Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

DANCE MOTHER

TELEPATHE

V2

9/2/2009

Έχοντας βγάλει μερικά αξιοπρόσεκτα ΕΡ οι TELEPATHE εφορμούν το 2009 με το 1ο ολοκληρωμένο τους άλμπουμ με τίτλο DANCE MOTHER . Οι Τelepathe είναι ένα ντουέτο κοριτσιών, της Busy Gangnes και της Melissa Livaudais από το Brooklyn των ΗΠΑ που αγαπούν έντονα την μελωδική πλευρά της ηλεκτρονικής μουσικής. Στο δίσκο παραγωγός και εν ολίγοις συμμέτοχος είναι ο Dave Sitek από τους TV on the Radio !

Ο δίσκος διακρίνεται έντονα από αυτόν τον εθιστικό χαρακτήρα του ρυθμού, που δεν ξέρω αν επιφέρει αποτέλεσμα ώστε να … χορέψει και η μάνα τους, σύμφωνα με την προτροπή τίτλου του άλμπουμ, αλλά αρκετοί από εσάς μπορείτε άνετα να χορέψετε. Στο εσώφυλλο του δίσκου δεν παραλείπουν όμως να ευχαριστήσουν και τη μαμά τους, άρα και αυτή μάλλον θα χόρεψε.

Το ξεκίνημα με το πανέμορφο So fine σε βάζει αμέσως στο νόημα, πως τα κορίτσια θέλουν να βγάλουν μουσική και όχι μόνο να πειραματιστούν. Η χροιά της φωνής και η ηχογράφηση ώστε αυτή να βγαίνει πιο πίσω σε παραπέμπουν ακόμα και στα 80ς και αυτό σε μένα, αλλά φαντάζομαι και σε άλλους συνομήλικους μου, είναι ακόμα πιο θετικά ενισχυτικό.

Δεν λείπουν σημεία που ο ρυθμός σπάει με breakbeat, αλλά χωρίς να αποκτά επιθετικό χαρακτήρα, εκτός ίσως από το Devil’s trident που ο τρισκατάρατος σπάει και μικρές τσιχλόφουσκες. Οι στίχοι έχουν έντονο ποιητικό περιγραφικό ύφος « the forest is my church and the birds know me, they look me every morning, they look at me and start the therapy…”, άλλοτε πιο φιλοσοφικό «don’t avoid the straightforward answeres but take the cold one with cold arms, like a megaphone too painful and no harm..”.

Το τελικό αποτέλεσμα μένει ως ευχάριστη ακρόαση, παρά το εν γένει σκοτεινό χαρακτήρα των τραγουδιών. Το να θυμηθείς την Anne Clark ή τους lali puna, το να σκεφτείς τους ladytron ή τους New Order είναι απλά ένα σημείο αναφοράς, το οποίο πάλι δείχνει την αγαστή συνύπαρξη παλαιότερων και νέων στοιχείων, άσχετα αν σε μεγάλο βαθμό η μουσική βγαίνει κομπιουτερίστικη.

Κυριάκος Σκορδάς

Foreign Office
EAT THE LOW DOG
U.S. CHRISTMAS
THIRD
PORTISHEAD
LIE DOWN IN THE LIGHT
BONNIE PRINCE BILLY
ANYWHERE I LAY MY HEAD
SCARLETT JOHANSON
LUNATIC SOUL
LUNATIC SOUL
DREAM ISLAND LAUGHING LANGUAGE
LUCKY DRAGONS
WHAT YOU DON’T KNOW IS FRONTIER
ASVA
ROMANCE AT SHORT NOTICE
DIRTY PRETTY THINGS
SONGS IN A&E
SPIRITUALIZED
NO, VIRGINIA...
THE DRESDEN DOLLS