Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

ΕΞΩΓΗΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ

Άννα Λάζου

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

5/7/2003

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΔΡΥΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ,

Ιπποκράτους 15, ΑΘΗΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΔΡΥΣ

«ΕΞΩΓΗΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ»

ΑΠΟ τους ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΟΥΣ ΟΡΝΙΘΕΣ

21-23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003

ΠΑΛΑΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΘΟΛΟΥ 5 , ΠΛΑΚΑ)

Η Θεατρική ομάδα ΔΡΥΣ, προυσιάζει την θεατρική παράσταση «ΕΞΩΓΗΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ» στο Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5 – Πλάκα), από τις 21 έως 23 Ιουλίου 03 και ώρα 21:30

Τα «ΕΞΩΓΗΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ» είναι ένα εργο βασισμένο – εμπνευσμένο από τις Όρνιθες του Αριστοφάνη και αποτελεί μια πειραματική εκδοχή της Αριστοφανικής κομωδίας και όχι μια ακόμη μεταφορά επι σκηνής του κλασσικού έργου. Δομικά υλικά για την παράσταση αυτή, λόγος -αποσπάσματα της αρχαίας τραγωδίας-, ήχος –πρωτότυπες μελοποιήσεις χορικών και πρωτότυπη ηλεκτρονική μουσική-, χορός-κίνηση, σκηνικά, κοστούμια και βίντεο, μεταφέρουν της όρνιθες στο μέλλον. Τα ΕΞΩΓΗΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ είναι προιόν μελέτης του αρχαιοελληνικού χορού και δράματος. Την δραματουργική επεξεργασία και την σκηνοθεσία καθοδηγεί η Άννα Λάζου. Στην παράσταση συμμετέχουν 20 περίπου μέλη της θεατρικής ομάδας Δρυς, καθως και επαγγελματίες του θεάτρου.

Συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία:

Άννα Λάζου

Eπιμέλεια σκηνικού και κοστουμιών:

Νίκη Πέρδικα και Κριλένια Νομικού

Χορογραφία:

Σοφία Μάντη

Μελοποίηση χωρικών και μουσική διδασκαλία:

Ειρήνη Τεννέ

Μουσική σύνθεση:

Θοδωρής Ζιούτος

Τεχνικός υπεύθυνος εικόνας και ήχου:

Μάκης Λευθεριώτης

VIDEO:

Γιάννης Καράμπελας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

OΕυελπίδης και ο Πεισθέταιρος αναχωρούν από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο γη προς αναζήτηση μιας νέας ιδανικής ανθρώπινης κοινωνίας. Βρίσκονται χαμένοι σε κάποια μη γήινη περιοχή όπου συναντούν ανθρωποειδή πουλιά που ζουν μια ξένοιαστη ζωή με αρχηγό τον Έποπα, έναν πρώην άνθρωπο μεταλλαγμένο σε τσαλαπετεινό. Διάφορες κωμικές καταστάσεις διαδραματίζονται μεταξύ τους ενώ οι δυο τους προσπαθούν να τους πείσουν να οργανωθούν σύμφωνα με τους κανόνες μιας "δημοκρατικής" κοινωνίας. Οι δυο τυχοδιώκτες υπόσχονται στα πουλιά εξουσία απέναντι σ’ αυτούς που θεωρούσαν μέχρι τότε θεούς και ανώτερούς τους και ανταλλάσσονται πολεμικές απειλές, αλλά και λογικά επιχειρήματα για να καταλήξουμε σε μια υπερκόσμια συμφιλίωση των δύο κόσμων, ανθρώπων και πουλιών, με την παρέμβαση του Έρωτα.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Κάποια χρονική στιγμή στο κοντινό μέλλον ο Ευελπίδης και ο Πεισθέταιρος, δύο μεσήλικες Αθηναίοι, απογοητευμένοι από την παρακμή των συμπατριωτών τους καταλήγουν να εγκαταλείψουν τη γη. Φθάνουν σ’ έναν άλλο πλανήτη αναζητώντας τον ΄Εποπα που κάποτε ονομαζόταν Τηρέας και ήταν άνθρωπος αλλά τώρα ζει ως αρχηγός των «Ορνίθων» - μεταλλαγμένων όντων που ζουν απαλλαγμένα από τις δυσκολίες της επίγειας ζωής.

Τα «Πουλιά» καλούνται σε γενικό συμβούλιο. Αρχικά παραλίγο να κατακομματιάσουν τους δυο ανθρώπους, μετά ακούνε με προσοχή το σχέδιό τους που δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά το χτίσιμο μιας νέας πόλης, της Νεφελοκοκκυγίας, μεταξύ Ουρανού και Γης που θα φρουρείται από τα πουλιά έτσι ώστε να διακόπτεται η επικοινωνία των γήινων με τους «Θεούς» - δηλαδή τους ύπατους κυβερνήτες του σύμπαντος . Στα πουλιά δίνεται η υπόσχεση ότι θα αποκτήσουν εξουσία απέναντι στους θεούς και στους ανθρώπους.

Η νέα Ουτοπία κατασκευάζεται και το τολμηρό σχέδιο διασφάλισης της επικυριαρχίας της οδεύει προς ολοκλήρωση. Εν τω μεταξύ διάφοροι περίεργοι και τσαρλατάνοι εμφανίζονται ερχόμενοι από τη γη με σκοπό να διαμορφώσει ο καθένας τα πράγματα προς το συμφέρον του. Ένας μετά τον άλλο αποκαλύπτονται και διώχνονται.

Επί του παρόντος καταφθάνει και ο Προμηθέας που πληροφορεί τον Έποπα για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι «θεοί» και τον συμβουλεύει να προωθήσει τις απαιτήσεις του προς αυτούς και να ζητήσει να πάρει γυναίκα του τη Βασιλεία την προστατευόμενη του Δία Μια πρεσβεία Ολυμπίων εμφανίζεται από τον Ηρακλή, τον Ποσειδώνα και τον Τριβαλλό, θεό της βάρβαρης φυλής των Τριβαλλίων.

Μετά από κάποια δύσκολη διαπραγμάτευση συμφωνούν να ικανοποιηθούν όλα τα λογικά αιτήματα των πουλιών, ενώ ο Πεισθέταιρος θα πάρει για νύφη τη Βασιλεία. Η έξοδος συνοδεύεται από ένα συμπαντικό διονυσιασμό.

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ/ ΡΟΛΟΙ

ΕΥΕΛΠΙΔΗΣ

Χρήστος Μπούσουλας

ΠΕΙΣΘΕΤΑΙΡΟΣ

Παναγιώτης Περγαντής

ΘΕΡΑΠΩΝ ΕΠΟΠΟΣ

Ιφιγένεια Μακρή

ΕΠΟΨ

Έφη Λατίφη / Ελεάνα Στραβοδήμου

ΑΗΔΩΝ

Αφροδίτη Λυγούρα

ΧΟΡΟΣ ΟΡΝΙΘΩΝ

Ειρήνη Ανυφαντή, Σία Ζιαγάκη, Χρυσούλα Ζωρμπατζή, Ελίνα Καμπιτάκη, Εφη Λατίφη, Αφροδίτη Λυγούρα, Ιφιγένεια Μακρή,

Βίκυ Παπαϊωάννου, Παναγιώτης Περγαντής, Ιωάννα Πετροπούλου,

Ελεάνα Στραβοδήμου

ΙΕΡΕIA

Ελίνα Καμπιτάκη

ΠΟΙΗΤΗΣ

Ειρήνη Ανυφαντή

ΧΡΗΣΜΟΛΟΓΟΣ

Έφη Λατίφη

(ΜΕΤΩΝ) ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ,

Ελεάνα Στραβοδήμου

ΑΓΓΕΛΟΣ

Αφροδίτη Λυγούρα

ΙΡΙΣ

Ιφιγένεια Μακρή

ΚΗΡΥΞ

Σία Ζιαγάκη / Έφη Λατίφη

ΚIΝΗΣIΑΣ ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΠΟIΟΣ

Ιωάννα Πετροπούλου

ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ

Βίκυ Παπαϊωάννου

ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ

Χρυσούλα Ζωρμπατζή

ΠΟΣΕIΔΩΝ

Ειρήνη Ανυφαντή

ΤΡΙΒΑΛΛΟΣ

Ιωάννα Πετροπούλου

ΗΡΑΚΛΗΣ

Χρήστος Μπούσουλας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Η ΔΡΥΣ είναι μια πειραματική ομάδα φοιτητών σε συνεργασία με επαγγελματίες καλλιτέχνες και πανεπιστημιακούς, εμπνεόμενη από τη συμβολική λειτουργία του δένδρου στην αρχαία και παραδοσιακή λατρεία. Δημιουργήθηκε το 1991 από φοιτητές και την Άννα Λάζου (επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια του θεάτρου, η οποία είναι και εμψυχώτρια της ομάδας μέχρι σήμερα).

Η ονομασία ΔΡΥΣ εκφράζει τις ερευνητικές ανθρωπολογικές ανησυχίες για την προέλευση του Θεάτρου, τη φιλοσοφική του σημασία και αξία στους διάφορους λαούς αλλά πρώτα και κύρια στην ελληνική γλώσσα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Από το όνομα ΔΡΥΣ δηλώνεται και ο θεμελιώδης προσανατολισμός της ομάδας, η αναζήτηση της Αλήθειας μέσα από τη φιλοσοφική διάσταση των θεατρικών έργων και η διερεύνηση των αρχετυπικών σχέσεων των ανθρώπων μέσω της θεατρικής πράξης. Κύριος στόχος των δραστηριοτήτων της ομάδας ΔΡΥΣ είναι η ίδια η φύση του Θεάτρου, οι παραδοσιακές και σύγχρονες μορφές τελετουργίας όπως εντοπίζονται στο αρχαιοελληνικό δράμα, σε διάφορους άλλους πολιτισμούς, αλλά ακόμη και στις καθημερινές εμπειρίες. Αυτό που ο θεατής λαμβάνει επί σκηνής είναι ένα μωσαϊκό διαφορετικών τρόπων ζωής και σκέψης, Επιχειρείται μια διαφορετικού είδους επικοινωνία με το κοινό εντός και εκτός των θεατρικών συμβάσεων. Θεατές και ηθοποιοί βιώνουν μια νέα μυθολογία.

Η πρακτική της προετοιμασίας των παραστάσεων επικεντρώνεται στην κίνηση, στην μεταμόρφωση, το χορό και στη θεατρική επεξεργασία της ποιητικής εικόνας.

Την πρακτική δουλειά συνόδευαν πάντοτε αναγνώσεις δοκιμίων και ποιητικών κειμένων, καθώς και εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες που παρακολουθούσαν την πορεία της ομάδας καθορίζοντας το θεωρητικό υπόβαθρο των παραστάσεων.

Ο αρχικός πυρήνας ήταν μια ομάδα φοιτητών της φιλοσοφικής Σχολής που συζητούσε κείμενα φιλοσοφίας και θεωρίας του θεάτρου και με τη συνεργασία νέων καλλιτεχνών, ηθοποιών και μουσικών αποφάσισαν να ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση στηριγμένη στην προσωπικότητα και στη σκέψη του LudwigWittgenstein.Τώρα η ομάδα αποτελείται από περισσότερα μέλη που φοιτούν σε διαφορετικές σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών και σποραδικά στο Πάντειο και το Πολυτεχνείο.

Στο ρεπερτόριο της ομάδας εντάσσονται κλασσικά κείμενα, διασκευές κλασικών έργων, καινούργια δραματικά κείμενα, παραστάσεις κολάζ βασισμένες σε προϋπάρχον υλικό με τη χρήση χορού, μουσικής, πλαστικών τεχνών, βίντεο, θεάτρου σκιών, κ.α. Η τελική μορφή που παίρνει το έργο είναι η αποκρυστάλλωση μιας μακροχρόνιας δουλειάς της ομάδας, στην οποία όλα τα μέλη συμμετέχουν ισότιμα.

Η δουλειά της ομάδας εκτείνεται σε τρία επίπεδα: 1) εκπαιδευτικό, 2) καλλιτεχνικό και ερευνητικό, 3) κοινωνικό και πολιτισμικό. Ως τώρα έχει παρουσιάσει 10 περίπου παραγωγές στην Ελλάδα καις το εξωτερικό: Βιτκενστάιν -Wittgenstein(1992), Ανδρέας Κάλβος (1992), Τριλογία της Αντιγόνης (1993-1996), Βάτραχοι-Διονύσου Μεταμορφώσεις (1996), Έρως Πυγμάχος (1997), Ιππόλυτος Α, Ιππόλυτος Β (1998-1999), Άμλετ (1999), Στο μυστικό σπήλαιο της τραγωδίας (2001), Βάκχες (2001), Αγαύης Όνειρο (2002), «Στα Ίχνη του Διονύσου» (2002), «Εξωγήινα πουλιά (Όρνιθες)» (2003).

18-20 Ιουλίου θα γίνουν ανοικτές γενικές δοκιμές.

Atraktos.Net

Θεατρο/Χορός
NYLON AFFAIR
Δανάη Ηλιοπούλου
Όπως σας αρέσει
Δαμιανός Κωνσταντινίδης
ΜΙΝΕΤΤΙ” Ο ηθοποιός
Πέτρου Ζηβανού
«Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΡΩΤΑΣ»
Πάνος Παπαδόπουλος
Quizoola! (Κουιζoύλα!)
"1900" στο θέατρο Σοφούλη
Γιάννης Ρήγας
«DOG SHOW» ANADOMIMENO
Κώστας Γακίδης
Βάκχες του Ευρυπίδη
Rennate Jett
Το Πρωτάθλημα
Δημήτρης Σακατζής
ούτε απόψε πανσέληνος