Oι Γενιά Του Χάους θα εμφανιστούν Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Απριλίου, στο Gagarin 205
|
Ένα από τα σπουδαιότερα Ελληνικά rock’n’roll συγκροτήματα όλων των εποχών επιστρέφει στη σκηνή.οι Γενιά Του Χάους θα εμφανιστούν ζωντανά, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Απριλίου, στο Gagarin 205 LiveMusicSpace! Η θρυλική punk μπάντα θα παρουσιάσει, σε δύο μοναδικές βραδιές, τραγούδια από ολόκληρη την πορεία της, μαζί με ακυκλοφόρητο υλικό.
Πρόκειται για μία από εκείνες τις περιπτώσεις όπου δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Οι παλαιότεροι θα θυμηθούν και οι νεώτεροι θα έχουν μία σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν επί σκηνής ένα συγκρότημα που σημάδεψε με την παρουσία του μία περίοδο άνθησης – αλλά και, λίγο αργότερα, παρακμής – της underground έκφρασης στην Ελλάδα.
Πέρα από αυτό, μόνο περίεργο δεν πρέπει να μας φαίνεται το ότι οι στίχοι τους και τα τραγούδια τους φαντάζουν σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ, σε μια χρονική συγκυρία όπου η λέξη “κρίση” (είτε υπαρκτή και ουσιαστική είτε κατασκευασμένη) κυριαρχεί σε κάθε επίπεδο: οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, ηθικό και πάει λέγοντας.
Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 21:00 και εισιτήρια προπωλούνται, προς 15 ευρώ, στο TicketHouse (Πανεπιστημίου 42, τηλ. 210 3608366) και το www.ticketpro.gr.
Gagarin 205 LiveMusicSpace: Λιοσίων 205, κοντά στον σταθμό Μετρό / ΗΣΑΠ “Αττική”. Τηλέφωνο: 210 8547600 / website: www.gagarin205.gr
Γενιά του Χάους – Βιογραφία
Το Πάσχα του 1982, τρείς φίλοι από ένα προάστιο των Αθηνών αποφασίζουν να σχηματίσουν ένα μουσικό συγκρότημα με το όνομα “Αντι-Κουλτούρα”. Ο Νίκος Βοσδογιάννης στην κιθάρα και στα φωνητικά (αργότερα έπαιξε μπάσο στους Magic de Spell), ο ξάδελφός του (επίσης) Νίκος Βοσδογάννης στο μπάσο και ο Θοδωρής Ηλιακόπουλος στα τύμπανα. Με στίχο που έθιγε απλά και άμεσα κοινωνικά προβλήματα και με new wave μουσικές φόρμες, το σχήμα αυτό έδωσε μερικές συναυλίες μέχρι τις αρχές του 1983 οπότε αποχώρησε ο κιθαρίστας Ν. Βοσδογάννης και στην θέση του ήρθε ο Κώστας Χατζόπουλος, ενώ στα φωνητικά προστέθηκε ο Άρης Λαμπρίδης (έπαιξε αργότερα τύμπανα στους Anti-Troppau Council).
Το group έχει ήδη μετονομασθεί σε Chaos Generation και εντάσσεται πλέον στην τότε πρωτοεμφανιζόμενη punk σκηνή των Αθηνών, οι συνθέσεις του Κ. Χατζόπουλου δίνουν το στίγμα μιας προσωπικής άποψης που θα τους συνοδεύσει για τα επόμενα χρόνια, ο Θ. Ηλιακόπουλος πέρα από τα τύμπανα γράφει τους περισσότερους έντονα πολιτικοποιημένους στίχους, ενώ ταυτόχρονα τραγουδάει και κάποια κομμάτια στις ζωντανές εμφανίσεις τους με drummer τον Λαμπρίδη.
Χειμώνα του 1983 εμφανίζονται, οριστικά πια, με το όνομα Γενιά του Χάους. Ο Λαμπρίδης αποχωρεί και στην θέση του στα φωνητικά έρχεται ο Δημήτρης Δρακόπουλος. Μπαίνουν στο studio για να ηχογραφήσουν 6 τραγούδια στα πλαίσια της κυκλοφορίας της κασέτας που μοιράζονται με τους Αδιέξοδο, “η Γενιά του Χάους & το Αδιέξοδο σας εύχονται Καλή Όρεξη”, από την ArtNouveau.
Άνοιξη του 1984 ο μπασίστας Ν. Βοσδογάννης αποχωρεί και την θέση του παίρνει ο Άκης Αμπράζης. Την ίδια περίοδο, το group υπογράφει στην ανεξάρτητη δισκογραφική EnigmaRecords και ηχογραφεί δύο τραγούδια στα πλαίσια της κυκλοφορίας της πρώτης ελληνικής punk rock συλλογής “Διατάραξη Κοινής Ησυχίας”. Δίνουν πολλές συναυλίες στην Αθήνα και στην επαρχία συσπειρώνοντας γύρω τους ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, τόσο από τον αντιεξουσιαστικό όσο και από τον εναλλακτικό χώρο, ενώ βρίσκονται ίσως στην πιο παραγωγική τους περίοδο συνθέτοντας πολλά καινούργια τραγούδια που δείχνουν μια άλλη, πέρα από τα κλισέ του punk κατεύθυνση, τόσο στον στίχο όσο και στη μουσική.
Αρχές του 1986 ο Δ. Δρακόπουλος αποχωρεί και ο Θ. Ηλιακόπουλος αναλαμβάνει πλέον τον ρόλο του frontman στο σχήμα, ενώ στις ζωντανές εμφανίσεις τους παίζουν με διάφορους drummer (το μόμινο πρόβλημα σε αυτή τη θέση αποτέλεσε τροχοπέδη μέχρι το τέλος της πορείας τους). Τον Μάϊο του 1986 υπογράφουν στην ανεξάρτητη δισκογραφική Δικαίωμα Διάβασης και μπαίνουν στο studio για να ηχογραφήσουν 11 τραγούδια στα πλαίσια της κυκλοφορίας του πρώτου ομώνυμου άλμπουμ τους. Τα μέλη τότε είναι: ο Κ. Χατζόπουλος στην κιθάρα και τα φωνητικά, ο Α. Αμπράζης στο μπάσο και στα δεύτερα φωνητικά και ο Θ. Ηλιακόπουλος στα τύμπανα, στο τραγούδι και τους στίχους.
Καλοκαίρι του 1986 κυκλοφορεί ο πρώτος τους δίσκος, οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για το rock’n’roll της δεκαετίας του `80 στην Ελλάδα. Αρχές Φθινοπώρου του ίδιου χρόνου ο Α. Αμπράζης αποχωρεί από το group και φεύγει για το εξωτερικό (παίζει μπάσο στους Parkinson Square στη Γαλλία), ενώ στη θέση του έρχονται δύο καινούργια μέλη: ο Δημήτρης Παππάς στην (δεύτερη) κιθάρα και ο Αλέξης Αλιφέρης στο μπάσο. Εμπλουτισμένοι με φρέσκιες επιρροές από τα νέα τους μέλη, πειραματίζονται πλέον με πιο σκληρό-μεταλλικό ήχο, σε μια προσπάθεια να δοθεί περισσότερος όγκος στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ στιχουργικά περνούν σε μια πιο εσωστρεφή αναζήτηση μιας πανανθρώπινης πολιτικής στάσης που εκφράζεται με έντονα καυστικούς αλλά και ποιητικούς στίχους.
Χειμώνα του 1987 μπαίνουν στο studio για να ηχογραφήσουν το νέο υλικό τους, αναζητώντας τον κορμό του δεύτερου και τελευταίου τους δίσκου “Ρέκβιεμ (για ξεπεσμένους Θεούς)” με τον Θ. Ηλιακόπουλο στα τύμπανα, το τραγούδι και τους στίχους, τον Κ. Χατζόπουλο στην σύνθεση, στην κιθάρα και τα φωνητικά, τον Δ. Παππά στην κιθάρα, σύνθεση και δεύτερα φωνητικά και τον Α. Αλιφέρη στο μπάσο. Η ηχογράφηση, που τελικά ολοκληρώθηκε με 11 νέα κομμάτια τον Φεβρουάριο του 1989, κυκλοφόρησε στις αρχές της άνοιξης και οριστικοποίησε την διάλυσή τους.
Στις αρχές του 1997, η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία WipeOutRecords κυκλοφόρησε ένα cd που περιέχει και τους δύο δίσκους, μαζί με τρία επιπλέον ακυκλοφόρητα κομμάτια τους και με καινούρια εξώφυλλα, ενώ παράλληλα τύπωσε και έναν περιορισμένο αριθμό βινυλίων.
www.myspace.com/geniatouchaous
Δελτίο Τύπου |