Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ISLANDS OF AYLE

HAWNAY TROOF

SOUTHERN / RETARD DISCO)

19/11/2008

Με τούτον εδώ τον τυπάκο έχουμε ασχοληθεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν και νομίζω ότι για να μπαίνουμε για άλλη μια φορά στη διαδικασία να γράψουμε για δουλειά του, μάλλον κατιτί καλό έχει να μας δώσει. Μέσα στο 2006 είχε κυκλοφορήσει το τελευταίο του και πολύ καλό άλμπουμ με τίτλο Dollar And Deed” (βλέπε περισσότερα εδώ) , με τα δυο αυτά χρόνια να τον φέρνουν ξανά στη δισκογραφία, έχοντας στις αποσκευές του την ίδια αντισυμβατική και ιδιαίτερη περσόνα. Αυτή τη φορά όμως αρχίζει και συμμαζεύεται και αποκτάει σιγά σιγά και περισσότερη συνοχή. Πράγμα που ούτε κατά ανάγκη είναι κακό, ούτε και σημαίνει βέβαια ότι το “Islands Of Ayle” είναι κάνα εύκολο προς ευρεία κατανάλωση δισκάκι. Ίσα ίσα, o Vice Cooler (ο άνθρωπος ορχήστρα που κρύβεται ουσιαστικά πίσω από το προσωνύμιο Hawnay Troof), παραμένει το ίδιο περιπετειώδης, φευγάτος και γεμάτος πειραγμένες ιδέες. Μόνο που τώρα φαίνεται να αποκτάει και μια προσωπικότητα που αρχίζει και πατάει καλύτερα στα πόδια της, που αρχίζει να βάζει σε καλύτερη – ας πούμε - τάξη το όλο θέμα.

Αρχής γενομένης, με κομμάτια που φανερώνουν αισθητή βελτίωση στην τραγουδοποιία του νεαρού αμερικανού από το Oakland της California. Ο Vice Cooler πλέον γράφει και συνθέτει τραγούδια που ξεφεύγουν από το απόλυτο mc-ing και την hip hop αντίληψη. Και γράφει καλά ο άτιμος. Μπασταρδεμένη pop, avant garde υπόβαθρο, punk αισθητική, πειραγμένη electro και ασφαλώς hip hop στα καλύτερα της, αυτή που «ξεχάσανε» να κάνουνε οι Beastie Boys τα τελευταία χρόνια που καταπιάνονται με την jazz και άλλα τινά. Από κει κι έπειτα, η παραγωγή είναι εμφανώς καλύτερη από το “Dollar And Deed”, τα φωνητικά πιο προσεγμένα και καθαρά, χωρίς όμως ο Cooler να χάνει την όλη lo-fi αισθητική του ή να καλογυαλίζει τον ήχο του καταστρέφοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Από κει κι έπειτα, να μην λησμονήσουμε να αναφέρουμε και το πλήθος των εξαίρετων συμμετεχόντων, καθότι στους guests του άλμπουμ θα βρείτε τους φοβερούς και τρομερούς Xiu Xiu, καθώς και μέλη των Erase Errata, The Curtains, Evangelista, No Age, High Places, αλλά και Stereo Total. Πράγμα που δίνει ακόμη περισσότερη ποικιλία και ιδέες στο όλο εγχείρημα του Hawnay Troof, ο οποίος δεν επαναπαύεται στο ούτως η άλλως περίσσιο ταλέντο που διαθέτει. Στα δεκατρία τώρα tracks που προσφέρει (αν εξαιρέσεις δύο – τρεις πειραματισμούς μερικών δευτερολέπτων) θα βρείτε ουκ ολίγα μικρά τρίλεπτα ακατέργαστα διαμαντάκια, αρχής γενομένης με το αριστοτεχνικά δομημένο Underneath The Ocean”, ένα electro punk κομμάτι που σε μαγνητίζει ευθύς αμέσως και δε λέει να ξεκολλήσει απ’ το μυαλό σου. Η pop φλέβα διακρίνεται πολύ καθαρά στο βάθος και η εναλλαγή αντρικών και γυναικείων φωνητικών σε παρασέρνει σε ένα ξέφρενο ρυθμό. Ηλεκτρονικοί – ολίγον ρετρό – πειραματισμοί για τη συνέχεια και πιο καθαρόαιμο hip hop από τον Troof, καθόσον και punk ξεσπάσματα που δείχνουν ολοφάνερα ότι είναι τόσο ελκυστικά fucked up στα μυαλά του ο πιτσιρικάς, που αν δε το έκανε καλά αυτό που κάνει, μάλλον θα μιλούσαμε για μεγάλη μπαρούφα. Ωραίο, αργόσυρτο και παιχνιδιάρικο και το Connection”, που έχει κάτι από M.I.A., ενώ στο Water” τα beat παίρνουν κεφάλι και οι ρίμες πάνε σύννεφο. Το The Gods Are Crazy” απ’ την άλλη μπορεί να σας θυμίσει λίγο Mike Skinner και The Strrets, τότε που το είχε κι αυτός περισσότερο και δεν τον είχε παρασύρει η δόξα και το χρήμα. Oblivions” για τη συνέχεια και ένα ξεσηκωτικό αργόσυρτο track με παραγωγή που ξυρίζει και φωνητικά που σφυροκοπούν, ενώ τα Venus Venus Piper” και Bizarre Triangle” μπολιάζουν τους ηλεκτρονικούς - ολίγον rave - ήχους με την hip hop παράδοση, προς τέρψη ασφαλώς δική μας. Κλείσιμο με το Out Of Teen Revisited” που γεμάτο νεανική ορμή σου δίνει το finale στο συνολικής διάρκειας μόλις 31 λεπτών άλμπουμ.

Ωστόσο, για όσους φανεί λίγο το προσφερόμενο πιάτο του νεαρού Hawnay Troof, υπάρχει και η Limited Edition με ένα bonus cd, το οποίο περιλαμβάνει remix σε κομμάτια του, από τους Soft Pink Truth, Xiu Xiu, The Nae Shi και Lucky Dragons μεταξύ άλλων. Πλησιάστε λοιπόν άφοβα, για ένα από τα πιο καλοκρυμμένα και ολίγον παραγνωρισμένα είναι η αλήθεια νέα ονόματα της αμερικάνικης underground σκηνής.

www.hawnaytroof.com

www.retarddisco.com

Άρης Μπούρας

Live
LEONARD COHEN
30/7/2008
SHARON JONES AND THE DAP-KINGS
02/07/08
ATHENA ANDREADIS
6/7/2008
NICKCAVE & THE BAD SEEDS – ED KUEPPER, JEFFREY WEGENER
07/06/08
ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΝΥΜΦΗ
30/5/2008
ΚYLIE MINOGUE
25/5/2008
Spiritualized
23/05/08
MADRUGADA
25/05/08
DOWN & OUT, CONGO SQUARE BLUES BAND, SMALL BLUES TRAP
16/5/2008
ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, SOCOS & THE LIVE PROJECT BAND, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗΣ BABY TRIO
15/5/2008