Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

Παραδοσιακή μουσική έως 4/11

το πρόγραμμα του Μπαμ Τερλελέ

23/10/2001

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ 19/10 ΕΩΣ 4/11

Παρασκευή 19/10 & Σάββατο 20/10.

Ο Σόλων Λέκκας σε μικρασιάτικα, μυτιληναίϊκα και αμανέδες

Ο Σόλωνας Λέκκας γεννήθηκε το 1946 στην Πηγή. Είναι χτίστης και λιθοξόος, αλλά και καλλίφωνος τραγουδιστής. Η ενασχόλησή του με το τραγούδι είναι συνεχής, ερασιτεχνική, αλλά και επαγγελματική, ιδιαίτερα την περίοδο 1969 - 1971. Για το μεράκι του στο τραγούδι ο ίδιος αναφέρει: Εγώ όλους τους σκοπούς τους παλιούς τους ξέρω απ´ έξω, πώς αρχινάει, πώς λέν´ τα λόγια, πώς λέν´ τ´ αυτά. Είναι λίγοι οι μουσικάντηδες που τα ξέρουν και μπορεί να κά-νουν κι ένα λαθάκ(ι), θα το καταλάβω. Μπορεί να μην ξέρω να γράψω το σκοπό, αλλά μπορώ να στον πω, πως είναι. [...]. Θέλω να τραγουδώ κιόλας, τα τραγούδια αυτά τα μικρασιάτικα τα παλιά, θέλω να τα παγαίνω σφυριχτά. Νομίζω ότι αυτό που κάνω γίνεται πιο όμορφο άμα σφυρίζω. Ενώ άμα κάθομαι έτσι ξερός (δηλαδή χωρίς τραγούδι), δεν μπορώ να σκεφτώ κιόλας.

Δυο μυσταγωγικές βραδιές συγκίνησης με τον κορυφαίο Λέσβιο τραγουδιστή, έναν από τους λίγους γνήσιους λαϊκούς καλλιτέχνες. Μαζί του οι: Γιώργος Ψάλτης (βιολί), Κώστας Μούμκας (βιολί), Μάρκος Σκούλιος (ούτι), Κυριάκος Ταπάκης (ούτι), Τόλης Τσαρδάκας (κανονάκι), Δημήτρης Μυστακίδης (λαούτο), Λουκάς Μεταξάς (κρουστά). ΕΙΣΟΔΟΣ + 1ο ΠΟΤΟ: 5.000

Πέμπτη 25/10. Ο Παναγιώτης Δρακόπουλος σε λόγιες συνθέσεις ανατολικής μουσικής

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Κατέχει Πτυχίο και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής και υπηρετεί το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι και τη Λόγια Μουσική της Πολης. Συνεργάζεται με το Εν Χορδαίς και το σχήμα του Kudsi Erguner.

Σήμερα παρουσιάζει, μαζί με μέλη του Εργαστηρίου Ανατολικής Μουσικής, ένα πρόγραμμα έντεχνης ανατολικής μουσικής, με λόγιες συνθέσεις της Βυζαντινής και Οθωμανικής περιόδου, ψαλτοτράγουδα, ύμνους Δερβίσηδων, καθώς και λαϊκά τρα-γούδια μιας παράδοσης που δημιούργησαν από κοινού Ρωμηοί, Τούρκοι, Αρμένηδες κι Εβραίοι.

Μαζί του οι: Barιs Bal (ταμπούρ), Κυριάκος Ταπάκης (ούτι), Μάρκος Σκούλιος (νέι), Γιώργος Ψάλτης (βιολί), Λουκάς Μεταξάς (κρουστά). ΕΙΣΟΔΟΣ + 1ο ΠΟΤΟ: 4.000

Παρασκευή 26/10 & Σάββατο 27/10. Ο Γιώργος Ξανθούλης σε τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας

Γεννήθηκε στον Σκεπαστό Θεσσαλονίκης το 1947 και έλκει την καταγωγή του από τον Αίμωνα Μεσημβρίας. Η αγάπη και το πάθος του για τα τραγούδια και τη μουσική της περιοχής, τον ώθησαν να μαθητεύσει από μικρός κοντά σε διακεκριμένους μουσικούς της πρώτης γενιάς προσφύγων, από τους οποίους μυήθηκε στο αυθεντικό ύφος της περιοχής και εξελίχτηκε σ´ έναν κορυφαίο δεξιοτέχνη του ακορντεόν.

Όταν παίζει και τραγουδάει, κατορθώνει να επικοινωνεί και πολλές φορές να συγκινεί μέχρι δακρύων τους ακροατές του, μέσα από τον ξεχωριστό τρόπο ερμηνείας του, στον οποίο αντικατοπτρίζεται η παράδοση της παλαιάς και της νέας πατρίδας. Μαζί του ο Λουκάς Μεταξάς στα κρουστά. ΕΙΣΟΔΟΣ + 1ο ΠΟΤΟ: 3.000

Πέμπτη 1/11. Ο Χάρης Συμεωνίδης σε σμυρναίϊκα και καφέ-αμάν

Γενήθηκε στην Αθήνα και ζει από μικρός στη Θεσσαλονικη. Τελείωσε στο Πειραματικό σχολείο και φοίτησε στην Ιατρική σχολή του Α.Π.Θ., αλλά η αγάπη του για τη μουσική τον απορρόφησε γρήγορα. Στην αρχή σπούδασε ευρωπαϊκή μουσική και απέκτησε διπλώματα κιθάρας και αρμονίας, κατόπιν ασχολήθηκε με τη βυζαντινή μουσική (πήρε δίπλωμα) και το παραδοσιακό τραγούδι.

Είναι καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Γαλαξία, καθηγητής παραδοσιακής μουσικής στο μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης, πρωτοψάλτης στη Μονή Βλατάδων και τραγουδιστής. Απόψε θα ερμηνεύσει τραγούδια σμυρναίϊκα και πολίτικα των καφέ - αμάν, από τη Σμύρνη ως τον Πειραιά και την Αμερική. Μαζί του οι: Γιώργος Ψάλτης (βιολί), Μάρκος Σκούλιος (ούτι), Θανάσης Κουλεντιανός (κανονάκι) και Λουκάς Μεταξάς (κρουστά). ΕΙΣΟΔΟΣ + 1ο ΠΟΤΟ: 4.000

Παρασκευή 2/11 & Σάββατο 3/11.

Ο Παπαναστάσης σε ηπειρώτικα. Κλαρίνο: Θανάσης Σέρκος

Είναι γόνος οικογένειας κλεφτών και ιερέων του Σουλίου. Η αγάπη του για το δημοτικό τραγούδι ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία ακούγοντας τους καλλικέλαδους παππούδες του που έπαιζαν φλογέρα και τραγουδούσαν τα ιστορικά τραγούδια του ´21. Αποτελεί έναν από τους γνησιότερους εκπροσώπους του ηπειρώτικου τραγουδιού, το οποίο εκπροσωπεί με την καλλιφωνία και τη γνησιότητά του, ενώ έχει πολλές εμφανίσεις και δύο δίσκους στο ενεργητικό του.

Μαζί του οι: Θανάσης Σέρκος (κλαρίνο), Γιώργος Ψάλτης (βιολί), Τάκης Παληογιάννης (λαούτο), Λουκάς Μεταξάς (κρουστά). ΕΙΣΟΔΟΣ + 1ο ΠΟΤΟ: 4.000

Κάθε Κυριακή: Tango Argentino με τη Ρομίνα Τουμίνι και το Grupo Gotan

Μια θλιμμένη σκέψη που μπορεί να χορευτεί. Αυτό είναι το τάγκο αρχεντίνο. Μια μουσική κι ένα χορός που ξεκίνησε από τα λιμάνια του Μπουένος ’ιρες και του Μοντεβιδέο, με αρκετή πολιτισμική συνάφεια με το δικό μας ρεμπέτικο και το ζεϊμπέκικο και που απλώθηκε σύντομα στη Ευρώπη και την Αμερική. Έφερε τα πάνω κάτω στον τρόπο που χόρευαν και εξέφραζαν τα πάθη τους ως τότε. Σταμπιλαρίστηκε σαν ο χορός του πάθους και του απαγορευμένου, χάρις τόσο στις απότομες και ερωτικές κινήσεις των χορευτών, όσο και στη μυθολογία της γέννησης του (η εικόνα δυο ανδρών που χορεύουν περιμένοντας στον προθάλαμο του πορνείου). Σήμερα γνωρίζει μια άνευ προηγουμένου αναβίωση σε όλο τον κόσμο και αποκτάει την έννοια του χορού συνώνυμου της κοντινής χορευτικής σωματικής επαφής.

Η Ρομίνα Τουμίνι από την Αργεντινή και το Grupo Gotan φέρνουν κοντά μας τη μαγεία του χορού και της μουσικής του Τάγκο κάθε Πέμπτη στις 22:00 με το παρακάτω πρόγραμμα: 21:30 - 22:30 Αρχάριοι, 22:30 - 23:30 Προχωρημένοι, 23:30 - 01:30 Μιλόγκα (Χοροεσπερίδα). ΕΙΣΟΔΟΣ + 1ο ΠΟΤΟ: 3.000

Δελτίο Τύπου

Δελτία Τύπου
THE SOFT MOON | GAGARIN 205 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013
To πρώτο 1ο Puzzlemusik Festival. 7 ως 29 Απριλίου
Σεμινάριο Masterclass σκηνοθεσίας & κινηματογράφου
ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ στη Θεσ/νίκη στο BELLEVILLE (ΡΟΤΟΝΤΑ)
Μηνιαίο newsletter της Inner Ear με όλα τα νέα για τις δραστηριότητητες της εταιρείας
10 Χρόνια Gagarin, Live Με Δωρεάν Είσοδο
Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ο.Μ.Μ.Θ., Σεμινάριο Πιάνου με τη Μαρία Αστεριάδου
Τα τραγούδια του ΡΟΔΟΝ Fm για τον Φεβρουάριο του 2013
Οι Therapy? έρχονται στο Gagarin 205 τον Μάρτιο
Ερχονται: MARTYN BATES [EYELESS IN GAZA], THE MONOCHROME SET