 |
|
|
|
HAIL TO HELLAS
|
Πιθανόν κάποιοι από εσάς να θυμάστε τους Ιταλούς Holy Martyr , των οποίων το demo cd “Hatred And Warlust” είχε παρουσιαστεί από την στήλη πριν κάμποσο καιρό. Το demo τους αυτό τους έκανε αρκετά γνωστούς στους underground κύκλους της χώρας μας αφού ήταν ένα αξιόλογο δείγμα ανόθευτου επικού heavy metal επηρεασμένου από μπάντες όπως οι Manilla Road, Omen, Iron Maiden, Cirith Ungol κ.τ.λ.
Η παρέα του Ivano “Muad Dib” Spiga ποτέ δεν έκρυψε την λατρεία της για την αρχαία ελληνική ιστορία η οποία εκδηλώνεται σε αυτό το cd, που κόπηκε με την βοήθεια των οπαδών τους από την Ελλάδα, την Γερμανία και την Ιταλία κυρίως.
Η δουλειά αυτή είναι αφιερωμένη στον Βασιλιά Λεωνίδα και τους 300 ηρωικούς Σπαρτιάτες που πολέμησαν στην μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες ολόκληρες για την Σπάρτη της απόλυτης ευνομίας και τον στρατό της ο οποίος μην ξεχνάμε πως ήταν ο πρώτος στρατός στην ιστορία που καθιέρωσε ομοιόμορφη εμφάνιση (μακριά μαλλιά, κόκκινη ενδυμασία..) αλλά αυτό δεν θα είχε καμία απολύτως σημασία αν δεν επρόκειτο για τον αρτιότερο στρατό όλων των εποχών. Οι νέοι εκπαιδεύονταν από 7 ετών εως τα 20, έχοντας ως ύψιστο ιδανικό την θυσία για την πατρίδα. Βέβαια αυτά σήμερα σε κάποιους φαίνονται μιλιταριστικά και έχουν μείνει στο αναμάσημα της καραμέλας περί ολιγαρχικής, μιλιταριστικής πόλης. Τι κρίμα που υφίσταται αυτή η ιστορική αλλοίωση και προβάλλεται ως πρότυπο η Αθήνα που απομύζησε τόσες πόλεις και θανάτωσε ή εξόρισε τόσους ανθρώπους του πνεύματος.
Τώρα για τη μάχη των Θερμοπυλών τι να πρωτοπεί κανείς Αρκεί να αναφέρω πως μετά την προδοσία του Εφιάλτη, οι δυνάμεις του Υδάρνη, αν και πολυάριθμες δεν τόλμησαν καν να πλησιάσουν τους Σπαρτιάτες αλλά τους θανάτωσαν με βέλη εκ του μακρόθεν, αφού τις δύο προηγούμενες ημέρες οι ηρωικοί πολεμιστές του Λεωνίδα είχαν κατορθώσει πολεμώντας με εξαίρετη στρατηγική και τόλμη να σκοτώσουν μεγάλο αριθμό βαρβάρων.
Ας επιστρέψουμε όμως στα του cd : οι τίτλοι των κομματιών είναι ενδεικτικοί “Molon Labe”, “Defenders In The Name Of Hellas”, “The Lion Of Sparta” κ.τ.λ. Η μουσική είναι ότι ακριβώς θα περίμενε κανείς από τους Holy Martyr, δηλαδή τίποτε άλλο εκτός από μονολιθικό, ακατέργαστο, επικό metal με maidenικές αναφορές. Στις πρώτες κόπιες του cd περιλαμβάνεται και ένα bonus track από την εποχή της πρώτης μπάντας του Ivano Spiga, των Hell Forge, με τίτλο “From The North Comes The War”.Επίσης υπάρχει και ένα παραδοσιακό κομμάτι, “Ta Deilina” το οποίο όπως καταλάβατε ίσως κάποιοι είναι επανεκτέλεση του κομματιού του Ζαμπέτα, σε Heavy Metal ρυθμούς. A ναι στο “The Lion Of Sparta” έχουν χρησιμοποιήσει και μπουζούκι!
Πολύ καλή προσπάθεια λοιπόν από τους φίλους Ιταλούς που δείχνουν να σέβονται την Ελληνική Ιστορία πολύ περισσότερο από την πλειοψηφία των νεοελλήνων που προτιμούν να ασχολούνται είτε με το starsystem, είτε με οτιδήποτε άλλο “in” ξενόφερτο. Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε με τη μπάντα για να το αποκτήσετε ή για οτιδήποτε άλλο, κάντε το στο info@holy-martyr.com . Τέλος θέλω να συγχαρώ το γκρουπ για το ιστορικά αληθές artwork που παρουσιάζει τους Σπαρτιάτες με τα χαρακτηριστικά κορινθιακά κράνη με το εγκάρσιο λοφίο, τις ασπίδες με το «Λ» και την κοκκινόχρωμη ενδυμασία. Τόσο αυτό όσο και τα κείμενα του booklet δείχνουν πως ευτυχώς δεν εξέτασαν το θέμα επιδερμικά.
«Ουκ έφη δε τους Λακεδαιμονίους ερωτάν πόσοι εισίν οι πολέμιοι αλλά που εισίν»
ΑΓΙΣ, ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΔΑΜΟΥ
Κώστας Λιανίδης |