Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

PANDA

MAY ROOSEVELT

COO Records

26/1/2010

Once upon a time there was a little girl that was afraid of almost everything…
Με αυτό το στίχο φιλοτεχνείται ένα μέρος του εσωφύλλου. Φοβόταν λοιπόν σχεδόν το κάθε τι…δηλαδή φοβόταν τα Πάντα. Μάλλον από αυτό το λογοπαίγνιο πήρε το όνομα του το μίνι αυτό άλμπουμ Panda (το αρκουδάκι) που είναι η πρώτη προσωπική κυκλοφορία της May Roosevelt.

H May Roosevelt είναι συνθέτης και θερεμινίστρια (δηλαδή γητεύει το αρκετά περίεργο μουσικό όργανο του θέρεμιν – αν δεν είστε εξοικειωμένοι το θέρεμιν, πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό όργανο, που διατηρεί το μεγαλείο της εφευρετικότητας, καθώς δημιουργήθηκε το 1919 από τον Ρώσο Leon Theremin, που καταφέρνει να σε ξαφνιάζει/συγκινεί και όταν το ακούς και όταν το παρακολουθείς να χειρίζεται σε κάποιο live). H θητεία της May Roosevelt σε 2L8, Mary and The Boy, Xaxakes και άλλους δίνει το στίγμα της εγκεφαλικής προσέγγισης των πραγμάτων, με τρόπο εναλλακτικό ως προς τη σύνθεση… και «πειραγμένο» ως προς την ερμηνεία.

Στο panda έχουμε μια συνύπαρξη της αφέλειας που δημιουργεί η ηλεκτρονική υποστήριξη με την αέναη δημιουργική ενέργεια της ανθρώπινης ερμηνείας. Προσωπικά επηρεασμένος από την ιδιότητα της θερεμινίστριας περίμενα κάτι πιο πολύ προσαρμοσμένο σε ένα «κονσέρτο για θέρεμιν». Θα μου άρεσε να άκουγα κάτι τέτοιο, αλλά προς θετικότερη ακόμα έκπληξή μου ο δίσκος έχει μια έντονη electronica, συχνά επιθετική ως προς τα μπίτια (έντονο αυτό στο the one with the thunder).

To γεγονός πως και τα φωνητικά είναι «πειραγμένα» ώστε να ακούγονται είτε απόμακρα είτε ταιριαστά με τη χροιά του θέρεμιν, μου θύμισε ηλεκτρονικά μελωδικά σχήματα, όπως οι φίλτατοι STEREO TOTAL. Παράλληλα η μελαγχολία είναι σταθερά παρούσα, αλλά ως καταγραφή και όχι ως μεταδιδόμενη, ενώ και το όλο ατμοσφαιρικό ύφος πιο πολύ γέρνει προς τη δημιουργία σκοτεινού κλίματος. Μέσα σε όλα αυτά ξαναέρχεται το θέρεμιν και δημιουργεί λυτρωτικές εξάρσεις (που μέχρι και μουσικές ενδύσεις του Τζεφιρέλι θύμιζαν). Tο ξεκίνημα με ήχους παιχνιδιών και αέρινες φωνές και το τελείωμα του δίσκου με φυσικούς ήχους αποτελεί ασφαλώς επιμελισμένη φροντίδα των πάντων...και των panda!

Στα σίγουρα ένάς πολύ ξεχωριστός τόνος, στη συνεχώς ανθοφορούσα ελληνική σκηνή. Η συνύπαρξη δε της Μay Roosevelt στη Θεσσαλονίκη στη συναυλία της Laetitia Sadier στις 31 Γενάρη στο Μύλο, αποτελεί επίσης μια άλλη ευχάριστη έκπληξη.

Κυριάκος Σκορδάς

Local
RISE
BROKEN SEALS
CLICHE
MONOVINE
BABY GURU
BABY GURU
HAUNTED
MAY ROOSEVELT
ELECTRONIC ATHENS THREE
VARIOUS ARTISTS
FADED PHOTOGRAPHS
ABSENT WITHOUT LEAVE
ΑΠ’ ΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
TRY A LITTLE ROMANCE
MARIETTA FAFOUTI
THIS SOUND
FIVE STAR HOTEL
NO INSPIRATION
ABBIE GALE