Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

Απάντηση της Διεθνούς Αμνηστίας

για τους 7 αιτούντες άσυλο

3/6/2002

ΟΙ ΕΠΤΑ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ

ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, τα επτά άτομα, που εισήλθαν από την Τουρκία με σκοπό να υποβάλουν αίτηση πολιτικού ασύλου, κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για επτά άνδρες και όχι για έξι άνδρες και μία γυναίκα, όπως ανέφεραν οι προηγούμενες πληροφορίες της οργάνωσης.

Η Διεθνής Αμνηστία ελπίζει ότι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο της απέλασης και ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή αιτήματος ασύλου. Η οργάνωση καλεί τις αρχές να διασφαλίσουν την πλήρη τήρηση της διαδικασίας υποβολής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους και να εξασφαλίσουν σε αυτούς τους ανθρώπους όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τη θέση τους ως αιτούντων άσυλο με βάση την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Με χθεσινή του ανακοίνωση, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας είχε επισημάνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν επιβεβαίωναν την ύπαρξη, στην περιοχή των Φερρών, επτά αιτούντων άσυλο προερχομένων από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της οργάνωσης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι άνθρωποι αυτοί καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί βασανιστήρια στην Τουρκία και αναφέρουν ότι κάποιοι από αυτούς είναι πρώην απεργοί πείνας.

Στην χθεσινή της ανακοίνωση, η Διεθνής Αμνηστία εξέφραζε τις ανησυχίες της για την τύχη αυτών των ανθρώπων καθώς και την ελπίδα της ότι θα έχουν άμεση πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, ότι σε κάθε περίπτωση το αίτημά τους θα εξεταστεί (σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων) και ότι σε καμία περίπτωση δε θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, ενδεχόμενο που θα παραβίαζε σοβαρά τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας και θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα μετέχει στη Σύμβαση του 1951 του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Προσφύγων και, επομένως, δεσμεύεται να τηρεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου περί προσφύγων και να σέβεται την αρχή της μη επαναπροώθησης (που διατυπώνεται στο ’ρθρο 33), βάσει της οποίας τα κράτη είναι υποχρεωμένα να μην επιστρέφουν κανέναν σε χώρα όπου θα κινδυνεύσει να υποστεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει λάβει στο παρελθόν πολυάριθμες καταγγελίες για δυνητικούς αιτούντες άσυλο, στους οποίους δεν δίνεται η ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιθέτως, τους έχουν επιδοθεί διαταγές απέλασης που απαιτούν να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών.

Δελτίο Τύπου

Δελτία Τύπου
Active Member tour ‘07
GROOVE ARMADA 02 ΙΟΥΛΙΟΥ στο Λυκαβηττό
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Ο Απρίλιος στο ΡΟΔΟΝ FM, οι βασικές επιλογές!
DEE DEE BRIDGEWATER σε Αθήνα και Χαλκιδική
ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 2007, Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου
Στη Πάτρα ταξιδεύει η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας με την έκθεση φωτογραφίας «Φωτογραφικές διατυπώσεις»
Boomstate "Waiting Out There", νέα κυκλοφορία της run devil run
ROBERT PLANT and the Strange Sensation
30/6/2007
επιστροφή των Smashing Pumpkins