Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

THROUGH PAINFUL LANES

ALKEMYST

NIGHTMARE RECORDS

29/9/2008

Φαίνεται πως θα το ράψω και δε θα γκρινιάξω πάλι για τη μετριότητα της φετινής χρονιάς αφού τελευταία έχουν αρχίσει να πέφτουν στα χέρια μου καλά πράγματα, είτε απο μπάντες που δεν περίμενα να επανέλθουν τόσο δυναμικά, είτε απο κάποια άγνωστα γκρουπ που με έκαναν να τρίβω τα χέρια μου από ικανοποίηση.

Ένα απ’αυτά (και μάλλον το καλύτερο δείγμα ως τώρα) είναι το δεύτερο άλμπουμ του κουϊντέτου των Alkemyst από τη Γαλλία . Κάπου τους θυμόμουν και τελικά ήταν απο μια promo συλλογή με μπαλάντες που είχε έρθει για κριτική πριν μια πενταετία με τίτλο Metal Dreams volume 6. Εκείνη τη χρονιά είχαν κυκλοφορήσει και τον πρώτο τους δίσκο “Μeeting In The Mist”. Δε μου είχαν κάνει καμιά τρομερή εντύπωση τότε γι’αυτό και παρέμειναν στα βάθη της μνήμης μου απλά και μόνο σαν όνομα. Φέτος όμως, με το “Through Painful Lanes” σίγουρα δεν πρόκειται να τους ξεχάσω, αφού σε λίγο τα ηχεία μου θα βαρεθούν να παίζουν τη μουσική τους.

Οι Alkemyst παίζουν ένα ιδιόμορφο Power/Prog που στα αυτία μου ακούγεται περίπου σαν Labyrinth όταν γίνονται πολύ μελωδικοί, περίπου σαν Symphony X όταν νεοκλασικίζουν (στα κουπλέ κυρίως) και κάποιες στιγμές φέρνουν στο μυαλό πιο σκληροπυρηνικές Prog μπάντες αμερικάνικου τύπου. Γενικά συνδυάζουν πολλές και καλές επιροές (στο ξεκίνημα του “When The Morning Comes” για παράδειγμα μου έφεραν στο μυαλό τους Shadow Gallery, αν και το κομμάτι εξελίσσεται σε μεγάλη “Labyrinth-ιά”). Αν θα έπρεπε να βάλω ένα συγκεκριμένο γκρουπ δίπλα τους, αυτό θα ήταν οι συμπατριώτες τους Αdagio, όμως ειλικρινά το άλμπουμ αυτό μου αρέσει πολύ περισσότερο απο τις δουλειές της παρέας του Stephan Forte, που πολλές φόρες με κουράζουν και βαριέμαι.

Το “Through Painful Lanes” συνδυάζει όλα τα στοιχεία εκείνα που ορίζουν ένα πολύ καλό δίσκο στο είδος: Άρτια τεχνική, λυρισμό, ποικιλία ιδεών, καλά φωνητικά και πάνω απ όλα έχει μπολιασμένη μέσα του πολλή έμπνευση, με τα τραγούδια να ακούγονται ευχάριστα κι όχι βασανιστικά σα μια τυχαία επιλογή απο δαιδαλώδη riff, solo και συμφωνικά σημεία που απλά υπάρχουν για να υπάρχουν.

Τέλος, συμπεριλαμβάνεται και μια διασκευή στο Eagle Fly Free των Helloween (την οποία όταν είδα νόμιζα πως θα ακούσω βαρετό europower αλλά ευτυχώς διαψεύστηκα) και είναι αρκετά καλή. Τι άλλο να πω? Αν ακούτε μελωδικό Power/Prog οφείλετε να αναζητήσετε άμεσα το δεύτερο άλμπουμ των Γάλλων και να είστε σίγουροι πως θα ενθουσιαστείτε γιατί πρόκειται αναμφίβολα για δισκάρα!

Κώστας Λιανίδης

Live
Raw Silk/Pink Cream 69/Jeff Scott Soto Group
10/9/2005
THE CURE, ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, CRANES, FILM
1/9/2005
22-PISTEPIRKKO
04/09/2005
Samothraki WorldMusic Festival 2005
24/7/2005
SONAR FESTIVAL
16-18/06/2005
ROCKWAVE DAY 5 - ΟΛΕΘΡΙΟ ΡΗΓΜΑ, KATATONIA, ANTHRAX, DIO, TWISTED SISTER
09/07/2005
BLACKFIELD, VAN DER GRAAF GENERATOR, PORCUPINE TREE
21/7/2005
ROCKWAVE DAY 4 - DISMEMBER, CANDLEMASS, ACCEPT, SLAYER
08/07/2005
MARIANNE FAITHFULL
15/07/05
SCORPIONS
18/07/05