Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ROCK ACTION

MOGWAI

Southpaw Recordings

25/5/2001

Rock Action ονομάζεται λοιπόν ο νέος δίσκος των Mogwai και ο τίτλος δεν έχει μπει για λόγους παραπλάνησης. Οι Mogwai έχουν αλλάξει και έχουν εξελιχθεί σε σχέση με τους προηγούμενους δίσκους, αλλά τα βασικά συστατικά της συνταγής παραμένουν τα ίδια. Οι μακρόσυρτες χαοτικές συνθέσεις έχουν χαθεί και γενικά όλα είναι λίγο πιο συγκρατημένα (ο δίσκος διαρκεί μόλις 38 λεπτά), αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα αξίζει.

Το εναρκτήριο Sine Wave ξεκινά με ένα παραμορφωμένο ρυθμό από το drum machine του Martin και ως προς τα υπόλοιπα εξελίσσεται σε ένα τυπικό Mogwai κομμάτι. Το Take Me Somewhere Nice είναι ένα υπέροχο αργόσυρτο κομμάτι (στα πρότυπα του Cody) με έγχορδα, πνευστά και τον David Pajo να σιγομουρμουρίζει ως backing vocals. Καλεσμένος είναι και ο Gruff Rhys των Super Furry Animals ο οποίος τραγουδά στο Dial:Revenge, μια ακόμη πανέμορφη μελωδία των Mogwai στολισμένη με ακουστικές κιθάρες, βιολιά και φυσικά τα ταξιδιάρικα φωνητικά του Gruff. To You Don´t Know Jesus μάλλον αποτελεί το σύνδεσμο με το παρελθόν, αφού στα οκτώ λεπτά του ακολουθεί την βασική Mogwai δομή: αργές μελωδίες που σιγά σιγά χάνονται κάτω από στρώματα (συγκρατημένου αυτή την φορά) θορύβου για να αναδυθούν ξανά στην επιφάνεια μετά από το ξέσπασμα. Στο Robot Chant ο Stuart δοκιμάζει πόσα κιθαριστικά στρώματα είναι δυνατόν να αντέξει μια κονσόλα, αλλά το 2 Rights Make 1 Wrong που ακολουθεί διορθώνει τα πράγματα ως προς τον μελωδικό τομέα. Έγχορδα (ξανά), πνευστά, μπάντζο, φωνητικά περασμένα από vocoder, ένα παραφορτωμένο κομμάτι που όμως τελικά ακούγεται απλά υπέροχο.

Το Rock Action δεν θα απογοητεύσει τους φίλους των Mogwai αλλά ούτε και θα τους ενθουσιάσει. Το σίγουρο είναι ότι οι Mogwai δεν κολλάνε στα παλιά και προσπαθούν να εξελίσσουν τον ήχο τους. Το Rock Action αξίζει την προσοχή σας, έτσι κι αλλιώς είναι από τους δίσκους της χρονιάς (υποκειμενική άποψη από κολλημένο φαν). Για το επόμενο εξάμηνο πάντως ο δίσκος αυτός θα παίζεται τουλάχιστον μια φορά την ημέρα (κι άλλη υπερβολή), μέχρι να βγει κάποιο νέο EP. Οι ταραχοποιοί από την Γλασκόβη κάνανε πάλι το θαύμα τους.

Γιώργος Γoργογέτας

Live
SONAR FESTIVAL
16-18/06/2005
ROCKWAVE DAY 5 - ΟΛΕΘΡΙΟ ΡΗΓΜΑ, KATATONIA, ANTHRAX, DIO, TWISTED SISTER
09/07/2005
BLACKFIELD, VAN DER GRAAF GENERATOR, PORCUPINE TREE
21/7/2005
ROCKWAVE DAY 4 - DISMEMBER, CANDLEMASS, ACCEPT, SLAYER
08/07/2005
MARIANNE FAITHFULL
15/07/05
SCORPIONS
18/07/05
DEEP PURPLE-ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΡΒΑΤΗΣ
17/07/2005
THE WHITE STRIPES, THE CORAL, SONS AND DAUGHTERS
13/07/2005
THE WHITE STRIPES
12/7/2005
DREAM THEATER
1/7/2005