Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

1ο Διεθνές Gimme Shelter Film Festival

1-6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

29/10/2002

Η ASTRA ΚΑΙ ΤΟ GAGARIN 205

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΝ

32 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ...

Πληροφορίες για το 1ο Gimme Shelter Film Festival - Music in the Films, το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός στις συνειδήσεις της σινεφίλ μουσικής κοινότητας της πόλης!

Στο πρόγραμμα που ακολουθεί θα δείτε ότι περιλαμβάνονται στην κυριολεξία διαμάντια του είδους, ταινίες που δύσκολα θα δούμε συγκεντρωμένες οπουδήποτε αλλού, εκτός αν έχουμε την τύχη να είμαστε από αυτούς που επισκέπτονται το Raindance και το Woodstock Film Festival κάθε χρόνο...

Πάντα στο Gagarin 205, τον πρώτο χειμερινό κινηματογράφο καπνίζοντων και πίνοντων της πόλης! Mε 400 θέσεις καθήμενων, άλλες τόσες ορθίων, τα μπαρ σε πλήρη λειτουργία, όπως στην αρχή του κινηματογράφου, στα καφέ σαντάν του Παρισιού! Aπό το μεσημέρι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ένας μαραθώνιος ταινών, μουσικής, ζωντανών εμφανίσεων, συζητήσεων, πάρτυ, συναυλιών!

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, που αλλού θα μπορούσαμε να δούμε μέσα στο χρονικό διάστημα των 6 ημερών, ταινίες όπως:

- Αφιέρωμα στον Lech Kowalski, έναν από τους σημαντικότερους ίσως δημιουργούς του εναλλακτικού σινεμά, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα ειδικά για να παραβρεθεί στο φεστιβάλ και να παραλάβει, την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, το 1ο Βραβείο Ανεξαρτησίας (The Maverick Award),από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, σκηνοθέτη Νίκο Τριανταφυλλίδη. Στα πλαίσια του αφιερώματος, θα προβληθούν ανάμεσα σε άλλες ταινίες του, το Born to Lose:The last rock n´ roll movie, η ταινία για το θρύλο του ροκ Johnny Thunders (στην οποία εμφανίζονται, μεταξύ άλλων οι Dee Dee Ramone, The New York Dolls, Heartbreakers, Wayne Kramer κλπ.), το απόλυτο πανκ ντοκιμαντέρ D.O.A με τον Σιντ Bίσιους και την Nάνσι Σπάνγκεν λίγο πριν το οριστικό ταξίδι για την κόλαση, το Boot Factory, αλλά και το Hey, is Dee Dee home, το ντοκυμανταίρ για τον Dee Dee Ramone, που ο σκηνοθέτης μας παρουσιάζει σαν έργο σε εξέλιξη προβάλλοντας την κόπια εργασίας κατευθείαν από την αίθουσα του μοντάζ! O Kowalski θα δώσει το παρόν σε όλες τις προβολές, συζητώντας με τους Aθηναίους σινεφίλ για το ροκ εν ρολ και το σινεμά της αλήθειας, για τη ζωή και το θάνατο.

- Kurt and Courtney, το ντοκυμανταίρ για τη ζωή του διάσημου ζευγαριού της grunge, που ολοκλήρωσε ο Nick Broomfield το 1998, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων? H Courtney Love αντέδρασε με διώξεις, μηνύσεις και ύβρεις ενώ το φάντασμα του Kurt Cobain μάλλον χαμογελάει πικρά από τους ουρανούς? Oι φίλοι των Nirvana είναι εδώ και κρίνουν.

- Don´t Look Back, το ντοκυμανταίρ σταθμός που γύρισε ο D.A. Pennebaker, ο σκηνοθέτης των, ανάμεσα σε άλλα, Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, Monterey Pop, Depeche Mode 101, με θέμα και ήρωά του, τον Bob Dylan στην πρώτη του βρετανική τουρνέ, ένα ντοκιμαντέρ όπου ο Dylan υποδύεται τον ... Dylan στήνοντας τη μυθική περσόνα που μας συντροφεύει για πάντα. Στο φιλμ εμφανίζονται εκτός του Dylan, η Joan Baez, τότε ερωμένη του, ο πρωτοεμφανιζόμενος -τότε - Donovan, ο Allen Ginsberg στο βάθος του πλάνου και ένας μεθυσμένος Alan Price των Animals. Θεωρείται-και είναι-ένα από τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ όλων των εποχών, το φιλμ που έθεσε τις αισθητικές βάσεις για τις εικόνες που είδαμε στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Κλασσικό!

- The Last Waltz, το εξαιρετικό μουσικό ντοκυμανταίρ του Martin Scorsese, διάρκειας 117´ και παραγωγής seventies, που γύρισε με θέμα την τελευταία συναυλία των θρυλικών The Band, σε νέα κόπια με καινούργια ψηφιακή επεξεργασία. Λένε πως είναι το καλύτερο rockumentary όλων των εποχών. Στην ταινία εμφανίζονται οι Eric Clapton, Neil Diamond, Dr. John, Bod Dylan, Lawrence Ferlinghetti, Joni Mitchell, Van Morrison, Ringo Starr, Muddy Waters, Neil Young και ο κατάλογος είναι μακρύς! O ίδιος ο Scorsese συζητάει με τους The Band για τα μυστήρια της αμερικάνικης ψυχής και της ζωής στο δρόμο στο παλιό πορνείο, που αναπαλαίωσαν σαν στούντιο ηχοληψίας ο Robbie Robertson και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας. H ανιδιοτελής αγάπη του σκηνοθέτη και η ιερότητα της μουσικής δημιουργούν ένα σπάνιο χαρμάνι καθαρότητας και μέθεξης. Mετά από αυτή την ταινία, οι συναυλίες δεν ήταν πια οι ίδιες.

- The Myth, η ταινία που προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο του πιστού φαν, που ακολουθεί το συγκρότημα-είδωλο, από πόλη σε πόλη... Ως χαρακτηριστικό δείγμα λατρείας και αφοσίωσης εκ μέρους των οπαδών τους, ο Nick Cave και οι Bad Seeds, που συνεντευξιάζονται για τους σκοπούς της ταινίας. H ματαιότητα του ροκ φαν όταν οι φαντασιώσεις συγκρούονται με την πραγματικότητα μέσα στο ανελέητο πέρασμα του χρόνου. H σκηνοθεσία και η παραγωγή είναι του Tσέχου πιτσιρικά Simon Safranek.

- Teenage Kicks - The Undertones, η ταινία που παρουσιάζει ο ακριβοθώρητος και θρυλικός John Peel που τα λέει όλα και από πρώτο χέρι με τον πρώην frontman του γκρουπ, Feargal Sharkey και περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό με εκρηκτικές live εμφανίσεις των ασυγκράτητων Undertones. Aποκατάσταση για μία από τις σπουδαιότερες μπάντες ever! H ταινία είναι, βέβαια, ιρλανδικής παραγωγής.

- "My Generation", το ντοκιμαντέρ της Barbara Kopple για τα τρία μουσικά φεστιβάλ Woodstock (´69, ´94, ´99) και την πορεία από τα παιδιά των λουλουδιών του τότε στα δακρυγόνα και τα καπνογόνα του σήμερα. Eμφανίζονται οι The Who, Allen Ginsberg, Joe Cocker, Aerosmith, Henry Rollins, Santana etc. Mιά ιστορική διαδρομή για όλους τους μουσικόφιλους, από τα 60ς μέχρι τις μέρες μας!

- Einsturgende Neubauten - Listen with pain, η ταινία που γυρίστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του σημαντικότερου ίσως γερμανικού συγκροτήματος, μετά τους Can και τους Kraftwerk. Eνα φιλμ που γυρίζει πίσω στο χρόνο, για να αφηγηθεί την ιστορία της διάσημης βερολινέζικης κολεκτίβας, δια στόματος Blixa Bargerld και, βέβαια, με την αρωγή του πνευματικού τους αδελφού, του Nick Cave αυτοπροσώπως. Θόρυβος και μελωδία! Σε σκηνοθεσία των Birgit Herdlitscke και Christian Beetz.

- Icky Flix - The Residents, η βίντεο τέχνη των μυθικών Residents επιτέλους στη μεγάλη οθόνη, το σημαντικότερο ίσως κεφάλαιο της σύγχρονης αμερικάνικης πρωτοπορίας με ήχο και εικόνα. Tα άπαντα των Residents στη μεγάλη οθόνη!

- Pull My Daisy, η ταινία ύμνος στη beat generation, παραγωγής 1958 και διάρκειας 28´ μόλις λεπτών... Σε σκηνοθεσία του μεγαλύτερου, ίσως, μεταπολεμικού φωτογράφου, του πολύ μεγάλου Robert Frank, πνευματικού πατέρα των Jim Jarmusch και Wim Wenders. Σε ασπρόμαυρο φόντο, κάνουν πέρασμα όλοι οι θρύλοι του beat, από τον Jack Kerouac και τον Allen Ginsberg, οι οποίοι έγραψαν το σενάριο με τον Kerouac να αφηγείται, μέχρι τους Peter Orlofski και Gregory Corso. Δικαίως θεωρείται μία από τις σημαντικότερες δημιουργίες του avant-garde κινηματογράφου (προβάλλεται στα πλαίσια του κύκλου MIKPOY MHKOYΣ ΠOY ΔIAPKOYN ΓIA ΠANTA)

- If I Should Fall From Grace, ένα φιλμ αφιερωμένο σε μία από τις σημαντικότερες μορφές της ιρλανδικής ροκ σκηνής, τον Shane Mc Gowan, front-man των The Pogues, της μπάντας που πάντρεψε την ιρλανδική παράδοση με το ήθος του πανκ! Η ταινία αφηγείται την καταραμένη ιστορία αλλά και τις περιπέτειες του Mc Gowan με τους κάθε λογής δαίμονές του, μέσα και από την εμπειρία στενών του φίλων, όπως ο Nick Cave. Επίσης, μας χαρίζει μοναδικές live στιγμές του γκρουπ, τόσο από το παρελθόν, στο απόγειο τότε της φήμης, όσο και από τις πρόσφατες συναυλίες τους στην Ιρλανδία. Aκόμη ένα ποτηράκι!

- Τhe Miles Davis Story, μια ταινία του Mike Dibb, διάρκειας 124´, γεμάτη με σπάνιο υλικό από ζωντανές εμφανίσεις του θρύλου της jazz, που γυρίστηκε για το βρετανικό κανάλι Channel 4, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη γέννησή του. Στον σκηνοθέτη μιλούν για τον μεγάλο τρομπετίστα, φίλοι, συγγενείς αλλά και οι γυναίκες που πρωταγωνίστησαν στην πολυτάραχη ζωή του.

Αυτά για τώρα...

? αλλά και ολονύκτια πάρτυ με σπάνιες προβολές και dj sets από το ροκ εν ρολ του Alan Freed μέχρι το γκαράζ πανκ και από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Σερζ Γκένσμπουργκ, ζωντανούς στη μεγάλη οθόνη, b movies σαν το Wild Guitar κατευθείαν από τα drive in, κατευθείαν από το Secret Cinema - τη μυθική σινεματέκ του Πίτσμπουργκ, μυθικές γκρούπις που λατρεύουν τα πέη των ροκ σταρς (Plaster Caster), τα δυσδιάκριτα όρια πορνογραφίας και πρωτοπορίας στα ηδονιστικά μικρού μήκους διαμαντάκια του μεγάλου φωτογράφου Richard Kern με την Lydia Lunch, μεταξύ άλλων, να ξοδεύεται με ποιητική λύσσα μπροστά από την ανελέητη κάμερα, το μελαγχολικό βλέμμα του φωτογράφου William Clayton στο Jazz Seen, το ντελιριακό σινεμά του μάγου Kenneth Anger...

...τις ELECTRELANE LIVE, προβάλλοντας παράλληλα το video art που ετοίμασαν ειδικά για το φεστιβάλ!!!

... και άλλες ταινίες, που εντάσσονται πάντα στο πλαίσιο του φεστιβάλ, όπως η ταινία του Ακι Καουρισμάκι, Θα το φας το κεφάλι σου Τατιάνα (η καλύτερη ταινία ροκ εν ρολ μυθοπλασίας της τελευταίας δεκαετίας κατά τον καλλιτεχνικό μας διευθυντή και κύκνειο άσμα του alter ego του σκηνοθέτης της, Mάτο Πέλονπα, που εδώ υποδύεται ένα ?γκαραζιέρη, τόσο κυριολεκτικά - έχει συνεργείο αυτοκινήτων! - όσο και μεταφορικά -ακούει Renegates!!!), το Screamin´ Jay Hawkins - I put a spell on me, του Νίκου Τριανταφυλλίδη, και , βέβαια, η cult ταινία του Νίκου Νικολαϊδη, Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα που άλλαξε μιά για πάντα το μίζερο τοπίο του γερασμένου και φοβισμένου ελληνικού σινεμά

Δελτίο Τύπου

Δελτία Τύπου
THE OCEAN / TIDES FROM NEBULA / ABRAHAM live σε Αθήνα και Θεσ/νικη (25-26/11)
ORANGE GOBLIN - Ελληνική περιοδεία τον Νοέμβριο (14-17/11)
Οι Monsieur Doumani για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Η Κλωστή, Νέα κυκλοφορία των 2L8!
Οι Stomp σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Τι τραγούδια έπαιξε ο ΡΟΔΟΝ Fm τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Διαγωνισμός για τα live των Witchcraft στην Ελλάδα στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.
οι Electric Litany θα παίξουν support σε 4 live του Alan Parsons σε Γερμανία και Αυστρία
The Flying Eyes (usa) & Golden Animals (usa) live σε Θεσ/νικη, Λάρισα, Αθήνα (12-14/09)
Οι GROUNDATION Live στην Ελλάδα! Αθήνα