Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

18

MOBY

Virgin

15/5/2002

Κατάλληλο των 18. Ο νέος πολυαναμενόμενος δίσκος του πολυαγαπημένου MOBY έφθασε με αριθμητικό τίτλο ίδιο με τον αριθμό των 18 κομματιών του άλμπουμ.

Μετά το PLAY άλλο ένα παιχνιδάκι για τον Νεοϋορκέζο.

Καταρχήν βγάζουμε απέξω το πανέμορφο we are all made of stars, που αγαπήθηκε παράφωρα από πολυποίκιλο ακροατήριο, ραδιόφωνα, μαγαζιά, κλπ. Αλλά μάλλον η ανταπόκριση στο 1ο single είναι και ο ενδόμυχος στόχος του MOBY. Τι δηλαδή; Να κεντρίσει το ενδιαφέρον σε ανθρώπους με διάφορα μουσικά γούστα (αλλά που να έχουν έστω κάποιο γούστο στη μουσική) εντρυφώντας πάνω στις ανεξάντλητες εμπνεύσεις του.

Και στο 18 ο ΜΟΒΥ εξαντλεί σε σπουδή, είναι αλήθεια, κάποια μουσικά του ερεθίσματα, πειραματιζόμενος αρκετές φορές πάνω σε ένα θέμα, το οποίο το προσεγγίζει από διάφορες γωνίες. Μερικές φορές εφορμά κάθετα, άλλοτε πάλι αιφνιδιαστικά πετώντας από το πουθενά λούπες και ρυθμούς, εξοστρακίζοντας τα είδωλα της όποιας επανάληψης. Τα εργαλεία του είναι απλά, αναγνωρίσιμα, μουσικοκεντρικά, με πολλά πλήκτρα και πολλές χροιές φωνητικών. Φωνητικών που πρωταγωνιστούσαν στο PLAY, αλλά και πολλών εκπλήξεων. Και να μην αφήνουμε την όποια δήθεν αγωνία οι εκπλήξεις είναι η συμμετοχή της Sinead O´ Connor στο γλυκύτατο Harbour, και της Angie Stone στο rap μπιτάτο κομμάτι Jam for the Ladies, με το μπάσο σε 80s disco ρόλους.

Επικρατώντας τα προσωπικά μου γούστα, σε μια κριτική που φέρει το όνομά μου, θα πω ότι τα πολλά soulίζοντα και funky φωνητικά είναι μακριά από τα ακούσματά μου. Αλλά επειδή μπορεί να είναι κοντά στα δικά σας, θα προσθέσω τις πολλές στρώσεις μουσικής που έχουν πέσει ακόμη και σε κομμάτια που ακούγονται ως απλούστατα.

Τα intstumental και εδώ παρόντα σε μια πιο ανάλαφρη ατμόσφαιρα, με κινηματογραφικούς συνειρμούς, που κάλλιστα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον και των διαφημιστών, όπως στο παγερό Firework ή στο πιο απολαυστικό αργόσυρτο 18. Εντυπωσιακά είναι επίσης τα Signs of Love, Extreme ways για τα πιο ροκ σας γούστα, το sleep alone αν αγαπάτε τα τελευταία άλμπουμ των Lampchop ή το όντως σπαραξοκάρδικο Great escape, μια ευαίσθητη μπαλάντα.

Συμπέρασμα. Τα πλήκτρα στο βάθρο, η μελωδία στην αρένα, o ρυθμός ως χορηγός, τα φωνητικά στα κουλουάρ, και ο ΜΟΒΥ η φλόγα των ανεξάντλητων μουσικών προσπαθειών. Σε αυτόν τον αγώνα θα νιώσουμε αυτή τη φλόγα για περισσότερα από 70 λεπτά και θα χειροκροτήσουμε όρθιοι και με σεβασμό.

Κυριάκος Σκορδάς

Live
SLEEPIN PILLOW, DUKE ABDUCTION
16/04/2010
DR ATOMIK
18/4/2010
EDITORS
15/4/2010
RECOIL (ALAN WILDER & PAUL KENDALL) + ITENEF
11/4/2010
PIANO MAGIC, KWOON, MISUSE
20/3/2010
JOAN BAEZ
3/3/2010
IAN BROWN
26/2/2010
RICHARD HAWLEY
19/2/2010
MY BRIGHTEST DIAMOND, Mani Deum
11/12/2009
ZITA SWOON + FRIENDS
12/12/2009