Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

I BREAK CHAIRS

DAMIEN JURADO AND GATHERED IN SONG

Sub Pop / Hitch Hyke

9/6/2002

Ωραίο αμερικάνικο ροκ. O Damien Jurado μας συστήνεται για πρώτη φορά με τη συνοδεία των Gathered In Song (είχαν προηγηθεί τρία άλμπουμ στα οποία υπέγραφε μόνος του) και όλοι μαζί μας δίνουν ένα καλό παράδειγμα για το τι σημαίνει να γράφεις όμορφη pop-rock μουσική.

Το I Break Chairs περιλαμβάνει δώδεκα συνθέσεις, που κινούνται στο γνωστό κιθαριστικό ύφος πολλών τραγουδοποιών των Ηνωμένων Πολιτειών. Το συνθετικό και το ενορχηστρωτικό μέρος έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Damien Jurado, ο οποίος καθοδηγεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του το συγκρότημά του. Αλλοτε με εξάρσεις στο παίξιμό τους και άλλοτε με πιο ήρεμο ήχο, τα δώδεκα τραγούδια ακούγονται πολύ ευχάριστα.

Η αρχή γίνεται με το αλά Springsteen Paper Wings και τις έντονα δυνατές κιθάρες, οι οποίες συνεχίζουν και στα επόμενα δύο κομμάτια. Ο δίσκος δίνει με αυτόν τον τρόπο την εντύπωση ότι θα κινηθεί με άγριες διαθέσεις. Όμως, τα πράγματα ηρεμούν για λίγο στο Inevitable, στο Air Show Disaster (το μοναδικό κομμάτι του άλμπουμ που δεν είναι του Jurado) και στο Never Ending Tide και έτσι νιώθουμε και την μελαγχολική πλευρά του καλλιτέχνη. Το ίδιο μοτίβο επικρατεί και στις επόμενες έξι συνθέσεις του άλμπουμ. Ο Jurado ερμηνεύει όμορφα τα τραγούδια και καταφέρνει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που θυμίζει αρκετές φορές τον ήχο της δεκαετίας του 80. Όλα τα τραγούδια αξίζουν την προσοχή σας, αλλά αυτά που μου έκλεψαν την καρδιά είναι τα Big Deal, Never Ending Tide και Like Titanic.

Μοναδικό σημείο ένστασης αποτελεί η μικρή διάρκεια των τραγουδιών. Μάλιστα, τα εννιά από τα δώδεκα διαρκούν λιγότερο από τρεισήμισι λεπτά. Και αυτό ίσως αδικεί κάποια κομμάτια. Όπως, για παράδειγμα, το Inevitable (2.11 λεπτά), όπου, ενώ περιμένεις να απογειωθεί μουσικά μετά το δίλεπτο, αυτό τελειώνει!

Όπως και να έχει πάντως, ο δίσκος των Damien Jurado And Gathered In Song είναι απολαυστικός στο μεγαλύτερο μέρος του και θα σας ανταμείψει, αν αποφασίσετε να τον συμπεριλάβετε στη δισκοθήκη σας.

Κώστας Παπασπυρόπουλος

Live
SHADOW GALLERY - MAPLERUN - SILENT RAGE
10/10/2010
EXPATRIATE & B-SIDES
24/09/10
GOTAN PROJECT
20/6/2010
BILLY IDOL, THE STRANGLERS.
18/6/2010
THE SLITS
25/5/2010
HOT CHIP, FIREWATER
4/6/2010
Primavera Sound 10, Barcelona - 3st DAY (FLORENCE & THE MACHINE, PET SHOP BOYS, ORBITAL, GRIZZLY BEAR, ANTLERS, etc)
Primavera Sound 10, Barcelona - 2nd DAY (Best Coast, SPOON, CocoRosie, Beach House, PIXIES, Japandroids, etc)
Primavera Sound 10, BARCELONA. 1st Day with ... Xx, PAVEMENT, FUCK BUTTONS, BIS and many more
Θάνος Ανεστόπουλος
28/5/2010