Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

Που βρίσκονται οι επτά αιτούντες άσυλο;

Ανησυχεί η Διεθνής Αμνηστία

31/5/2002

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΤΑ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ;

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, επτά άτομα (έξι άνδρες και μία γυναίκα), προερχόμενα από την Τουρκία, βρίσκονται στην Ελλάδα, στην περιοχή των Φερών και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση πολιτικού ασύλου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της οργάνωσης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι άνθρωποι αυτοί καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί βασανιστήρια στην Τουρκία και αναφέρουν ότι κάποιοι από αυτούς είναι πρώην απεργοί πείνας.

Η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει ότι τα άτομα αυτά επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου στη χώρα μας και ότι σκοπός τους ήταν να επικοινωνήσουν με τις αρχές. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της οργάνωσης να επιβεβαιώσει ότι δόθηκε σε αυτούς τους ανθρώπους η ευκαιρία να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, όπως προβλέπεται από τη διεθνή και την ελληνική νομοθεσία, οι αρχές (αστυνομικό τμήμα Φερρών, αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, υπάλληλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης) δεν το έχουν επιβεβαιώσει.

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τις ανησυχίες της για την τύχη αυτών των ανθρώπων καθώς και την ελπίδα της ότι θα έχουν άμεση πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, ότι σε κάθε περίπτωση το αίτημά τους θα εξεταστεί (σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων) και ότι σε καμία περίπτωση δε θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, ενδεχόμενο που θα παραβίαζε σοβαρά τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας και θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Ελλάδα μετέχει στη Σύμβαση του 1951 του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Προσφύγων και, επομένως, δεσμεύεται να τηρεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου περί προσφύγων και να σέβεται την αρχή της μη επαναπροώθησης (που διατυπώνεται στο ’ρθρο 33), βάσει της οποίας τα κράτη είναι υποχρεωμένα να μην επιστρέφουν κανέναν σε χώρα όπου θα κινδυνεύσει να υποστεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει λάβει στο παρελθόν πολυάριθμες καταγγελίες για δυνητικούς αιτούντες άσυλο, στους οποίους δεν δίνεται η ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιθέτως, τους έχουν επιδοθεί διαταγές απέλασης που απαιτούν να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών.

Δελτίο Τύπου

Δελτία Τύπου
HELLOWEEN! Το show της Αθήνας είναι sold out!
Οι FILM σε συναυλία μαζί με Εtten (Ελένη Τζαβάρα) και τη Nalyssa Green
Οι IN TRANCE 95 ξεκινουν το 2011 με συναυλια στο Bios στις 20 Ιανουαριου
Η αφρόκρεμα της avant garde κουλτούρας για πρώτη φορά μαζί στην ίδια σκηνή!
Ο κιθαρίστας Μπάμπης Παπαδόπουλος παρουσιάζει για 1η φορά στην Αθήνα το νέο του δίσκο
Οι CALLAS παρουσιάζουν το τρίτο τους Album, με τίτλο “Objekt”.
Οι ACCEPT 13/2 στο Gagarin
Οι GOD IS AN ASTRONAUT για συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
O TRICKY σε Θεσ/νίκη, Αθήνα και Πάτρα
Η εταιρεία HMV ετοιμάζεται να κλείσει περίπου 60 δισκάδικα της στη Μεγάλη Βρετανία!