις 26,27, 28 και 29 Μαρτίου,στις 21.00. Το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών του Πεκίνου είναι ένας από τους μεγαλύτερους ακροβατικούς θιάσους της Κίνας με φήμη που διαρκώς εξαπλώνεται. Με έτος ίδρυσης το 1950 υπό την αιγίδα της τότε κυβέρνησης Τσου Ενλάι ήταν ο πρώτος θίασος που δημιουργήθηκε μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Κίνας. Έχει δική του σχολή, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο, όπου δεν διδάσκεται μόνο η ακροβατική τέχνη αλλά και χορός, ηθοποιία, κινέζικο κόνγκφου και άλλες τέχνες του θεάματος. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την εταιρία PrimeArt.

Έργα για σαξόφωνο και πιάνο των Albright, Creston, Heiden, Θέμελη, Σαμαράκαι Ζέρβα προτείνουν οΘανάσης Ζέρβας ( σαξόφωνο ) και ο Igor Petrin( πιάνο ) τηΔευτέρα 6 Απριλίου , στις 20.30 , στο Φουαγιέ του Μεγάρου. Ο Θανάσης Ζέρβας είναι συνθέτης, θεωρητικός και σαξοφωνίστας και έργα του έχουν παρουσιαστεί από αναγνωρισμένους σολίστες και μουσικά σύνολα στην Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδά, Λατινική Αμερική και Ευρώπη. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μουσική του Elliott Carter, του Ralph Shapey, στη μουσική ανάλυση και ερμηνεία, σε σύγχρονα έργα για σαξόφωνο, καθώς και στη τζαζ θεωρία και ενορχήστρωση. Είναι λέκτορας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όπου διδάσκει Θεωρητικά της Μουσικής. Ο γεννημένος στη Σιβηρία, Igor Petrin αντιπροσωπεύει τη ρωσική πιανιστική σχολή. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και καθηγητής πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Για τη συνέχεια έχει προγραμματιστεί μια συναυλία της Ορχήστρα Πατρών με σολίστ το Χαράλαμπο Αγγελόπουλο (πιάνο) και το Δημήτρη Μποτίνη στη μουσική διεύθυνση, την Κυριακή 12 Απριλίου, στις 21.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα Συμφωνία σε Ρε μείζονα KV 81 του W. A. Mozart, το Κοντσερτίνο για πιάνο και ορχήστρα δωματίου του Γ. Κουρουπού και τη Συμφωνία Νο 45 (Farewell) του J. F. Haydn.

Το 1991, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Ωδείου Πατρών ίδρυσε μια Ορχήστρα Δωματίου προκειμένου να ενισχύσει το διδακτικό δυναμικό του Ωδείου και να δημιουργήσει ένα κλασικό μουσικό σχήμα. Η συγκρότηση και διεύθυνση της Ορχήστρας που ονομάστηκε «Οι Σολίστ της Πάτρας», ανατέθηκε στον τότε Μαέστρο και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου, Δημήτρη Μποτίνη. Το διάστημα 1999–2004 ο διακεκριμένος Μαέστρος Saulious Sondeckis ανέλαβε τη διεύθυνση του σχήματος, που έκτοτε ονομάστηκε Ορχήστρα Πατρών. Την Ορχήστρα έχουν διευθύνει επιφανείς μαέστροι, Έλληνες και ξένοι, ενώ έχει συμπράξει με διεθνούς φήμης σολίστ καθώς και με το σύνολο σχεδόν του δυναμικού της ελληνικής κλασικής μουσικής σκηνής. Έχει επίσης συμμετάσχει σε φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει στο ενεργητικό της πολυάριθμες ηχογραφήσεις. Συχνά παρουσιάζει έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, ορισμένα από τα οποία είναι αφιερωμένα σε αυτήν.

Ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος μελέτησε με διάσημους καλλιτέχνες όπως οι Δ. Ευνουχίδου, Γ. Βακαρέλης, D. Bashkirov, R. Kehrer, M. Tirimo, D. Alexeev, C. Ortiz κ.α και έχει λάβει πλήθος βραβείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εμφανίσεις του σε αίθουσες όπως τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Centre Cultural Portugal Paris, το Kendal Town Hall, το Wells Concert Hall, καθώς και η συμμετοχή του σε διεθνή Φεστιβάλ απέσπασαν πάντα θερμές κριτικές. Πρόσφατα ηχογράφησε τα έργα του Ν. Κωνσταντινίδη για σαξόφωνο και πιάνο σε CD, που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Στο πνεύμα των ημερών θα παρουσιαστεί η Λειτουργία σε Σι ελάσσονα τουJ. S. Bach τη Μεγάλη Τετάρτη 23 Απριλίου,στις 21.00. Συμμετέχουν οι Κασσάνδρα Δημοπούλου (σοπράνο), Θεοδώρα Μπάκα (σοπράνο), Ειρήνη Καράγιαννη (άλτο), Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος), Πέτρος Μαγουλάς (βαρύτονος), η Χορωδία «Μακεδονία» σε μουσική διδασκαλία Αντώνη Κοντογεωργίου, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Ορχήστρα Πατρών, ενώ τη μουσική διεύθυνση έχει ο Νίκος Αθηναίος.

Η Μεγάλη Λειτουργία σε Σι ελάσσονα συμπληρώθηκε και ολοκληρώθηκε πιθανότατα μεταξύ 1747 και 1750, δηλαδή στα τελευταία χρόνια της ζωής του του Johann Sebastian Bach. Αποτελεί μαζί με άλλα έργα αυτής της περιόδου (Μουσική Προσφορά, Τέχνη της Φούγκας) το επιστέγασμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και πνευματικής ωριμότητας του συνθέτη. Βασισμένη εν μέρει και σε –παραλλαγμένα ή όχι– αποσπάσματα από προηγούμενες συνθέσεις, οι οποίες ενσωματώθηκαν σε ένα ενιαίο, συμπαγές σύνολο, η Λειτουργία αυτή ξεπερνά κάθε προηγούμενο αυτού του είδους Θρησκευτικής Μουσικής στην εποχή του Μπαρόκ, χάρη στην μεγαλειώδη έμπνευση, στη σοβαρότητα του συναισθήματος και το πλήθος των μουσικών ιδεών, στην πληρότητα της αντιστικτικής γραφής, στην τελειότητα της φόρμας και την πλούσια ενορχήστρωση.

Ρεσιτάλ πιάνου με το Στέφανο Θωμόπουλο έχει προγραμματιστεί στις Δευτέρες στο Φουαγιέ τη Δευτέρα 27 Απριλίου, στις 20.30. Η βραδιά θα ξεκινήσει με τια έργα Σονάτα σε Φα μείζονα KV 322 του W. A. Mozart, Paraphrases d’ operas τουF. Liszt και θα συνεχίσει με Ανεμώνα–Τρία Μεσογειακά Ψάρια–Τρία Μεσογειακά Βότανα του Γ.Κουντεντάκη και Gaspard de la nuit τουM. Ravel. Ο Στέφανος Θωμόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Musikhochschule της Κολωνίας, στο Conservatoire National Supérieur του Παρισιού, και στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Έχει δώσει συναυλίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στη νότια Αμερική, έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμπράξει ως σολίστ μεταξύ άλλων με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Βελιγραδίου, την Καμεράτα Αθηνών, τη Netherlands Chamber Orchestra και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οδησσού.

Με άρωμα ταγκό θα κλείσει οκύκλος Δευτέρες στο Φουαγιέ, αφού οι Tangos a Cuatro, πουθα παρουσιάσουν έργα Ελλήνων συνθετών ειδικά γραμμένα για το Κουαρτέτο σε α’ εκτελέσεις στις 4 Μαΐου, στις 20.30. Οι Ερατώ Αλακιοζίδου (πιάνο), Κωνσταντίνος Καρακατσάνης (βιολί), Ευγένιος Πολίτης (κοντραμπάσο) και Κωνσταντίνος Ράπτης (μπαγιάν & μπαντονεόν) θα ερμηνεύσουν έργα εμπνευσμένα από το ρυθμικό και μελωδικό ύφος του tango των Βασίλη Κίτσου, Γιώργου Κουμεντάκη, Τάσου Ρωσόπουλου, Νεκτάριου Καρατζή, Ευαγγελίας Κατέλη, Λίνας Τόνια, Βασιλικής Φιλλιπαίου και Αναστασίας Μποκογλίδου. εμπνευσμένων

Και φέτος το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με το 3ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής -ενταγμένο στον Κύκλο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων- από τις 9-11 Μαΐου. Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και του «Ensemble dissonart». Στη διάρκειά του, όπως και στις δυο προηγούμενες διοργανώσεις, θα φιλοξενηθούν νέοι συνθέτες-σπουδαστές από καθηγητές σύνθεσης απ’ όλα τα Ανώτατα Μουσικά Τμήματα, αλλά και Ωδεία της χώρας μας. Στόχος του Εργαστηρίου Σύγχρονης Μουσικής είναι να συμβάλλει στη δημιουργία Νέας έντεχνης ελληνικής Μουσικής, αλλά και να αποτελέσει σοβαρό υπερασπιστή της.

Από τον Ο.Μ.Μ.Θ.

Δελτίο Τύπου

Δελτία Τύπου
«H Κλωστή» tour, Το ταξίδι της "Κλωστής" των 2L8 ξεκινάει!
7 & 8 Δεκεμβρίου 2013 ΟΙ ROTTING CHRIST ΣΤΟ GAGARIN
THE OCEAN / TIDES FROM NEBULA / ABRAHAM live σε Αθήνα και Θεσ/νικη (25-26/11)
ORANGE GOBLIN - Ελληνική περιοδεία τον Νοέμβριο (14-17/11)
Οι Monsieur Doumani για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Η Κλωστή, Νέα κυκλοφορία των 2L8!
Οι Stomp σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Τι τραγούδια έπαιξε ο ΡΟΔΟΝ Fm τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Διαγωνισμός για τα live των Witchcraft στην Ελλάδα στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.
οι Electric Litany θα παίξουν support σε 4 live του Alan Parsons σε Γερμανία και Αυστρία