Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

Έπεσε η αυλαία

του 4ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

11/3/2002

Έπεσε η αυλαία του 4ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ? Εικόνες του 21ου αιώνα εχθές το βράδυ, Κυριακή 10 Μαρτίου. Το φεστιβάλ αυτό έχει αρχίσει ήδη να καταγράφεται στη συνείδηση των κινηματογραφιστών και των κινηματογραφόφιλων ως ένας θεσμός για την Ελλάδα, και ίσως και για την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης έγινε γνωστό ότι φέτος παρακολούθησαν τα 91 ντοκιμαντέρ στις δύο αίθουσες του Ολύμπιον, 15500 άνθρωποι. Προσέλευση, δηλαδή, διόλου ευκαταφρόνητη, αν σκεφτεί κανείς τη δυσκολία με την οποία παρακολουθεί ο κόσμος τις ταινίες ντοκιμαντέρ. Στη 30λεπτη τελετή λήξης χαιρέτησαν την επιτυχία του φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο διευθυντής και εμπνευστής της διοργάνωσης Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου, για την συμβολή του σε αυτό το φεστιβάλ.

Στο τέλος δόθηκαν και τα βραβεία. Φέτος, απένειμε δύο βραβεία και η διεθνής ένωση κριτικών FIRPESCI. Ένα για την καλύτερη ξένη και ένα για την καλύτερη ελληνική παραγωγή. Τα βραβεία αυτά κέρδισαν οι ταινίες Missing Young Woman (Η Αγνοούμενη) της Lourdes Portillo και Φύλακες Του Χρόνου της Μαργαρίτας Μαντά αντίστοιχα. Το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, το βραβείο κοινού Dewars, κέρδισε η ταινία Warrior Of Light (Αμαζόνα Του Φωτός) της Monica Treut. Αφού επρόκειτο για βραβείο κοινού, την απονομή έκανε μια κοπέλα που επιλέχτηκε τυχαία μέσα από το κοινό!

Ακολούθησε η προβολή της νικήτριας ταινίας και δόθηκε το ραντεβού για το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από 3 έως 9 Μαρτίου του 2003.

Κώστας Παπασπυρόπουλος

Δελτία Τύπου
ROCKWAVE FESTIVAL ’09, το final line up
Οι Pains Of Being Pure At Heart τη Δευτέρα 15/6 στο gagarin
Η ανακοίνωση των ΔΙΑΦΑΝΩΝ ΚΡΙΝΩΝ για το τέλος του συγκροτήματος
Οι DEPECHE MODE ξεκινούν ξανά την “TOUR OF THE UNIVERSE”
Μια γεμάτη βδομάδα έρχεται για τους 2L8
ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ VEILS
ΠΡΟΣΟΧΗ, ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ BARCELONA IN ATHENS
ROCKWAVE FESTIVAL 2009, δύο νέες προσθήκες καλλιτεχνών
Οι “FUNERAL FOR A FRIEND ” opening act στους LINKIN PARK!!
αιφνίδια ματαίωση της εμφάνισης του Mr. Oizo στο Synch