Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ΤΡΕΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Τάσου Μπαντή

του Έντουαρντ Άλμπη

25/11/2003

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Τρεις Υψηλές Γυναίκες» του Έντουαρντ Άλμπη

σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή

στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 21 Νοεμβρίου 2003

Το Κ.Θ.Β.Ε. παρουσιάζει ένα κορυφαίο έργο, τις «Τρεις Υψηλές Γυναίκες» (βραβείο Πούλιτζερ, 1994)του Έντουαρντ Άλμπη, σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Στις «Τρεις Υψηλές Γυναίκες», που παίχτηκαν με θριαμβευτική επιτυχία σε όλες τις θεατρικές πρωτεύουσες του κόσμου,ο Άλμπη, βασιζόμενος στη δική του ζωή, εξετάζει με χιούμορ και διεισδυτικότητα το χαρακτήρα της θετής του μητέρας, μιας γυναίκας με την οποία είχε πάντα μια ιδιαίτερα δύσκολη σχέση. Εάν το "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;" ήταν το φλογερό αριστούργημα της νεότητάς του, οι "Τρεις υψηλές γυναίκες" είναι το αριστούργημα της ωριμότητάς του. Είναι ένα έργο με αριστοτεχνική κατασκευή, σπαρταριστό χιούμορ, ειρωνεία και συγκίνηση, είναι εν τέλει μια χειρονομία συμφιλίωσης με τις περιπέτειες και τις οδύνες του βίου, μια απότιση φόρου τιμής στη Γυναίκα.

«Α: Ζάρωσα! Δεν είμαι υψηλή! Παλιά ήμουν τόσο υψηλή! Γιατί να έχω ζαρώσει;

Β: Συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου – κονταίνουμε. Συμβαίνει, επίσης,

καθημερινά: είμαστε υψηλότεροι το πρωί από ό,τι είμαστε τη νύχτα…»

Τρεις γυναίκες σε αντιπαράθεση: μια πλούσια κυρία στα βαθιά της γεράματα, η μεσόκοπη οικονόμος της, η νεαρή υπάλληλος του γραφείου που διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ηλικιωμένης.Τρεις γυναίκες, η κάθε μια αντιπροσωπεύει το παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον αντίστοιχα, σε ταύτιση: η διαδρομή της Γυναίκας στη συγκλονιστική περιπέτεια της Ζωής, μέσα από τρεις σταθμούς της πορείας: οι φωτεινές προοπτικές της νιότης, η γνώση της ωριμότητας, η σοφία του αναπότρεπτου τέλους. Τρεις γυναίκες υψηλές - και γι’ αυτό δυνατές- με μια φευγαλέα ανδρική παρουσία στο φόντο να ορίζει την ύπαρξη τους: ο σύζυγος, ο εραστής, ο γιος.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση – σκηνοθεσία: Τάσος Μπαντής, σκηνικά-κοστούμια: Λιλή Κεντάκα, φωτισμοί: GuidoLevi (Γκουίντο Λέβι), ηχητικό περιβάλλον: Γιάννης Πειραλής, βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Αηδονοπούλου, οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λίνα Λαμπράκη, Νινή Βοσνιάκου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 19.00, Πέμπτη & Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 19.00

Σημείωση: το πρώτο Σάββατο μετά την πρεμιέρα ( Σάββατο 22/11) η παράσταση είναι μονή, ώρα 21.00.

Τιμές εισιτηρίων: €18 & φοιτητικά: €9

Τρεις Υψηλές Γυναίκες» του Έντουαρντ Άλμπη

σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή

στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 21 Νοεμβρίου 2003

«…Τη δεκαετία του ’90 ο Άλμπη ξαναβρήκε τη φωνή του με το έργο «Τρεις υψηλές γυναίκες», που πολλά στοιχεία του έχουν αντληθεί από οικογενειακές εμπειρίες του συγγραφέα. Πραγματικά, αυτό είναι το πιο αυτοβιογραφικό έργο του. Πρωτοπαίχτηκε στο English Theatre Ltb. της Βιέννης στις 14 Ιουνίου 1991 και, αφού ανέβηκε στο Rivers Art Repertory στο Γούντστοκ της Νέας Υόρκης στις 30 Ιουλίου 1992, έκανε πρεμιέρα και στην πόλη της Νέας Υόρκης στις 27 Ιανουαρίου 1994, στο Vineyard Theatre. Όπως και προγενέστερα έργα του, «Η ιστορία του ζωολογικού κήπου» και «Το αμερικάνικο όνειρο», και οι «Τρεις υψηλές γυναίκες» καταπιάνονται πάλι με συγκρούσεις μέσα στους κόλπους της οικογένειας και με τη διαχρονική εμμονή του με το θέμα του θανάτου […] Οι «Τρεις υψηλές γυναίκες» θίγουν μείζονα φιλοσοφικά ζητήματα που είναι από χρόνια συνώνυμα με το θέατρο του Άλμπη.»

Matthew Roudané, “Re- enter Albee”

ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΑΛΜΠΗ

«…ο καθένας μας που είναι συγγραφέας προσπαθεί να αλλάξει την κοινωνία και τον κόσμο σύμφωνα με τη δική του θεώρηση ή να δείξει στους ανθρώπους πού έχουν αποτύχει, σύμφωνα με τις αρχές του και τη ζωή του. Ο καθένας μας γράφει για να διορθώσει - δεν υπάρχει λόγος να γράφεις αν η δουλειά σου είναι απλώς διακοσμητική.»

Ο Έντουαρντ Άλμπη που γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον στις 12 Μαρτίου 1928, είναι από τους κυριότερους αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του. Έργα του έχουν ανέβει στις σημαντικότερες θεατρικές σκηνές σε όλον τον κόσμο με σπουδαίους ηθοποιούς να ενσαρκώνουν τους ήρωες των ιστοριών του. Ορισμένοι τίτλοι έργων του είναι οι εξής: «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;»/ «Who’s Afraid of Virginia Woolf?» (1962) «Η Ιστορία του ζωολογικού κήπου»/»The Zoo Story» (1959), «Η μπαλλάντα του θλιμμένου καφενείου»/ «The ballad of the sad café» (1963), θεατρική προσαρμογή από το μυθιστόρημα της Carson McCullers. Ο Άλμπη κέρδισε τρεις φορές το βραβείο Pulitzer για τα έργα του «Μια εύθραυστη ισορροπία»/ «A Delicate Balance» (1967), «Θαλασσινό τοπίο»/ «Seascape» (1975), και «Τρεις υψηλές γυναίκες»/ «Three Tall Women» (1994). Τα πιο πρόσφατα έργα του είναι «Το έργο για το μωρό» / «The Play about the Baby» (1998), «Η κατσίκα, ή ποια είναι η Σύλβια;»/ «The goat or Who is Sylvia?» (2003), «Ο εγκάτοικος»/ «Τhe occupant» (2003).

Atraktos.Net

Θεατρο/Χορός
«ΜΙΚΡΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ»
του ΜΑΝΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ
ΝΕΚΥΙΑ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
Άννας Λάζου
Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία
Γιώργου Μιχαηλίδη
«Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ»
Αγγέλα Καζακίδου
BASH – ΚΟΣΜΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Βάσια Μπακάκου – Γιάννης Παρασκευόπουλος
O ΚΛΟΟΥΝ
Μαρία Λαϊνά
GOΛFΩ!
Σίμος Κακάλας
Η ΓΕΡΤΡΟΥΔΗ ΣΤΑΙΝ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ / ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
Νικαίτη Κοντούρη
«Πλατόνοφ»
Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς
“ΔΡΟΜΟΙ ..… ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΡΟΜΟΥ”.
1ου Πειραματικού Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Δραπετσώνας