Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 50ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1/12/2009

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιόρτασε πενήντα χρόνια ζωής σε ένα δεκαήμερο, στο οποίο ο κινηματογράφος πρωταγωνίστησε. Μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες. Η απήχησή του διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο, γεγονός που επισφραγίστηκε από μια ακόμη σημαντική διάκριση, καθώς το Screen International κατέταξε τα βραβεία της διοργάνωσης στα 16 πιο σημαντικά κινηματογραφικά βραβεία διεθνώς.

Με κεντρικό σύνθημα το ερώτημα «Why Cinema Now?», η 50η διοργάνωση κάλεσε, από τις 13 έως τις 22 Νοεμβρίου 2009, κοινό, δημιουργούς, δημοσιογράφους και επαγγελματίες του χώρου του σινεμά σε μια ξεχωριστή στιγμή – σταθμό στην πορεία του θεσμού. Οι επτά αίθουσες του 50ου Φεστιβάλ, η ιστορική έδρα του, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και οι Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα και η αίθουσα του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φιλοξένησαν για δέκα ημέρες, 252 ταινίες από 45 χώρες. Ο κινηματογράφος όμως βγήκε και στους δρόμους της πόλης της Θεσσαλονίκης, ζωντανεύοντας μέσα από τη δράση του «Street Cinema», αξέχαστα στιγμιότυπα της 7ης Τέχνης. Τον παλμό του Φεστιβάλ, έδωσαν - όπως πάντα – οι θεατές, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά τις κινηματογραφικές αίθουσες, ανέδειξαν με την ψήφο τους τις δημοφιλέστερες ταινίες της διοργάνωσης, συμμετείχαν στα masterclasses, επισκέφθηκαν τις εκθέσεις, παρακολούθησαν τις συναυλίες, έγιναν η ψυχή της επετειακής διοργάνωσης.

Συνολικά 153.506 θεατές έδωσαν το παρών στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Καταγράφεται μια μείωση της τάξης του 9,4% σε σχέση με πέρυσι, τόσο λόγω της απουσίας πολλών ελληνικών ταινιών, όσο και της μείωσης των αιθουσών (από 9 στο 49ο Φεστιβάλ, σε 7 στο 50ο). Η μείωση αντισταθμίστηκε από την αύξηση στην προσέλευση θεατών τόσο στο διαγωνιστικό όσο και στο υπόλοιπο διεθνές πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Στην Αποθήκη 13, στο Λιμάνι, η Αγορά, νευραλγικό κομμάτι της διοργάνωσης, υποστήριξε τη διεθνοποίηση των τοπικών κινηματογραφικών αγορών και διευκόλυνε την ισχυρότερη οικονομική πρόσβασή τους στη διεθνή αγορά μέσα από τις δραστηριότητές της: Το Ταμείο Ανάπτυξης Σεναρίων Balkan Fund (που συνέχισε τη δράση του για 7η χρονιά), την 5η ετήσια «Αγορά» Κινηματογραφικών Ταινιών, το 5ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και το Salonica Studio (που ξεκίνησε το 2006). Συγκεκριμένα στο φετινό Balkan Fund κατατέθηκαν 56 projects. Από αυτά, επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο 3ήμερο εργαστήρι του ταμείου, συνολικά 10 σχέδια σεναρίου, ανάμεσά τους και 1 κυπριακό σχέδιο σεναρίου, το Home, Sweet Home (σενάριο Πάνος Σταθόγιαννης και Κυριάκος Τοφαρίδης, σκηνοθεσία Κορίνα Αβρααμίδου και Κυριάκος Τοφαρίδης, παραγωγός Κυριάκος Τοφαρίδης, Avra Productions Ltd), οι συντελεστές του οποίου πραγματοποίησαν 11 κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου από χώρες όπως η Αγγλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Ιρλανδία και η Αυστρία. Στο φετινό Balkan Fund παρευρέθησαν συνολικά 27 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου από 11 χώρες, οι οποίοι πραγματοποίησαν 95 συναντήσεις με τα επιλεγμένα σχέδια σεναρίου. Στην 5η διοργάνωση του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads κατατέθηκαν συνολικά 82 σενάρια ή σχέδια σεναρίου. Από αυτά συμμετείχαν 17 σχέδια σεναρίου από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, εκ των οποίων 1 ελληνικό - το project Το χρέος του σεναριογράφου/ σκηνοθέτη Τάκη Δημητρακόπουλου και παραγωγού Γιώργου Καλομενόπουλου (2K Films), οι συντελεστές του οποίου πραγματοποίησαν one to one συναντήσεις με 12 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου - και 1 κυπριακό, το project Η ιστορία της πράσινης γραμμής του Πανίκκου Χρυσάνθου, ο οποίος συναντήθηκε με 17 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.

Στην 5η διοργάνωση του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads συμμετείχαν 47 επαγγελματίες από 14 χώρες οι οποίοι πραγματοποίησαν 271 one to one συναντήσεις με τα επιλεγμένα σενάρια ή σχέδια σεναρίου. Στην 5η ετήσια «Αγορά» Κινηματογραφικών Ταινιών συμμετείχαν 404 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, ανάμεσα στους οποίους και 140 αγοραστές από 41 χώρες. Στην φετινή Αγορά πήραν μέρος 287 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες, 25 ταινίες από την Ελλάδα που πραγματοποίησαν 430 θεάσεις από επαγγελματίες, αλλά και 123 ταινίες από την ΝΑ Ευρώπη και την ΝΑ Μεσόγειο και 9 βαλκανικά έργα σε εξέλιξη.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2683 θεάσεις ταινιών από επαγγελματίες, ενώ φέτος η αγορά εγκαινίασε την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (με 1755 θεάσεις), η οποία έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, διευκολύνοντας την άμεση επαφή αγοραστή - παραγωγού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και σημαντική επιτυχία της Αγοράς αποτέλεσε η ταινία Η εκδίκηση της Καταλίν Βάργκα του - ελληνικής καταγωγής βρετανού δημιουργού - Πίτερ Στρίκλαντ η οποία απέσπασε το βραβείο ευρωπαϊκής ανακάλυψης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην πρόσφατη 22η τελετή απονομής. Η ταινία υλοποιήθηκε μέσα από τις επαφές που πραγματοποίησε ο σκηνοθέτης στο πλαίσιο της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2007. Στο φετινό Salonica Studio / Four Corners συμμετείχαν συνολικά 32 φοιτητές σεναρίου και παραγωγής από 8 σχολές και ακαδημίες κινηματογράφου, 4 συνδιοργανώτριες χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Βουλγαρία, Αγγλία), καθώς και 4 συντονιστές – εκπαιδευτικοί (Αγγλία, Γαλλία και Δανία).

Αξίζει να τονιστεί ότι στη διάρκεια του δεκαημέρου, σημειώθηκε ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση στα πωλητήρια του Φεστιβάλ. Ειδικότερα, φέτος πωλήθηκαν 6.206 είδη (εκδόσεις, τσάντες, t-shirts αλλά και αναμνηστικά αντικείμενα που δημιουργήθηκαν ειδικά για την 50η διοργάνωση), ενώ πέρυσι τα αντίστοιχα είδη που είχαν πωληθεί ήταν 1.297. Φέτος το 50ο Φεστιβάλ παρουσίασε για πρώτη φορά, το ψηφιακό μαγκαζίνο του ή αλλιώς FFTV (Film Festival TV), το οποίο μετέδωσε οπτικό υλικό μέσω οθονών plasma στους χώρους του Φεστιβάλ και σε κομβικούς δημόσιους χώρους της πόλης. Το FFTV μεταδιδόταν και ζωντανά από τον δικτυακό τόπο του φεστιβάλ, ενώ παρείχε και το προσωποποιημένο πρόγραμμα προβολών MyFestival. Εικόνες του FFTV μεταδόθηκαν και από το EURONEWS, μεταφέροντας το κλίμα του επετειακού Φεστιβάλ στο εξωτερικό. Στον δικτυακό τόπο του φεστιβάλ είναι διαθέσιμο πλέον το αρχείο του FFTV, τα βίντεο με απόψεις του κοινού για τις ταινίες και το φεστιβάλ, καθώς και trailers και αποσπάσματα από ταινίες.

ΤΟ 50Ο ΦΚΘ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ: Σύνολο ταινιών: 252 ταινίες από 45 χώρες Κανονικές προβολές: 333 Δημοσιογραφικές προβολές: 45 Περιφερειακές προβολές: 87 Σύνολο προβολών: 465 Εκθέσεις: 11 Masterclasses: 8 Ανοιχτές συζητήσεις: 7 Σύνολο προσκεκλημένων: 1.537 Σύνολο θεατών: 153.506 (μείωση 9,4% σε σχέση με πέρυσι)

Πέτρος Μαϊστράλης

Cinefreak
51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Αφιέρωμα στο σύγχρονο αράβικο κινηματογράφο
30 αγαπημενες ταινιες της σεζον 2009-2010
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 50ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
GOMORRA
MATTEO GARRONE
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 49ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Η ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» ΣΕ AVANT PREMIERE
Θόδωρου Αγγελόπουλου
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ - ΛΗΞΗΣ
Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας
WALL-E
Andrew Stanton
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ