Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

GOMORRA

MATTEO GARRONE

15/12/2008

Βία, οργανωμένο έγκλημα, παράνομες συναλλαγές, χρήμα. Κοινά συστατικά της ιταλικής μαφίας, για την οποία έχουν γυριστεί ουκ ολίγες κινηματογραφικές ταινίες. Αν και οι περισσότερες κινούνται στη λογική στυλιζαρισμένη βία-χολιγουντιανή παραγωγή- συναισθηματικά φορτισμένα μουσικά score-ηρωοποιημένοι χαρακτήρες, υπάρχουν και ορισμένες, όπως το Γόμμορα για παράδειγμα, που προσεγγίζει με μία διαφορετική οπτική το θέμα.

Ο ωμός ρεαλισμός, η κυνικότητα, το περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζεται, μετατρέπουν την ταινία σε ένα ιδιαίτερο φιλμ ντοκιμαντερίστικης γραφής και προσεγμένου αφηγηματικού ρυθμού, το οποίο μπορεί καταρχήν να κουράζει, εκ των υστέρων όμως, να διαπιστώνει κανείς την ποιότητα της δουλειάς. Φαντάζομαι, χωρίς βέβαια να το έχω διαβάσει ότι ο σκηνοθέτης Ματέο Γκαρόνε, προσπάθησε να παραμείνει πιστός στο πνεύμα του βιβλίου του Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος κατόπιν τούτου του εγχειρήματος βρίσκεται φρουρούμενος σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω των απειλών που δέχεται για τη ζωή του. Γιατί ένα βιβλίο για τη μαφία εν γένει δεν μπορεί παρά να έχει χαρακτήρα ρεπορτάζ (αποκαλύψεις, ντοκουμέντα) γεγονός που διαφαίνεται και στην ταινία που βασίστηκε πάνω σε αυτό. Έτσι, ο σκηνοθέτης απέφυγε να χρησιμοποιήσει τα κλισέ (βλ. παραπάνω) μίας ταινίας για το οργανωμένο έγκλημα. Και έκανε πολύ καλά.

Το Γόμμορα είναι μία δυνατή ταινία, όσο χρειάζεται για να προβληματίσει και όχι για να στενοχωρήσει ή να τρομάξει ή να αηδιάσει τον θεατή, είναι μία ταινία που αποκαλύπτει περισσότερο την αθλιότητα του συστήματος και της λογικής στην οποία μία τέτοια οργάνωση βασίζεται. Η ιστορία δεν είναι επικεντρωμένη σε ένα πρόσωπο-ήρωα, αλλά αντίθετα παρουσιάζει διάφορους χαρακτήρες διαφορετικών ηλικιών, οι οποίοι έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάποιου είδους σχέση με τη μαφία. Η σκηνοθετική απλότητα με την οποία τους προσεγγίζει αποτελεί το μέγιστο ατού του φιλμ, το οποίο αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για τις διθυραμβικές κριτικές που δέχτηκε και συνεπώς και για τη μεγάλη διάκριση που πέτυχε στο φετινό φεστιβάλ Καννών.

Δέσποινα Καβουσανάκη

Cinefreak
55o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 31 Οκτωβρίου - 09 Νοεμβρίου 2014
O TZIM ΤΖΑΡΜΟΥΣ ΣΤΟ 54ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 53ου ΦΚΘ
53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2012
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
52ο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης
4 έως 13 Νοεμβρίου
30 αγαπημένες ταινίες της περιόδου 2010 - 2011
1o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου -Βραβεία
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 51ου ΦΚΘ
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ