Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ALONE

LOLEK

INNER-EAR

25/9/2009

Είναι αλήθεια ότι δεν έτυχε ποτέ – πέρα από κάποιες σπασμωδικές στιγμές – να παρακολουθήσω τη σειρά κινουμένων σχεδίων των δυο νεαρών αδερφών, που άκουγαν στα ονόματα Bolek & Lolek. Ούτε έτυχε ποτέ να σκανδαλιστώ κι εγώ με τις περιπέτειες των δυο μικρών παιδικών ηρώων, παρότι πρωτοεμφανίστηκαν στη μικρή οθόνη το 1964 και παρότι οι γονείς μου είχανε στενή και άμεση σχέση με τη χώρα καταγωγής αυτών. Την ίδια στιγμή, ένας άλλος συνομήλικος (τουλάχιστον απ’ όσο γνωρίζω), ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, αποφασίζει να βαφτίσει τη μουσική του περσόνα, εμπνευσμένος, φαντάζομαι, από το ομώνυμο πολωνικό cartoon των Bolek & Lolek.

Ως Bolek & Lolek, μαζί με τον Αλέξανδρο Ηλιάκη συνοδοιπόρο, η μουσική πορεία του ντουέτου ήταν βραχύβια, με αποτέλεσμα τη διάλυση αυτού και τη συνέχιση της μουσικής δραστηριότητας του Γιάννη Χαραλαμπίδη χωρίς άμεσο συνεργάτη. Παρόλα αυτά όμως, στο πρώτο του προσωπικό βήμα, θα βρείτε πλήθος σημαντικών ανθρώπων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βάζουνε το χεράκι τους και συνεισφέρουνε στην πρώτη αυτή κατάθεση του Lolek και το τελικό αποτέλεσμα του “Alone”.

Αρχής γενομένης με το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ, το “Have You Noticed”, το οποίο δίνει ευθύς αμέσως το προσωπικό στίγμα του δημιουργού του και φανερώνει τη σημαντική, παράλληλα, βοήθεια των μουσικών που τον απαρτίζουν. Με το ακορντεόν να κάνει είσοδο και τις κιθάρες ν’ απλώνονται δίνοντας το ρυθμό, το εναρκτήριο λάκτισμα δείχνει αρκετά ενδιαφέρον, ενώ η βαθιά και ολίγον τραχιά φωνή του Lolek, αρχίζει να γυροφέρνει έντονα στο μυαλό, προσπαθώντας να αντιληφτείς τις επιρροές του και άλλους αντίστοιχα τροβαδούρους που έδρασαν κατά το παρελθόν. Γιατί περί τροβαδούρου επρόκειτο και για μια τέτοια περίπτωση μουσικού έχουμε να κάνουμε. Το ύφος, ο τόνος και οι αργόσυρτες ως επί το πλείστον συνθέσεις, τοποθετούν τον Lolek στην κατηγορία της folk και rock πλευράς του πενταγράμμου. Leonard Coen, Tom Waits, Bob Dylan, Johnny Cass, Bruce Springsteen, Jeff Buckley, Matt Elliot, Scott Walker, είναι λίγα μόνο από τα μεγαθήρια που έρχονται στο μυαλό σου, ακούγοντας τα τραγούδια του Lolek.

Βέβαια, ένα άλλο στοιχείο που παίζει σημαντικότατο ρόλο σε αυτήν την κατηγορία των καλλιτεχνών, πέρα από την ίδια τη μουσική και τις συνθέσεις τους, είναι ασφαλώς και ο στίχος του δημιουργού. Κι εκεί είναι, που ενώ τη μια στιγμή συγκινείσαι, με την απλότητα, ειλικρίνεια και αμεσότητα του Lolek, νιώθοντας μέχρι το βάθος της σπονδυλικής σου στήλης ένα γαργαλητό, έρχεται μια άλλη στιγμή όπου στέκεσαι γεμάτος απορία και γκρεμίζονται όλα. Ή αν όχι όλα, για να μην είμαστε και υπερβολικοί, ένα μέρος της άριστης πρώτης εντύπωσης. Σε μαγκώνει η απλοϊκότητα και η αφελής, στιγμές, εξέλιξη της ιστορίας, όπου φανερώνει τα προφανή.

Από κει και πέρα, σε γενικές γραμμές, το άλμπουμ κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Υπάρχουν, ανάμεσα στα δέκα τραγούδια του άλμπουμ, ορισμένες αρκετά ενδιαφέρουσες στιγμές, ενώ τα “Have You Noticed”, “I Went To The Beach Alone” και “A Valse Of A True Romance” με τη μελωδικότητα που τα διαπνέει, είναι από αυτά τα τραγούδια που θα μπορούσανε, ίσως, δειλά δειλά, να βρούνε το δρόμο και προς τα ερτζιανά. Όσον αφορά τώρα τους συνεργάτες και τους συμμετέχοντες στο άλμπουμ, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, μεταξύ άλλων, την παρουσία του υπέρ δραστήριου The Boy, καθώς και του Callmelazy, με τον οποίο ο Lolek αναλαμβάνει από κοινού την παραγωγή του άλμπουμ. Να μην παραλειφθεί και η σημαντικότατη βέβαια αναγραφή του ονόματος του GregCalbi, μάστορα στο mastering εδώ και δεκαετίες, με πλήθος σημαντικών συνεργασιών κατά το παρελθόν (από David Bowie, Bruce Springsteen και Patti Smith, μέχρι Stephen Malkmus, Iron And Wine και Cat Power έτσι αναφορικά).

Κλείνοντας, δε θα θελα να λησμονήσω και το αρκετά όμορφο και καλαίσθητο artwork του cd, όπου οι υπέροχες φωτογραφίες του Lolek, τραβηγμένες σε παλιό ζαχαροπλαστείο της Κηφισιάς, δένουν υπέροχα και αρμονικά με την όλη ατμόσφαιρα που πηγάζει απ’ τα τραγούδια.

Τίποτα περισσότερο λοιπόν, για ένα δίσκο, που παρά τις όποιες αδυναμίες του, θέτει τις βάσεις για ένα, ίσως, αρκετά λαμπρό μέλλον. Koniec.

www.myspace.com/lolekspace

Άρης Μπούρας

Local
RISE
BROKEN SEALS
CLICHE
MONOVINE
BABY GURU
BABY GURU
HAUNTED
MAY ROOSEVELT
ELECTRONIC ATHENS THREE
VARIOUS ARTISTS
FADED PHOTOGRAPHS
ABSENT WITHOUT LEAVE
ΑΠ’ ΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
TRY A LITTLE ROMANCE
MARIETTA FAFOUTI
THIS SOUND
FIVE STAR HOTEL
NO INSPIRATION
ABBIE GALE