Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

«ΚΑΡΑΒΑΝ- ΣΑΡΑΙ», τραγούδια της ξενιτιάς και της διασποράς

25/9/2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΚΑΡΑΒΑΝ- ΣΑΡΑΙ»

27- 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Σε καραβάν- σεράι θα μετατραπεί η σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου το Σάββατο και την Κυριακή με αφορμή τον κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, στο πλαίσιο των «Νέων Βαλκανίων 2003» της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Την εναρκτήρια εκδήλωση του Σαββάτου, θα τιμήσει με την παρουσία του ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μουσικοί από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια του κύκλου εκδηλώσεων με τίτλο «Καραβάν Σαράι» τραγούδια της ξενιτιάς, που ξετυλίγουν την ιστορία του ελληνισμού της διασποράς και ιχνηλατούν τις διαδρομές των καραβανιών. Μεταξύ άλλων η προτεινόμενη για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, γνωστή και ως βασίλισσα των τσιγγάνων EzmaRetzepova, ο δημοτικός τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας και το συγκρότημα «Εν Χορδαίς» θα ξεναγήσουν το κοινό της Θεσσαλονίκης στη μουσική παράδοση των βαλκανικών κρατών, με αφετηρία τα χάνια (καραβάν σαράι) -τόπους συνάντησης για τους εμπόρους και τους οδοιπόρους- που διατήρησαν ζωντανά οι τσιγγάνοι, οι κουδουνάτοι και άλλοι λαϊκοί τραγουδιστές και χορευτές.

Η επιστημονική έρευνα και καλλιτεχνική επιμέλεια του μουσικού αυτού διημέρου αφιερώματος έχει γίνει από τον εθνομουσικολόγο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρο Λιάβα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, προετοιμάζεται σχετική έκδοση – αναδρομή στα Χάνια και τα Καραβάν-Σαράγια των Βαλκανίων από τον διδάκτορα βυζαντινής αρχαιολογίας – αρχιτέκτονα μηχανικό Πασχάλη Ανδρούδη, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με προσκλήσεις που διανέμονται από τα γραφεία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, τηλ.: 2310 253600, Τσιμισκή 62, 6ος όροφος.

Atraktos.Net

Δελτία Τύπου
7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΑΖ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, 17–28 Σεπτεμβρίου στη Θεσ/νίκη
Η BEYONCE για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
The Fiery Furnaces με καινούριο δίσκο
Και οι OASIS περνούν από γνωστές διαδρομές…Έφυγε από το group o Noel Gallaher.
Διαλύθηκε το εγγλέζικο συγκρότημα των The Rascals.
Δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον συνθέτη Ιάννη Ξενάκη
contACT#1, Festival Σύγχρονης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας
TOKIO HOTEL κυκλοφορούν νέο ALBUM με τίτλο HUMANOID τον Οκτώβριο
Οι MURDER BY DEATH και στη Θεσ/νίκη, 3 Σεπτεμβρίου στο BLOCK 33
BLOCK 33. Ένας χώρος με μεγάλη ιστορία (Θεσ/νίκη, πρώην Υδρόγειος). Opening party 28-29-30 August με 33 συγκροτήματα και ελεύθερη είσοδο