Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

IT’S ALL AROUND YOU

TORTOISE

Thrill Jockey

11/5/2004

Ο ήχος των Tortoise είναι πια αναγνωρίσιμος σε όλους τους μουσικόφιλους που έχουν ακούσει έστω και ένα άλμπουμ τους. Ένας ήχος, που για πολλούς εισήγαγε τον όρο post rock όταν αυτοί κυκλοφόρησαν το παρθενικό τους άλμπουμ το 1994. Δέκα χρόνια μετά, εν έτη 2004, το post rock έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, το ίδιο και η μουσική των Tortoise.

Το 2001 ήταν ίσως η τελευταία καλή χρονιά του συγκροτήματος από το Chicago. Το Standards ήταν ένα ακόμα εξαιρετικό άλμπουμ, το οποίο επιβεβαίωνε την ωριμότητα της dream team ομάδας μουσικών που το αποτελούν. Επιπλέον, οι συναυλίες τους αρκούσαν για να καταδείξουν αυτή την υπεροχή που τους ξεχώριζε από άλλα συγκροτήματα του είδους τους. Είχα μάλιστα την τύχη να το διαπιστώσω ιδίοις όμμασι σε μια απίστευτη εμφάνισή τους στην Βασιλεία της Ελβετίας.

Με το It’s All Around You, όμως, το φαινόμενο που λέγεται Tortoise έχει αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα. Καμία άλλη φορά δεν άκουσα άλμπουμ αυτών των μουσικών που να πέρασε από τα αυτιά μου τόσο αδιάφορα. Ματαίως έψαχνα να βρω εκείνο το σημείο που θα προσέδιδε κάτι καινούριο στη δισκογραφία τους, εκείνο το σημείο που θα με ξεσήκωνε ξανά, όπως τα παλιότερα άλμπουμ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις στο τελευταίο κομμάτι, το Salt The Skies, βρίσκω στοιχεία των Tortoise που έχω εκτιμήσει από παλιά. Ας συμπεριλάβω και το Dot/Eyes, το οποίο έχει ψήγματα της έμπνευσης του McEntire και της παρέας του. Κρίμα, γιατί το υπέροχο, διπλής όψεως, εξώφυλλο προδιαθέτει για κάτι εντελώς διαφορετικό.

Tο It’s All Around You δεν είναι κακό άλμπουμ. Δεδομένης, όμως, της αξίας των πέντε μουσικών των Tortoise και του πρωτύτερου έντιμου βίου τους, είναι τόσο αδιάφορο, όσο μου είναι και το να ακούω μια από τις n συνέχειες του Budha Bar. Και αυτό είναι το πιο αποκαρδιωτικό…

Κώστας Παπασπυρόπουλος

Live
FRANTIC V + CURLEE WURLEE
28/5/2005
DJ SPOOKY
05/07/2005
BLACK SABBATH, Velvet Revolver, Black Label Society
25/6/2005
SYNCH FESTIVAL 3nd Day: De la Soul, Neon, Εισβολέας, Τάκι Τσαν, Dj Alx, S_Fx & Nikolas Valsamakis, Direct Connection κ.ά.
03/07/2005
SYNCH FESTIVAL 2nd Day: Tortoise, Tuxedomoon + Γιώργος Μάγγας, Radian, Liars, Jamie Lidell, Fennesz κ.ά.
02/07/2005
SYNCH FESTIVAL 2nd Day: Tortoise, Tuxedomoon + Γιώργος Μάγγας, Hakan Libdo, Liars, Jamie Lidell, Fennesz, Jori Hulkkonen, Alex Smoke, Funk D’ Void, Scorpio, Abe Duque κ.ά.
02/07/2005
SYNCH FESTIVAL 1st Day: Plaid, K.BHTA, Milto Eph & Junior SP, Biomass, Boca Raton, COH, Marco Passarani, ΑΖΑ, Peekey Tayloh κ.ά.
01/07/2005
SYNCH FESTIVAL 1st Day: Plaid, K.BHTA, 2020 Soundsystem, Akufen, John Tejada, Peekey Tayloh κ.ά.
01/07/2005
ROCKWAVE FESTIVAL (1η μέρα) – MARILYN MANSON, GARBAGE, MATISSE
24/06/2005
ROCKWAVE FESTIVAL (3η μέρα) - MOBY, SONIC YOUTH...
26/06/2005