Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

Η ΦΑΛΑΚΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ / ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Αγγέλα Καζακίδου

Mονόπρακτα έργα του Ευγένιου Ιονέσκο

14/11/2003

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Δημητρίου παρουσιάζει και σας καλεί στα μονόπρακτα έργα του Ευγένιου Ιονέσκο,

«Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» και «Το Μάθημα».

Πρόκειται για τα δύο πιο αντιπροσωπευτικά έργα του Ευγένιου Ιονέσκο, του μεγαλύτερου εκπροσώπου του ‘Θεάτρου του Παραλόγου’.
Γραμμένα με πολύ χιούμορ, γίνονται φαιδρότατες μαρτυρίες του εκφυλισμού της γλώσσας και της κατάχρησης της εξουσίας, από ανθρώπους που δεν μπορούν να συνεννοηθούν, επειδή δεν έχουν πια καμιά ουσιαστική ανάγκη να πουν κάτι. Όντα δίχως πρόσωπο. Άδεια πλαίσια και ο χρόνος Απών.

Σκηνοθεσία - Διδασκαλία: Αγγέλα Καζακίδου

Σκηνικά - Κοστούμια: Μελίνα Οικονόμου

Στο Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη", Αγίου Δημητρίου 55 (εντός του Δημαρχείου και 10 λεπτά από τον σταθμό «Δάφνη» του Μετρό), Άγιος Δημήτριος.

Παραστάσεις όλα τα Σαββατοκύριακα του Νοέμβρη από 8/11 έως και 30/11, ώρα έναρξης 8.00 μμ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πληροφορίες: 6977 530249

theatriki_omada@yahoo.gr

ΕΥΓΕΝΙΟΣ IΟΝΕΣΚΟ

Γεννήθηκε στη Σλάτινα της Ρουμανίας το 1912. Από το 1938 μόνιμος κάτοικος

Γαλλίας, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1970. Ποιητής, δοκιμιογράφος είναι από τους ιδρυτές και μεγαλύτερους εκπροσώπους του «ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ».

Τα πιο γνωστά έργα του είναι «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια», «Το Μάθημα», «Οι Καρέκλες», «Ο Ρινόκερος», «Ο Αμεδαίος», «Ο Βασιλιάς Πεθαίνει», «Ιάκωβος ή Η υποταγή» κ.ά.

Ο Ευγένιος Ιονέσκο πέθανε στο Παρίσι στις 28 Μαΐου 1994.

ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ‘ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ’

«Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» (1950) όπου δεν υπάρχει ούτε τραγουδίστρια, ούτε φαλάκρα, είναι μια φαιδρότατη μαρτυρία της καταστροφής της γλώσσας από ανθρώπους που δεν μπορούν να συνεννοηθούν, επειδή δεν έχουν πια καμιά ουσιαστική ανάγκη να πουν κάτι. Μια γελοιογραφία της ακαλλιέργητης μικροαστικής σκέψης που ανατρέπει τις συνηθισμένες τυπικές καταστάσεις. Είναι πρόσωπα χωρίς Χαρακτήρα. Ανδρείκελα. Όντα δίχως πρόσωπο που κινούνται σαν μαριονέτες, από την ίδια την υπηρέτριά τους. Που δεν μπορούν πια να συγκινηθούν, δεν μπορούν να νοιώσουν πάθος. Δεν μπορούν πια να υπάρξουν. Μπορεί να ‘γίνουν’ οποιοιδήποτε, οτιδήποτε, γιατί έχοντας χάσει την δική τους ταυτότητα, ντύνονται την ταυτότητα άλλων. Άδεια πλαίσια και ο χρόνος Απών. Και στη μέση ένας Πυροσβέστης που ψάχνει απεγνωσμένα μια φωτιά – τη Ζωή.

Για το έργο αυτό ο Ιονέσκο εμπνεύστηκε από μαθήματα της Αγγλικής άνευ διδασκάλου με χρήση κασέτας.

«Το Μάθημα» (1960) συνεχίζει την ίδια ιδέα. Αποτελεί μιας ώρας αναπαράσταση ενός μαθήματος, κάπως ασυνήθιστου βέβαια:

Ο Γερο - καθηγητής που προγυμνάζει κοπέλες να δώσουν εξετάσεις, δεν καταφέρνει να συνεννοηθεί μαζί με την μαθήτριά του ούτε για τα πιο απλά πράγματα. Η επιβολή τής γνώσής και η αδυναμία επικοινωνίας γίνονται φονικό όπλο εντέλει. Εδώ η γλώσσα δείχνεται και σαν όργανο εξουσίας. Η πρόθυμη μαθήτρια χάνει σιγά σιγά τη ζωντάνια της, ενώ ο Καθηγητής που ήταν δειλός και νευρικός, αποκτάει σιγά σιγά πεποίθηση και κυριαρχεί, δίνοντας στις λέξεις τη σημασία που αυτός αποφασίζει να τους δώσει. Ενώ και ο ίδιος εντέλει εξουσιάζεται από την ίδια την υπηρέτριά του.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ, παρουσιάστηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα και αποτελεί την πειραματική μορφή του θεάτρου κατά την οποία γίνεται μια εξερεύνηση της πραγματικότητας, πιο έγκυρη και πιο χρήσιμη (επειδή εξυπηρετεί την διεύρυνση της ανθρώπινης κατανόησης ως προς τον πραγματικό κόσμο) απ’ ότι των κούφιων έργων, των άμεσα κατανοητών στις μάζες. Μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί την έκφραση του σουρεαλισμού σε θεατρικά μεγέθη.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τα Σαββατοκύριακα του Νοέμβρη (8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 Νοεμβρίου 2003)

Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγίου Δημητρίου 55) που βρίσκεται μέσα στο δημαρχείο του δήμου Αγίου Δημητρίου, 10 λεπτά από τον σταθμό ‘Δάφνη’ του ΜΕΤΡΟ.

Ώρα Έναρξης: 8 μμ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η παραγωγή των παραστάσεων ανήκει στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Αγγέλα Καζακίδου

Σκηνικά – Κοστούμια: Μελίνα Οικονόμου

Παίζουν τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΜΑΔΑΣ

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Αγίου Δημητρίου, υπό τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου, εφέτος κλίνει 19 ολόκληρα χρόνια δημιουργικής παρουσίας στον κόσμο του ‘ερασιτεχνικού’ θεάτρου.

Τα τμήματα που απαρτίζουν την Ομάδα είναι τρία: Το παιδικό εργαστήρι, το Θεατρικό εργαστήρι, και η Θεατρική Ομάδα. Μέχρι σήμερα έχουν παιχτεί πολλά έργα και από τα τρία τμήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω.

Ελληνικό ρεπερτόριο: ‘Η Αυλή των Θαυμάτων’ του Καμπανέλλη, ‘Αγγέλα’ του Σεβαστίκογλου, ‘Γαμήλιο Εμβατήριο’ του Τερζάκη, ‘Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι’ musical των Κατσιμίχα και Χριστόπουλου, ‘Κατζούρμπος’ του Χορτάτση, κλπ.

Ξένο ρεπερτόριο: Έργα των Λόρκα, Μπρεχτ, Τσέχωφ, την «Μαύρη Κωμωδία» του Πήτερ Σάφφερ, κλπ. Τον Απρίλιο το θεατρικό εργαστήρι ανέβασε τους «Γάμους του Φίγκαρο» του Μπωμαρσέ, και σύντομα, από 8 εως και 30 Νοεμβρίου, η Θεατρική Ομάδα, συνεχίζει την δημιουργική της πορεία παρουσιάζοντας τα μονόπρακτα του Ευγένιου Ιονέσκο «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» και «Το Μάθημα».

Atraktos.Net

Θεατρο/Χορός
S U P E R L U X
quasistellar|αποστολία παπαδαμάκη.
«Ο Επισκέπτης»
Γλυκερίας Καλαϊτζή
ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΥ
ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ VIS MOTRIX
Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ
ΠΕΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΖΗΒΑΝΟΣ
“FICTION” (ΦΑΝΤΑΣΙΑ)
ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ
ΤΣΙΡΙΤΣΑΝΤΣΟΥΛΕΣ
«Ο Πειρασμός»
Πέρη Μιχαηλίδη
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ Ν’ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αποστολία Παπαδαμάκη
Δωμάτιο 1: στο ζωολογικό κήπο
Κώστας Γεράρδος