 |
|
|
|
ENEMIES OF REALITY
|
Είμαι από εκείνους που θεωρούν τους Nevermore ένα από τα μεγαλύτερα group των nineties. Πιστεύω πως κατάφερα να μην πέσω ποτε στην παγίδα να τους συγκρίνω με το παρελθόν τους (Sanctuary) και έτσι μπόρεσα να εκτιμήσω ότι παρουσίασαν ως Nevermore. Είμαι από εκείνους γέλασαν με την αναστροφή των καταστάσεων για αυτό το συγκρότημα που κάποτε , αποδοκιμαζόταν στην χώρα μας από έναν κόσμο που διψούσε για Iced Earth και μετά την κυκλοφορία του “Dead Heart In A Dead World” έγινε χαλίφης στη θέση του χαλίφη και γνώρισε την , σχεδόν, απόλυτη αναγνώριση από σύσσωμο τον μουσικό τύπο και τους οπαδούς.
Περίμενα πολύ καιρό και με ανυπομονησία να ακούσω το “Enemies Of Reality” , το οποίο βρίσκεται στην κατοχή μου πάνω από έναν μήνα τώρα και πέρασε πολλές ώρες στο στερεοφωνικό μου , αφού δεν είναι και το πλέον εύπεπτο group, για να μπορείς να σχηματίσεις άποψη από τα πρώτα ακούσματα. Μετά από πάρα πολλές ακροάσεις κατέληξα στα εξής συμπεράσματα:
Οι Nevermore έπεσαν στην παγίδα του να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έναν δίσκο ίδιο με το “Dead Heart In A Dead World”, και να επαναλάβουν την τεράστια επιτυχία γνώρισε το εν λόγω άλμπουμ. Δυστυχώς όμως δεν κατάφεραν να αναπαράγουν και την ποιότητα των συνθέσεων με αποτέλεσμα το “Enemies..” να είναι το πρώτο άλμπουμ της μπάντας που κατάφερε να με κουράσει κατά την ακρόαση. Ίσως αυτό να οφείλεται και στο ότι είναι το τελευταίο τους άλμπουμ με την Century Media από την οποία ανυπομονούν να φύγουν, και έτσι να μην έβαλαν όλες τους τις δυνάμεις για τη δημιουργία του δίσκου.
Οι συνθέσεις, είναι , όπως πάντα, τεχνικές, με καλή παραγωγή όμως λείπει αυτό το κάτι που θα κάνει τα κομμάτια να σου μείνουν χαραγμένα στο μυαλό, κι όσοι διαφωνείτε μαζί μου πείτε μου αν ξεχωρίζουν ,ή όχι, το ομώνυμο και το “Tomorrow Turned Into Yesterday”με το “Never Purify”. Υπήρχε τέτοιος διαχωρισμός στον προηγούμενο δίσκο όπου όλα τα τραγούδια ήταν στο ίδιο υψηλό επίπεδο? Ή μήπως υπήρχε στο “Politics..” ή στο “Dreaming Neon Black”?
Όταν είχα γράψει για το “Dead Heart In A Dead World” είχα παροτρύνει τους πάντες να το αποκτήσουν, κάτι που δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω με αυτό το άλμπουμ, αφού είμαι πεπεισμένος πως κάποιος που δεν τους έχει σε εκτίμηση, αποκλείεται να αλλάξει γνώμη με αυτή την κυκλοφορία. Οι Nevermore είναι από τα συγκροτήματα από τα οποία περιμένεις πάντα το καλύτερο, το πρωτοποριακό, το ανατρεπτικό. Ελπίζω πως θα επανακάμψουν. Ως τότε οι fan «ρίχτε ένα αυτί» στο “Enemies Of Reality”.
και για γνώμες από κοντά...
- Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2003
Υδρόγειος Θεσσαλονίκη
- Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2003
Ρόδον Club - Αθήνα
Κώστας Λιανίδης |