|
|
|
|
ΕΞ ΑΒΑΤΟΝ
|
Οι ΑΒΑΤΟΝ, το σχήμα το οποίο ξεχώρισε για την προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής ποίησης με τη σύγχρονη μουσική δεν υπάρχει πια. Ιδρυτικό μέλος και βασική συνθετική δύναμη του σχήματος ο Ιωάννης Παπαδάκης, μας δίνει προσωπικό έργο με τοΕξ Άβατον.
Ο τίτλοςαπό μόνος του δίνει να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Παρ όλα αυτά δεν απουσιάζουν ονόματα που έχουν πλαισιώσει πολλές από τις δραστηριότητες των Άβατον για αυτό άλλωστε το ηχητικό αποτέλεσμα δεν είναι απομακρυσμένο από αυτό που γνωρίσαμε με τους Άβατον. Ήχος που εάν θέλαμε να τον περιγράψουμε θα σας παραπέμπαμε στους dead can dance όχι μόνο για τα είδη των οργάνων και τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν αλλά και στο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα φωνητικά. Μιλάμε για ένα ηχητικό αποτέλεσμα το οποίο δημιουργείται από σειρά παραδοσιακών οργάνων που ανά τον κόσμο χρησιμοποιούνται ( djembe, νταούλι, φλογέρα, tablas, νταραμπούκα) που πλέκουν μελωδίες πάνω σ΄ένα ηλεκτρονικό σκελετό, σκοτεινό όπως αυτό που αγαπήσαμε στα 80’s, και φωνητικά αυτοσχεδιαστικό όπως αυτό των cocteau twins.
Στιχουργικά ο Παπαδάκης απομακρύνεται από την μονομανία της αρχαιοελληνικής ποίησης, χωρίς όμως να την εγκαταλείπει καθώς μελοποιεί δύο ποιήματα της Σαπφούς (Στάλαχμον, Ήρος Άγγελος) ενώ μας παρουσιάζει τρία τραγούδια σε δική του στιχουργική. Εντοπίζουμε ως έκπληξη την παρουσία του Φίλιππου Πλιάτσικα στην ερμηνεία του «Ωκεανού», ενώ αιφνιδιάζει με την έκταση της φωνής της και το ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα η Αναστασία Έδεν.
Δίσκος έντονων μουσικών χρωμάτων, μεθυστικών αρωμάτων, ξεχωρίζει και μάλιστα με διαφορά μέσα σε ένα άνυδρο και σχεδόν αδιάφορο μουσικό τοπίο.
Πέτρος Μαϊστράλης |