Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ducasse

Διάφοροι Καλλιτέχνες

CYBERDELIA RECORDS

27/7/2003

Από τον κόμη του Lautreaumont τον Isidore Ducasse και την εμπνευσμένη του νουβέλα « Les chants de Maldoror » που άνοιξε τους ασκούς για το ρεύμα του σουρεαλιστικού κινήματος στη λογοτεχνία πηγάζει το διπλό cd « Ducasse ». Μια συλλογή καλλιτεχνημάτων από δημιουργούς σε όλον τον πλανήτη. Άνθρωποι που αγάπησαν τον Ducasse και βλαστήμησαν που δέν έζησαν κοντά του στη σύντομη ζωή του (1846 – 1870) τον θυμούνται και στην έπαρσή τους από αυτόν, του αφιερώνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Όταν πρωτοκοίταξα αυτό το άλμπουμ, το βλέμμα μου κόλλησε σε γνωστά μου ονόματα. Οι Gor και Α taraxia ακόμη στοιχειώνουν τις νύχτες στις συνεργασίες τους με τους Δαιμονία Νύμφη. Οι Ostara του Richard Leviathan άφησαν το δικό τους σκοτεινό σημαδι μέσα μου με εκείνο το πρώτο «Secret Homeland» στην αυγή αυτού του αιώνα. Με τους Hekate γύρισα 10 χρόνια πίσω στο Koblenz της Γερμανίας να παρακολουθώ (ή καλύτερα να βιώνω) ένα από τα ομορφότερα σκοτεινά πάρτυ της ζωής μου. Οι Ρώσοι Reutoff με έβαλαν να ψάχνω στους δίσκους μου για τον δίσκο τους -ορισμό της industrial μουσικής- «Three Souls For A Reasonable Price». Τέλος, με τους απίθανους Stereoskop του χαρισματικού Alex Brujas και της μοναδικής Susana Egea χάθηκα για ακόμη μία φορά στο τελευταίο τους «Malevich» που ακόμη δεν βρήκα τις λέξεις για να σας το παρουσιάσω.

Από τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, κάποιους έχω συναντήσει σε συλλογές και κάποιους ούτε καν είχα ακούσει. Όμως κι αυτοί (οι άγνωστοι για μένα) έχουν πολλά να πούν, και εύκολα σε βάζουν στο παιχνίδι της αναζήτησης δικών τους ολοκληρωμένων έργων.

Σε αυτή τη μοναδική συλλογή λοιπόν συναντάς τους ηγέτες του ήχου που σήμερα ορίζεται από τα σύνορα των ambient , dark folk , μεσαιωνικών, μυσταγωγικών καιindustrial ακουσμάτων. Ύμνοι,τραγούδια υποταγμένα στις γοτθικές επιρροές των δημιουργών τους. Στο 1ο cd συναντάς απλούς ρυθμούς τυμπάνων, κύριες νότες μόνο από ακουστικές κιθάρες και νοσταλγικούς ήχους από φλάουτα και άλλα πνευστά να συμπληρώνουν την πολύγλωσση αναγέννηση της αρμονίας από ερμηνευτές ή καλύτερα αοιδούς με μοναδικές βελούδινες φωνές. Το 2ο cd ορίζεται απο καλλιτέχνες που φλερτάρουν περισσότερο με το industrial κύμα. Κορυφαία βέβαια η συμμετοχή του ιδρυτικού των Siouxsie & the Banshees, Steve Severin (ώπ ... να ακόμη ένας αγαπημένος μου) που ακόμη και μετά από 10 αριστουργηματικά άλμπουμς με τους Βanshees συνεχίζει να δημιουργεί και μάλιστα δείχνει ακόμη πολύ μακρυά απ το ζενίθ του. Τα υπόλοιπα τραγούδια αυτού του cd προχωρούν ένα βήμα εμπρός από αυτό που είναι γνωστό ώς βιομηχανικός ήχος. Μεγαλοπρεπής και επκοινωνήσιμη δουλειά που ποτέ δεν κουράζει. «Τρέχει» μέσα από μία γκάμα αισθημάτων και συγκινησιακών καταστάσεων και χωρίς προσχήματα και προσποίηση στέλνει τους ήχους που μέχρι τώρα όριζαν τη σκοτεινή σκηνή εκεί που λίγο πρίν έγραψα. Ένα βήμα μπροστά.

Nα είμαστε καλοί

Χρήστος Αρβανιτίδης

Foreign Office
CONGRATULATIONS
MGMT
I SPEAK BECAUSE I CAN
LAURA MARLING
FALLING DOWN A MOUNTAIN
TINDERSTICKS
ACOLYTE
DELPHIC
XX
THE XX
A WAYS AWAY
TARA JANE O’NEIL
VARSHONS
THE LEMONHEADS:
THE STEVENSON RANCH DAVIDIANS
LIFE & DEATH
TΟTEMS FLARE
CLARK
LA ROUX
LA ROUX