Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

MINIME KARAGOZΗΔΕΣ

από την YELP danceco

5/12/2001

Αν ο Καραγκιόζης είχε φωνή θα κραύγαζε για τη φρικαλέα χρήση του ονόματός του προς ύβριση συνανθρώπων μας. Αν είχε καλλιτεχνική ματιά θα ξεκολλούσε από το δισδιάστατο τοπίο του για να μπει με την τρισδιάστατη πλεόν ταυτότητά του στη ζωή μας. Θα μπορούσε και να μην *2*είναι μόνο ένας αλλά εφτά, να μην είναι ελληνικής καταγωγής και να χορεύει στους ήχους μίας άκρως τεχνολογικής μουσικής.

Εμείς στον ρόλο του θεατή θα καθόμασταν αναπαυτικά στα βουλιαγμένα στηρίγματά μας και θα παρακολουθούσαμε παθητικά οτιδήποτε η δισδιάστατη φίλη μας η τηλεόραση μας παρουσιάζει. Δεν θα χρειαζόταν να κουνηθούμε από τη θέση μας ούτε να πεταρίσουμε τα βλέφαρά μας. Δεν θα ήταν απαραίτητο ούτε ακόμα να αντιδράσουμε. Κοσερβοποιημένο γέλιο θα κάλυπτε τα αστεία των πρωταγωνιστών, ενώ μελιστάλαχτη μουσική θα επισκίαζε τις σκηνές που είναι γεμάτες συγκινησιακή φόρτιση. Δεν θα χρειαζόταν ακόμα να έχουμε άποψη, να διαφωνούμε, να συνομιλούμε, να επικοινωνούμε. Γιατί μήπως θα είχαμε τίποτα να πούμε;

Η Μαριέλα Νέστορα, η ιδρύτρια και χορογράφος της ομάδας χορού YELP danceco. δηλώνει πως "Αν δεν έχεις να πεις τίποτα στην τέχνη, καλύτερα να μην πεις τίποτα". Με καθαρή ματιά, δημιουργική ωριμότητα, ενδελέχεια στα πιστεύω, πίστη στο εκφραστικό της μέσο παρουσιάζει την πρώτη της παραγωγή με έδρα την Ελλάδα. Μας συστήνει πανηγυρικά εφτά Minime Karagozηδες (minime στα λατινικά σημαίνει με κανένα τρόπο) που διαγράφουν τη δική τους ιστορία στο χώρο. Τρεις γλώσσες- λατινικά, τούρκικα*3* και ελληνικά- διασταυρώνονται στο Εργοστάσιο 6-15 Δεκεμβρίου και με την πορεία τους στο τίτλο του έργου αποκαλύπτουν μία συνέχεια σε σχέση με την ιστορία και την πορεία ανάγνωσης του έργου.

Η Μαριέλα παραδέχεται ότι αυτό που λείπει από την ελληνική χορευτική σκηνή είναι η ειλικρίνεια και το πάθος, εντείνοντας τη σημασία του "να ξεχνάς τον εαυτό σου" και να μην καλύπτεσαι από υπέρμετρο ναρκισσισμό. Η ίδια αναγνωρίζοντας το βαρύ φορτίο που κουβαλάει η τέχνη του χορού και τη κατεύθυνση που αυτό προκαθορίζει δεν αισθάνεται χορογράφος. Αντιθέτως, προτιμά τη λέξη και σημασία της κίνησης χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της ´σκηνοθέτη κινήσεων´. Όπως δηλώνει και η ίδια " Είναι πολύ προσωπική η σχέση με το αντικείμενο. Το αγαπώ πολύ, πιστεύω πάρα πολύ σε αυτό το μέσο και γι´ αυτό και το προσπαθώ."

Αναζητά μη ακέφαλους χορευτές, αλλά σκεπτόμενους χορευτές που είναι 100% παρόντες επί σκηνής. Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στην επικοινωνία με τους ανθρώπους παρατηρώντας την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας που διακατέχει τη σημερινή κοινωνία, όπου οι άνθρωποι χώνονται στο μικρόκοσμο τους και με μία ασφαλιστική δικλείδα αποφεύγουν την ουσιαστική επικοινωνία. Με την ομάδα της αποσκοπεί στο να παρουσιάσει πολυδιάστατα έργα με συγκινησιακό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας την κίνηση ως επικοινωνιακό μέσο σχολιασμού της ζωής και ερεθισμού της διαίσθησης και της αντίληψης μας.

Μην περιμένετε, λοιπόν, να δείτε τσαρούχια και να ακολουθήσετε μία ιστορία ειπωμένη από χορευτικά σώματα ούτε μία αναπαράσταση παραδοσιακής παράστασης του Καραγκιόζη, αλλά τη δημιουργία ενός τόπου με μνήμη, μίας γεωγραφίας που διαγράφουν οι ίδιοι οι χορευτές στην αναζήτηση της νέας ταυτότητάς τους καθώς πορεύονται από το δισδιάστατο στο τρισδιάστατο του εαυτού τους.

MINIME KARAGOZΗΔΕΣ από την YELP danceco.

Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα

Σκηνικά: Αντώνης Βολανάκης

Κουστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Μουσική: Δημήτρης Καρυοφύλλης

Χορεύουν: Μαριλένα Πετρίδου, Αίμων Γαροφάλλου, Τιμόθεος Ξέχας, Βάσω Γιαννακοπούλου, Szjezana Premus, Sarah Fahie και Ruth Moss

Χορευτής Βίντεo: Γιάννης Αβακουμίδης

6-15 Δεκεμβρίου

στο "Εργοστάσιο"

Λεωφ. Βουλιαγμένης 268

τηλ: 9731993

Χριστίνα Πολυχρονιάδου

Εξωτερικός Συνεργάτης

Θεατρο/Χορός
“EΛEYΘEPH ΠTΩΣH ”
Γιάννης Pήγας
Το Πορτοκάλι με την Περόνη
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΚΑΤΖΗΣ
«Πρώτος Έρωτας».
Εύρη Σωφρονίδου
«Τη Τρίχας το γεφύρ»
Ερμή Μουρατίδη,
«ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ»
ROCKY HORROR SHOW
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΩΡΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΪΜΕΝΗΣ
«Ωραία Κοιμωμένη»
«Ουζερί Τσιτσάνης - Παύλου Μελά 22»
Σωτήρη Χατζάκη
«Ειρήνη» του Αριστοφάνη
Γιάννης Ιορδανίδης