Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ΓΚΕΤΟ

31/12/2003

Atraktos: Οι «ΓΚΕΤΟ» μπορεί να είναι ένα νέο όνομα στον χώρο, τα μέλη του έχουν όμως την δική τους ιστορία. Ποια είναι τα μέλη του σχήματος και ποιος ο «πρότερος έντιμος βίος» τους

Γκέτο: Oι ΓΚΕΤΟ αποτελούνται από τους: Αποστόλη Δαδάτση (τραγουδιστής), Ασκληπιό Ζαμπέτα (κιθάρα – φωνητικά), Γιώργο Παπάζογλου (κιθάρα – κρουστά – φωνητικά), Γιώργο Αθανασιάδη (μπάσο – φωνητικά ), Γιώργο Τόλιο (τύμπανα).

Ο Αποστόλης Δαδάτσης ήταν τραγουδιστής και κιθαρίστας των ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ οι Ασκληπιός Ζαμπέτας και Γιώργος Τόλιος πρώην μέλη στις ΤΡΥΠΕΣ ενώ οι Γιώργος Παπάζογλου και Γιώργος Αθανασιάδης μέλη των BIG SLEEP.

Atraktos: Πιο ήταν το γεγονός εκείνο το οποίο δημιούργησε το γόνιμο έδαφος έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι «ΓΚΕΤΟ»

Γκέτο: Η ιστορία του συγκροτήματος ξεκινάει σχεδόν πριν από τρία χρόνια με την δημιουργία του αρχικού σχήματος που περιελάμβανε τους Γιώργο Παπάζογλου , Γιώργο Αθανασιάδη και Γιώργο Τόλιο στους οποίους σύντομα προστίθενται οι Ασκληπιός Ζαμπέτας και Αποστόλης Δαδάτσης για να πάρει το σχήμα την σημερινή του μορφή. Η δημιουργική ανάγκη όλων είναι το γεγονός που ωθεί το σχήμα στο κάθε του βήμα και καταλήγει στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά «Μα αν είσαι από ‘κει» που κυκλοφορεί από την HITCH HYKE RECORDS που κυκλοφόρησε στην αγορά την άνοιξη του 2003.

Αtraktos: Πως πάρθηκε η απόφαση να δοθεί το όνομα ΓΚΕΤΟ στο συγκρότημα

Γκέτο: Το όνομα ΓΚΕΤΟ υπάρχει στην ελληνική μουσική σκηνή από το 1982. Επρόκειτο για ένα σχήμα που έπαιζε αγγλόφωνο ροκ και στο οποίο συμμετείχαν και τρία από τα σημερινά μέλη των ΓΚΕΤΟ οι Γιώργος Παπάζογλου, Γιώργος Αθανασιάδης και Γιώργος Τόλιος. Το σχήμα των αρχικών ΓΚΕΤΟ έπαψε να υπάρχει το 1984 και τα μέλη του συγκροτήματος συνέχισαν την πορεία τους σε νέα μουσικά σχήματα. Λογικό είναι όταν ξαναβρέθηκαν μετά από 16 χρόνια και σχημάτισαν το νέο συγκρότημα να υιοθετήσουν εκ νέου το όνομα ΓΚΕΤΟ. Και αυτό γιατί πέρα από τις ρίζες του παρελθόντος το όνομα καλύπτει και ιδεολογικά τα μέλη του συγκροτήματος μια και με την παγίδα της δήθεν παγκοσμιοποίησης και της ανελευθερίας που κυριαρχεί στα παγκόσμια δεδομένα, ο κόσμος γκετοποιείται σε μικρά αδύναμα κομμάτια , σε πολλές περιθωριοποιημένες ομάδες που παλεύουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία της συνείδησης τους μακριά από την καταιγίδα της επιβαλλόμενης φασιστικής μαζοποίησης και ανωνυμίας.

Αtraktos: Πως θα περιγράφατε την μουσική σας στον ακροατή εκείνον που δεν σας έχει ακούσει ποτέ

Γκέτο: Η μουσική είναι για τους δημιουργούς ένα από τα τελευταία καταφύγια ελευθερίας. Είναι ο χώρος που επιτρέπει την ανάπτυξη της φαντασίας και των ιδεών. Οταν λοιπόν πέντε μουσικοί ταυτίζουν τις καταβολές τους σε μία φόρμα , επόμενο είναι να περιέχει στοιχεία από τις διαφορετικές μουσικές πηγές. Eτσι στην μουσική των ΓΚΕΤΟ έχουμε εν ροκ σχήμα με εκφράσεις όμως πού ανάγονται σε ακούσματα , πανκ, μπλουζ, φάνκ μέχρι και τζαζ. Και επειδή η μουσική είναι ζωντανός οργανισμός και δεν σταματά να εξελίσσεται οι δρόμοι και για νέες μουσικές φόρμες βρίσκονται μπροστά.

Αtraktos: Ποιες πιστεύετε πως είναι οι αιτίες που το ελληνόφωνο ροκ διανύει μια περίοδο ύφεσης;

Γκέτο: Το ελληνόφωνο ροκ δεν κατάφερε να δημιουργήσει σταθερή βιώσιμη σκηνή. Η δεκαετία του 90 στην οποία γνώρισαν άνθιση τα ελληνόφωνα ροκ σχήματα δεν είχε συνέχεια. Και αυτό γιατί πέρα από τρία τέσσερα ονόματα που είχαν διαρκή και μεγάλη παρουσία καταφέρνοντας να προσεγγίσουν πιο μεγάλες μάζες , δεν ακολουθούσε από πίσω η διάδοχη κατάσταση που θα συντηρούσε το φαινόμενο της δεκαετίας του 90.Συν τοις άλλοις οι δισκογραφικές εταιρείες αφού απομύζησαν ότι μπορούσαν τα προηγούμενα χρόνια την τελευταία τριετία έχουν γυρίσει την πλάτη σε ελληνόφωνα ροκ σχήματα προτιμώντας να επενδύουν σε φτηνές εφήμερες παραγωγές με στόχο το άμεσο κέρδος , παρά την δημιουργία καλλιτεχνών με συνείδηση και άποψη. Τα τηλεοπτικά κανάλια βάζουν και αυτά το λιθαράκι τους καθώς δημιουργώντας τα ίδια πρόσκαιρους τηλεοπτικούς ήρωες τους σπρώχνουν αμέσως μετά την οθόνη στο μικρόφωνο και στην υπογραφή συμβολαίων δουλικού χαρακτήρα ελέγχοντας μεγάλο μέρος της μουσικής σκηνής , εκτοπίζοντας πραγματικά μουσικούς και δημιουργούς του χώρου , αντικαθιστώντας τους με ατάλαντους , υπάκοους «καλλιτέχνες». Έτσι στον χώρο του ελληνόφωνου ροκ παρέμειναν μόνο όσοι ανήκουν πραγματικά και δεν τους εξαφάνισε η μεταστροφή του κοινού που αναζήτησε την έκφραση του αφού πέρασε η μόδα σε όποιον άλλο χώρο.

Atraktos: Ποια η άποψή σας για το φαινόμενο της διακίνησης μουσικών αρχείων μέσω του διαδυκτίου;

Γκέτο: Είναι μια ιστορική πραγματικότητα και ως τέτοια πρέπει να την δούμε. Η διακίνηση μουσικών αρχείων μέσω του διαδικτύου είναι το σημερινό ελεύθερο βήμα έκφρασης και πληροφόρησης. Το κομπιούτερ σήμερα σαν μέσο είναι κάτι αντίστοιχο με το κασετόφωνο μερικών δεκαετιών πρίν. Φτηνή πρόσβαση σε μουσικά δεδομένα. Είναι και η έκφραση της απληστίας των δισκογραφικών εταιριών που δουλεύουνε με ποσοστά κέρδους 1000%. Η μουσική είναι ανάγκη , δεν μπορεί να είναι ένα από τα ακριβότερα προϊόντα της αγοράς , δεν μπορεί να είναι είδος υπερπολυτελείας.Είναι λαϊκή έκφραση. Όσο για τα ποσοστά δικαιωμάτων που δεν αποδίδονται μέσω διαδικτύου , μήπως αποδίδονταν πριν από τις δισκογραφικές εταιρείες στους δημιουργούς;

Oχι βέβαια. Στο κάτω – κάτω μέσω του διαδικτύου η μουσική των ΓΚΕΤΟ μπορεί να φτάσει παντού στον κάθε ενδιαφερόμενο.

Atraktos: Γράφετε για χάρη μιας ανεξάρτητης εταιρίας δίσκων, αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή

Γκέτο: Απλά η συγκεκριμένη ανεξάρτητη εταιρεία είναι η μοναδική που έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για την δουλειά. Όλες οι υπόλοιπες γνωστές δισκογραφικές εταιρείες είχαν προφανώς άλλα πράγματα για να ασχοληθούν και έμειναν μακριά .Οι ανεξάρτητες εταιρείες έχουν καλά και κακά. Τα καλά είναι ότι διατηρείται πιο προσωπική σχέση ανάμεσα στους δημιουργούς και την εταιρεία , μπορεί να χαραχθεί κοινή πορεία πάνω στις απόψεις που εμφανίζονται κοινές και από τις δύο μεριές και ότι οι δημιουργοί μπορούν να διατηρούν τον έλεγχο της δουλείας τους. Μειονεκτήματα είναι οι μικρές δυνατότητες και η δύσκολη πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον τύπο.

Atraktos: To πρώτο δισκογραφικό βήμα έγινε, αναμένονται συναυλίες, μπορούμε να έχουμε ημερομηνίες μερικών από αυτές

Γκέτο: Η αμέσως επόμενη συναυλία μετά το CLUB του ΜΥΛΟΥ στις 29/11/03 είναι στις 30 και 31/01/2004 στο ΜΙΚΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στην ΑΘΗΝΑ και θα ακολουθήσουν μία εμφάνιση στην ΠΑΤΡΑ και μια στην ΡΟΔΟ. Όταν οι ημερομηνίες γίνουν σαφείς θα ανακοινωθούν.

Atraktos: Από ένα συγκρότημα που έχει κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο εδώ και λίγο καιρό γεννάται το ερώτημα για το υλικό που αναμένεται να ακούσουμε στις Live εμφανίσεις του…

Γκέτο: Οι ΓΚΕΤΟ στις συναυλίες τους παρουσιάζουν την δισκογραφική τους δουλειά δύο νέα τραγούδια , καθώς και διασκευές από NIRVANA , IGGY POP , CLASH και TALKING HEADS.

Atraktos: Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Γκέτο;

Γκέτο: Δεν είναι κάτι που μπορεί να δοθεί σαφής απάντηση. Το σίγουρο είναι ότι για τους ΓΚΕΤΟ μέλλον σημαίνει δημιουργία καινούργιας δισκογραφικής δουλειάς, συναυλίες και παρουσία στον χώρο με κάθε τρόπο που μπορεί να αφήνει περιθώριο στην ελεύθερη μουσική δημιουργία.

Πέτρος Μαϊστράλης

Συνεντεύξεις
Συνέντευξη με τους ZEBRA TRACKS
Συνέντευξη απο τον Lumiere Brother
SHADOW GALLERY
Συνέντευξη με τον Άγγελο Μουρβάτη
Συνέντευξη με τον Mark Gardener (των Ride)
Συνέντευξη με την JOSEPHINE FOSTER
Συνέντευξη με τους DO MAKE SAY THINK
Συνέντευξη με τους Willard Grant Conspiracy
Συνέντευξη με τους BLUES WIRE
Συνέντευξη με τους VIBRAVOID