Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

EMOTIONAL SCREENING DEVICE

THE FROZEN AUTUMN

Eibon Records

7/9/2002

Πραγματικά ανυπομονώ να τελειώσει το καλοκαιρι. Ίσως γιατί όταν επιτέλους ο καιρός αρχίσει να κρυώνει και να γίνεται μουντός, θα κυκλοφορώ με τον δίσκο αυτό στο walkman μου και θα βλέπω παντού γύρω μου ένα ιδεατό ατελείωτο video clip.

Οι Ιταλοί Frozen Autumn, που στις 15 Σεπτεμβρίου θα είναι το βασικό όνομα του Hypnobeat Festival (στην Αθηνα μονο, δυστυχως), μας δώσανε άλλον ένα δίσκο γεμάτο από σκιες ηλεκτρονικού ρομαντισμού και παγωμένης ομορφιάς.

Οι Frozen Autumn ήτανε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας το σόλο σχήμα του Diego Merletto και η μουσική τους ήτανε ένα μαγευτικό κράμα electro και dark wave. Το 1999 σχημάτισε με την κοπέλα του Arianna τους Static Movement και κυκλοφόρησε ένας μόνο δίσκος με το όνομα αυτό, το Visionary Landscapes, με ήχο που σαφώς παρέπεμπε στους Frozen Autumn, αλλά τα αιθέρια, σχεδόν οπερετικά φωνητικά της Arianna και η ολική έλλειψη κιθάρων δίνανε ένα τελείως διαφορετικό στίγμα στον δίσκο αυτό. Ο τελευταίος τους δίσκος Emotional Screening Device κυκλοφόρησε πριν απο τρεις περίπου μήνες και με την Arianna μόνιμο μέλος πλέον.

Ο δίσκος αυτός είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικός, φτιαγμένος με λιγοστούς αλλά προσεκτικά επιλεγμένους ήχους. Ηχητικά βρίσκεται πιο κοντά στους Static Movement, αλλά έχει προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα. Οι μελωδίες του δεν αποκαλύπτονται με τα πρώτα ακούσματα, αν όμως δώσετε την απαραίτητη προσοχή θα ανακαλύψετε κάτω απο τον φαινομενικά ψυχρό electro ήχο όλη τη φθινοπωρινή ομορφιά. Η φωνή του Diego ξυπνά πολλές αναμνήσεις, σχεδόν σαν dejavou, αλλά είναι σίγουρο ότι ποτέ μου δεν έχω ξανακούσει τα κομμάτια αυτά. Οι συνθετικές μπασογραμμές και τα ξερά ηλεκτρονικά drums φτιάχνουν μια απλανή ηλεκτρο-ύφαντη βάση, ικανή να βαστάξει πάνω της τόσες ταξιδιάρικες και εύθραυστες μελωδίες όσες δεν φαντάζεστε.

Σαν μια πιο ρυθμική και ηλεκτρονική εκδοχή των Durutti Column, η συναισθηματική αυτή συσκευή των Frozen Autumn έχει ήδη ξεχωρήσει μέσα στο σκοτάδι των άλλων κυκλοφοριών του είδους. Αν βαρεθήκατε τις ζέστες και τον ήλιο πάρτε την και βάλτε την στην πρίζα. Όλα τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει αυτή για σας, μα τον Τάραμπα.

Γιώργος Γoργογέτας

Live
ROCKWAVE 2η μέρα: WASP-SOULFLY-GAMMA RAY-DARK TRANQUILLITY-FIREWIND
19/6/2004
ROCKWAVE 2004 - 5η ημέρα
22/06/2004
ARCHIVE
23/06/2004
Scissor Sisters
22/6/2004
Rockwave 3η μέρα, Judas Priest, Nightwish, Queensryche, Nightfall
20/06/2004
Rockwave 4η μέρα, Mogwai, Pixies
21/6/2004
SCORPIONS
31/5/2004
TELEVISION
10/06/2004
UDO
28/5/2004
ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ
04/06/2004